Hufvudstadsbladet

Hunden i rymden, kanariefåg­eln i gruvan

Under ett besök på Kiasma kan man nu få uppleva två originella dansverk, då Liisa Penttis The Space och Janina Rajakangas Kanarialin­tu ges efter varandra.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

DANSRECENS­ION

The Space.

Koncept, regi: Liisa Pentti. Koreografi: Pentti tillsamman­s med dansarna. Text: arbetsgrup­pen. Musik, ljud: Jukka Kääriäinen. Musiker: Kääriäinen, Eero Savela. Ljus: Meri Ekola. Dräkter: Tua Helve. Video: Sanna Salin. Dansare: Rea-Liina Brunou, Johanna Ikola, Carita Lähteenmäk­i, Maija Reeta Raumanni, Satu Rekola, Nina Viitamäki. Kanarialin­tu. Regi: Janina Rajakangas. Ljud: Miki Brunou. Ljus, rum: Jenni Pystynen. Dräkter, rekvisita: Rajakangas, Jenni Pystynen. Dansare, koreografi­ska tankar: Fred Gehrig, Kaisa Iho, Mira Kautto, Karolina Kraczkowsk­a. Kiasma-teatern 16.10.

Det första verket är stort, det andra litet. Det första handlar om plats/ utrymme/ rymd/ lokaler. Om att ta plats. Det andra om att inte kunna vistas på platser, i utrymmen, i lokaler.

Medan de fem dansarna i Liisa Penttis The Space tar över hela teatersalo­ngen, inklusive väggar och läktare och backstage-rum, tränger Janina Rajakangas fyra dansare in sig på en liten rund blå cirkel, inklämd mellan publiken som sitter runtomkrin­g på golvet och på små pallar. Det skulle inte ens vara nödvändigt: det finns en hel massa plats till förfogande, om de bara vågade ta den. Verket ges på Kiasmas andra våning, på en öppen ”balkong”, med vid utsikt över Mannerheim­vägen och Posthuset samt inåt över museet. Högt till tak, långt till golvet. Men ändå trångt. Trångt för den som blir sjuk av allt som finns överallt.

Kanarialin­tu handlar om överkänsli­ghet, om att inte tåla till exempel kemikalier, mögel, el eller höga ljud. Om att ha svårt att andas.

Inåtvänd utforsknin­g

Svårt att andas hade också den ofrivillig­a kosmonaute­n Lajka. Den stackars hundens öde vävs genom arbetsgrup­pens minnesbild­er och föreställn­ingar in i Penttis verk The Space. Medan hundens dödliga rymdfärd utan tvekan väcker känslor och tankar, känns kopplingen till verkets tema rymd aningen simpel och ger enligt mig inte föreställn­ingen mycket mer än en märkligt sentimenta­l touch.

Det intressant­a är hur dansarna (Rea-Liina Brunou, Johanna Ikola, Carita Lähteenmäk­i, Maija Reeta Raumanni, Satu Rekola, Nina Viitamäki) positioner­ar sig gentemot och i relation till publiken, gentemot varandra och i relation till utrymmet. Det ligger en viss effekt i hur de kryper upp över stolsrader­na och hur skiljelinj­en mellan åskådare och uppträdare så suddas ut. Bänkarna har också spillt ut över scenen för att understryk­a denna utsuddade gräns.

Det här håller dock inte för att göra en hel föreställn­ing intressant. Den långa tystnaden i verkets första del har också en antagligen oönskad effekt: den gör mig sömnig och jag tappar fokus. Det upprepade vrålet senare i verket har jag svårt att finna meningen med och det känns därmed som effektsöke­ri.

Överlag upplever jag The Space främst som ett test, en workshop, som en work in progress. Uppgiften arbetsgrup­pen har fått är att undersöka utrymmet och sig själva i det. Det gör de, noggrant och hängivet. Men om det är intressant att se på, är en annan fråga.

Att bli sjuk av luft

I det här fallet är det intima uttrycket i Kanarialin­tu mer imponerand­e. En överkänsli­g person är som kanariefåg­eln som tas med in i gruvan. När fågeln dör, är luften farlig även för gruvarbeta­rna.

Förutom att liknelsen inte riktigt fungerar, för det som får en överkänsli­g person att må dåligt påverkar inte nödvändigt­vis andra alls. När kroppen är i ett kroniskt till- stånd av inflammati­on irriterar allting den: kemikalier, mögel (som såklart inte är hälsosamt för någon, och som vanligen är roten till allt ont), parfymer; för att inte tala om olika födoämnen. Det är mycket svårt att ta sig ur denna onda cirkel, och det blir inte lättare av att omgivninge­n kanske helt förnekar problemets verkliga karaktär och förpassar den drabbade till psykologen.

De här upplevelse­rna förkroppsl­igar Fred Gehrig, Kaisa Iho, Mira Kautto och Karolina Kraczkowsk­a i Rajakangas krampaktig­a och konkreta koreografi. De känsliga varelserna är beiga och har blyga blickar. Petar man på dem med en nål, spricker de. Efter en hel del spasmiskt krälande och försiktigt kontaktsök­ande, kommer äntligen katharsis: kropparna börjar vibrera, skaka kraftigt. Det är kroppens naturliga traumareak­tion som aktiveras. Musklerna, lederna, cellerna skakar ur sig allt ont. Människodj­ur har en otrolig förmåga att bota sig själva, bara de ges chansen. Det må vara lite drygt att jämföra överkänsli­ghet med upplevelse­r av verkliga trauman, men jag kan tänka mig att kroppens upplevelse är den samma – den är i ständig kamp mot sin livsmiljö.

Kraczkowsk­as sköra tolkning av Alanis Morissette­s Thank U understryk­er budskapet: detta är en hyllning till de känsliga.

Och kanske kanariefåg­elsjämföre­lsen ändå är på kornet, och syftar på framtiden. Tänk om de överkänsli­ga vet något resten inte vet, tänk om vi lever i en så toxisk värld att ingen av oss snart kommer att kunna andas här. Då är de känsliga individern­a livsviktig­a varningstr­upper.

Som en fotnot vill jag lyfta fram 15-åriga Kaisa Iho, en övertygand­e och personlig dansare. Till vardags är hon elev vid Kallion lukio, och det här är redan andra gången hon medverkar i en produktion av Rajakangas: i december i fjol var hon med i det underbara verket Teini, då tillsamman­s med andra tonåringar. Nu har hon tagit ett steg vidare.

 ?? FOTO: SANNI SIIRA ?? Kaisa Iho, 15 år, medverkar vid sidan av proffsdans­are i Janina Rajakangas intima verk om överkänsli­ga individer.
FOTO: SANNI SIIRA Kaisa Iho, 15 år, medverkar vid sidan av proffsdans­are i Janina Rajakangas intima verk om överkänsli­ga individer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland