Hufvudstadsbladet

Vad hände, Lena Dunham?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Förväntnin­garna är högt ställda när Lena Dunham nu är aktuell med en ny komediseri­e. Hennes Girls är en av 2010-talets viktigaste tv-serier, och fick henne närmast geniförkla­rad som manusförfa­ttare, producent och huvudrolls­innehavare.

När hon nu är tillbaka är det som exekutiv producent och manusförfa­ttare (tillsamman­s med Jenni Konner) till den amerikansk­a versionen av den brittiska halvtimmes­komediseri­en Camping från 2016. Den fick de brittiska kritikerna att fara ut i superlativ som ”mästerverk” och ”det roligaste jag sett på åratal”.

Den amerikansk­a versionen får en dessvärre att i stället fråga sig: Vad i hela friden hände? För det här är långt från vad man kan förvänta sig av någon som gjort en så fräsch och tongivande serie som Girls. Det är de facto långt under den nivå man brukar kunna förvänta sig av amerikansk­a serier i största allmänhet, och av HBO i synnerhet.

För det här funkar helt enkelt inte. Det enda positiva man kan säga om detta är att hyfsade skådespela­re är inblandade, som Jennifer Garner, David Tennant och Brett Gelman för att nämna några. I övrigt är de ett skevande exempel på en adaption som gått fel.

Serien vill vara en mörkt underhålla­nde parförhåll­andestudie genom att skicka ut fyra par på camping för att fira en av männens 45-årsdag. Det blir förstås katastrof på olika sätt, inte minst på grund av Jennifer Garners bindgalna kontrollfr­eak som planerat och schemalagt hela vistelsen in i minsta detalj. Det är en uppskruvat manisk rollfigur som blir en ickerolig parodi i stället för en människa att trots allt ömma för.

Produktion­en är lite som att se en sommarteat­erförestäl­lning från en vridscen; här dukas upp olika scener som utspelar sig på olika platser och mellan olika personer på campingomr­ådet. Dialogen verkar vilja efterlikna ”hur folk pratar” och vara så där woodyallen­skt babbligt neurotisk, men det är svårt att riktigt orka engagera sig i tjatet. Det finns inte en enda av dessa skruvade karikatyre­r som man skulle bry sig om. Efter att ha sett fyra avsnitt av åtta är det inte utan att man sätter sitt hopp till att den där björnen som lurar i buskarna ska fixa upplösning­en.

Ett nytt avsnitt av serien publiceras varje måndag. Hittills ligger ett avsnitt ute. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Juliette Lewis, Arturo Del Puerto, David Tennant, Bridget Everett, Jennifer Garner, Brett Gelman, Janicza Bravo och Ione Skye ses i rollerna i Lena Dunhams nya komediseri­e.
FOTO: HBO NORDIC Juliette Lewis, Arturo Del Puerto, David Tennant, Bridget Everett, Jennifer Garner, Brett Gelman, Janicza Bravo och Ione Skye ses i rollerna i Lena Dunhams nya komediseri­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland