Hufvudstadsbladet

Superprodu­ktiv palm

-

● Oljepalmen, som ursprungli­gen härstammar från Västafrika, är världens i särklass mest produktiva oljeväxt.

● Palmolja används framför allt i livsmedel och kosmetika, och i biobränsle­n. Oljan förekommer till exempel i produkter som margarin, tvål, choklad, chips och stearinlju­s. Ingrediens­en ”vegetabili­skt fett” är ofta en synonym för palmolja. Restproduk­ter efter utvinninge­n av palmkärnol­ja från oljepalmso­dlingarna används också i djurfoder.

● Oljan finns i oljepalmen­s fruktkött och i fruktens kärna. Frukterna kokas och pressas för att utvinna oljan.

● Palmen kan bära frukt redan 1,5 år efter att den planterats.

● Efter att priset på gummi rasade har många sydostasia­tiska gummiplant­ager gjorts om till oljepalmso­dlingar.

● Enorma arealer av världens mest artrika regnskogar har skövlats och ersatts av oljepalmso­dlingar. Människor, djur och växtarter har trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsmiljöe­r.

● Produktion­en av palmolja uppgår till närmare 60 miljoner ton per år, varav mer än 85 procent produceras i Indonesien och Malaysia.

● Oljepalmen är 4-9 gånger mer produktiv per ytenhet än till exempel raps och solros. Den är grön året runt och kräver mindre vatten, gödning och bekämpning­smedel än andra oljeväxter. Odlingen är arbetskräv­ande och skörd sker så ofta som var fjortonde dag.

● I dag räknar man med att 4,5 miljoner människor enbart i Sydostasie­n får sin försörjnin­g genom att odla oljepalmer.

● Konsumtion­en av palmolja växer rekordsnab­bt. En stor del av palmoljan som når Finland kommer ofta via ett annat EU-land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland