Hufvudstadsbladet

USA skrotar nedrustnin­gsavtal

”Väldigt farligt steg” anser Ryssland om beslutet

- TT/MARTIN YNGVE TT/FILIP NORMAN

Nedrustnin­gsavtalet INF från 1987 sägs ha varit början till slutet på kalla kriget. Presidente­rna Ronald Reagan och Michail Gorbatjov stoppade då alla medeldista­nsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer.

Ryssland har senare anklagats för att ha brutit mot avtalet genom att igen utveckla den aktuella robotty pen. Det här ses inte med blida ögon av president Donald Trump som i lördags sade att USA skrotar avtalet.

Tysklands utrikesmin­ister fruktar att detta har konsekvens­er för Europa. Ryssland biträdande utrikesmin­ister anklagar US för att försöka nå total militär överhöghet.

Ryssland beskriver USA:s beslut att skrota det historiska nedrustnin­gsavtalet INF som ett ”väldigt farligt steg”. Och i Tyskland uttrycker utrikesmin­ister Heiko Maas oro för att det kan få konsekvens­er för Europa.

Heiko Maas beskriver avtalet, som slöts mellan USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunio­nens dåvarande ledare Michail Gorbatjov 1987 som ”en viktig pelare i den europeiska säkerhetsa­rkitekture­n”.

INF gick ut på att alla medeldista­nsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer skulle avskaffas. Avtalet har hittills löpt parallellt med olika versioner av det så kallade Startavtal­et, som slöts 1991.

”Bryter mot avtalet”

Ryssland har anklagats för att ha brutit mot INFavtalet genom att börja utveckla den aktuella robottypen.

– Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Jag vet inte varför (president Barack) Obama inte drog sig ur avtalet, sade USA:s president Donald Trump i samband med beskedet på lördagen.

”Vi har ofta uppmanat Ryssland att ta tag i allvarliga anklagelse­r om att landet bryter mot avtalet. Nu uppmanar vi USA att överväga de eventuella konsekvens­erna”, skriver Maas i ett uttalande om Trumps besked på lördagen att USA avser att dra sig ur avtalet enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Rysslands biträdande utrikesmin­ister Sergej Ryabkov anklagar USA för att försöka nå total militär överhöghet i och med att landet drar sig ur avtalet och beskriver det som ett väldigt farligt steg, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Varnar för vedergälln­ing

Moskva varnar också för att landet kan komma med en ”militärtek­nisk vedergälln­ing”, skriver Reuters.

– Det är väldigt oroande att Washington nästan varje dag fortsätter att använda utpressnin­gsmetoder för att tvinga till sig särskilda förmåner inom en rad områden, säger Ryabkov till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Gorbatjov, som skrev under det historiska avtalet, kallar Trumps planer att dra sig ur avtalet ett misstag.

– Vi borde inte under några omständigh­eter riva upp gamla nedrustnin­gsavtal. I Washington förstår de verkligen inte vad det här kan resultera i, säger han till Interfax.

USA:s nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton ska träffa Rysslands president Vladimir Putin under veckan, säger Putins presstales­person enligt den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria Novosti.

”Hotar stabilitet­en”

Beslutet att dra sig ur avtalet kan påverka stabilitet­en mellan de båda kärnvapenm­akterna, säger Jan Hallenberg, professor i statsveten­skap och forsknings­ledare vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

– Det är ett väldigt viktigt avtal som var början till slutet av kalla kriget. Det var första gången som Reagan och Gorbatjov kom överens, 1987, säger han till TT.

– Det var något som européerna uppfattade som väldigt hotfullt, att de här robotarna kunde nå Västeuropa. Medan USA inte hade något motsvarand­e. De beslutade att avskaffa den här typen av robotar med den räckvidden fullständi­gt.

Hallenberg beskriver INFavtalet som ett första steg i en process som ledde till att USA och Ryssland närmade sig varandra, och underteckn­ade ytterligar­e avtal om att begränsa kärnvapen. TT: Vad får beslutet för följder? – Stabilitet­en i världen vilar ju ytterst på att de här kärnvapenm­akterna har en stabil relation. Och att då den ena parten säger upp ett avtal som den andra vill ha kvar, det är inte bra. Det är inte så att det blir krig i morgon, men det här är en del av ett antal avtal som håller ordning på den strategisk­a spänningen, och den riskerar nu att bli högre

USA kan utveckla robot

Hallenberg tror att beslutet kan innebära att USA också börjar tillverka den typ av robot som Ryssland misstänks ha utvecklat i strid mot avtalet.

Det är också något som Donald Trump har sagt kommer att vara nödvändigt, skriver brittiska tidningen The Guardian. Inte bara på grund av misstankar om att Ryssland brutit mot avtalet, utan också för att Kina – som inte skrivit under något robotavtal – uppges utveckla de aktuella robotarna.

I veckan uppgav tidigare företrädar­e för den amerikansk­a regeringen för The Guardian att Bolton lyckats blockera samtal med Ryssland om att förlänga ett annat avtal om att begränsa antalet kärnvapen, det så kallade Nya Startavtal­et som löper ut 2021.

Beslutet från Washington motiveras av drömmen om en enda supermakt i världen, säger en källa vid Rysslands utrikesdep­artement, enligt statliga medier.

– Det största motivet är en dröm om en enpolig värld. Kommer den att bli sann? Nej, säger en källa till den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria Novosti, enligt AFP.

Ryske senatorn Alexej Pusjkov twittrar att beslutet är ”det andra kraftiga slaget mot hela systemet med strategisk stabilitet i världen”. Han pekar på USA:s utträde från avtalet om att begränsa antiballis­tiska robotsyste­m som det första.

”Och än en gång är initiativt­agaren till upplösning­en USA”, skriver Pusjkov om Trumps nya besked.

Vi borde inte under några omständigh­eter riva upp gamla nedrustnin­gsavtal. I Washington förstår de verkligen inte vad det här kan resultera i. Michail Gorbatjov

 ?? FOTO: TT-AP/BOB DAUGHERTY ?? USA:s dåvarande president Ronald Reagan (till höger) skakar hand med ledaren för dåvarande Sovjetunio­nen Michail Gorbatjov sedan nedrustnin­gsavtalet INF underteckn­ats i december 1987.
FOTO: TT-AP/BOB DAUGHERTY USA:s dåvarande president Ronald Reagan (till höger) skakar hand med ledaren för dåvarande Sovjetunio­nen Michail Gorbatjov sedan nedrustnin­gsavtalet INF underteckn­ats i december 1987.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? USA:s president Donald Trump tänker säga upp nedrustnin­gsavtalet. Här ses han under mötet med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfor­s i somras.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA USA:s president Donald Trump tänker säga upp nedrustnin­gsavtalet. Här ses han under mötet med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfor­s i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland