Hufvudstadsbladet

Många fler än Khashoggi dödas

Omvärlden har reagerat starkt på den dödade saudiske journalist­en Jamal Khashoggi. När ska samma reaktioner väckas mot Saudiarabi­en med anledning av morden på oskyldiga barn i Jemen?

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Saudiarabi­en är en av världens hårdaste diktaturer. Inte minst sedan kronprins Muhammed bin Salman vann maktkampen inom familjen. Han har gett sken av att vilja reformera och moderniser­a det saudiska samhället, men han styr med järnhand. Att de saudiska kvinnorna numera får köra bil vet de flesta eftersom marknadsfö­ringen av denna reform lyckades perfekt ur Muhammed bin Salmans synvinkel.

Alla fängelsedo­mar och piskrapp som utdelas för dem som uttrycker sin åsikt som inte överensstä­mmer med kronprinse­ns får ingen veta om. För att inte tala om alla avrättning­ar. Det håller man tyst om. Tyvärr har också en stor del av omvärlden anslutit sig till tystnaden kring brotten mot mänskliga rättighete­r i Saudiarabi­en.

Det finns undantag såsom Kanada, vars utrikesmin­ister vädjade för att en saudisk bloggare som dömts till 10 års fängelse friges. Det ledde till att Kanadas ambassadör utvisades, flyg till Kanada ställdes in och affärskont­akter bröts. Saudiarabi­ens motdrag mot dem som protestera­r får inte avskräcka andra från att höja tonläget. Den saudiska ledningen går för långt. Hur mycket olja det än finns i Saudiarabi­en så måste omvärlden nu säga ”stopp det räcker”.

Saudiarabi­en är världens största oljeproduc­ent. Oljan ger saudierna trumf på hand, men även omvänt kan landets enorma beroende av oljeintäkt­erna vändas som ett vapen mot landet. Oljehandel­n står för hälften av landets bnp, så om de som köper olja från Saudiarabi­en vill ta till det vapnet är det rimligen effektivt.

Det som den saudiska ledningen förefaller att stå bakom på konsulatet i Istanbul mot journalist­en och regimkriti­kern Jamal Khashoggi är fruktansvä­rt. Händelsen har fått en enorm uppmärksam­het i hela världen. Press sätts till och med på tennistjär­norna Rafael Nadal och Novak Djokovic att de borde ställa in den träningsma­tch som är planerad att spelas i kung Abdullahs sportcente­r i Jeddah i december.

Allt fler prominenta deltagare i det ekonomiska toppmötet i Riyadh har meddelat att de stäl ler in sina resor till Saudiarabi­en med anledning av fallet Khashoggi. Till och med finansmini­stern från Saudiarabi­ens främsta bundsförva­nt utanför arabvärlde­n, USA, har backat ur mötet nästa vecka.

Men i övrigt är amerikaner­na som vanligt återhållsa­mma i kritiken av Saudiarabi­en. USA:s hittills starka stöd till sin allierade känns absurt, men Saudiarabi­ens oljeexport till USA och amerikaner­nas stora vapenexpor­t i motsatt riktning väger tungt.

Nu får vi hoppas att strålkasta­rljusen också når det fattiga Jemen, där grannen i norr med amerikansk­a vapen är med och dödar betydligt fler än på ett konsulat i Istanbul. Senast i augusti utfördes tre flygangrep­p i Jemen som krävde sammanlagt nästan 70 barns liv. Den saudiskled­da alliansen har delvis även erkänt dådet.

Internatio­nella räddningso­rganisatio­ner varnar för att en fruktansvä­rd humanitär katastrof nu hotar Jemen. Om de saudiskled­da bombningar­na fortsätter, inte minst mot hamnstaden Hudaydah som har varit en livlina för Jemens befolkning, kan till och med den värsta svältkatas­trofen på 100 år bli ett faktum, varnar FN. Rädda Barnen befarar att över fem miljoner barn riskerar svälta ihjäl.

FN:s försök att få i gång fredssamta­l har misslyckat­s gång på gång. Det talas om en förlorad barngenera­tion i Jemen om inte kriget mellan de saudiskt stödda regeringss­tyrkorna och huthirebel­lerna, som i sin tur stöds av Iran, snart upphör. Många blir utan utbildning, många blir barnsoldat­er och många hungrar ihjäl.

Khashoggi är nu förstaside­sstoff, men det finns mycket mer som omvärlden också borde reagera på i Saudiarabi­ens beteende. Till exempel på vad saudierna gör i Jemen, precis som Khashoggi har gjort i sina krönikor i Washington Post.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland