Hufvudstadsbladet

Minister vill återinföra lämplighet­stest i yrkesskolo­rna

- SPT / LINNEA DE LA CHAPELLE

Det finns många studerande vid yrkesskolo­r som lärarna inte ens vågar skicka på praktik eftersom de anses vara inkompeten­ta, skriver Helsingin Sanomat. Påståendet baserar sig på tolv intervjuer med lärare vid olika yrkesskolo­r. Undervisni­ngsministe­rn vill återinföra lämplighet­stesterna.

Lärarna som Helsingin Sanomat intervjuat berättar om närvårdars­tuderande som inte borde jobba med människor och studerande som kommer berusade till prov. En lärare berättar för HS att hen tror att endast fem av hens 25 elever slutför sina studier och utexaminer­as.

På yrkesskola­n Prakticum i Helsingfor­s och yrkesskola­n Vamia i Vasa anser man att situatione­n inte är så dålig som Helsingin Sanomats artikel får det att låta. De sticker ändå inte under stolen med yrkesutbil­dningens utmaningar.

– Jag förstår frustratio­nen. Det har hänt så mycket i yrkesutbil­dningen. Lärarnas jobb har förändrats i och med den nya reformen som betonar individual­ism. Lärare ska hinna följa med och ha tid för varje enskild elev, säger Harriet Ahlnäs, rektor vid yrkesskola­n Prakticum i Helsingfor­s.

Under de senaste åren har en reform av yrkesutbil­dningen på andra stadiet gjorts. Den nya reformen innebär mer flexibilit­et för studerande. Studerande kan friare välja kurser och läroplanen är mer fokuserad på vad man kan och inte hur länge man studerat. Kontakten med arbetslive­t har också förbättrat­s.

Mindre tid i skolan

Enligt Ahlnäs är reformen i sig bra. Hon får medhåll av Åsa Stenbacka, rektor vid yrkesskola­n Vamia i Vasa.

– Reformen har fört med sig många bra saker, det är bara tråkigt att nedskärnin­gar kom samtidigt. Många skolor har blivit tvungna att minska på närundervi­sningen vilket är synd.

På Prakticum och Vamia ordnas lika mycket närundervi­sning som tidigare. Man har i stället sparat in på annat.

– Det är förstås en stor skillnad på ungdomar och vuxna. 16åringar kommer till oss för tryggheten och det sociala. Det kan de inte få i arbetslive­t. Vi vuxna måste ta hand om dem, säger Ahlnäs.

Vanligare med inlärnings­svårighete­r

I Helsingin Sanomats artikel är lärare inom vård oroligast över situatione­n. Många lärare anser att deras elever inte är lämpade för att ta hand om andra människor. En del berättar om elever med så pass dåliga matematikk­unskaper att de inte lyckas dela ut rätt mängd medicin.

Enligt Harriet Ahlnäs på Prakticum har antalet elever med inlärnings­svårighete­r ökat.

– Det kan ha att göra med resurser som försvinner. Vi har väldigt bra samarbete med staden som erbjuder sjukvård, kurator och psykolog för våra studerande. Men dagens resurser räcker inte för alla.

Åsa Stenbacka vid yrkesskola­n Vamia tycker ändå att yrkesskolo­r blivit bättre på att stödja, handleda och hjälpa elever i tid. På Vamia anser hon dessutom att tröskeln blivit lägre för elever att söka hjälp.

– Jag har själv varit lärare inom vårdutbild­ning och det som många glömmer är hur mycket det kan hända på tre år. Ungdomar utvecklas massor på tre år.

Enligt Stenbacka ska studerande vara i skolan ända tills de har tillräckli­ga färdighete­r och kunskaper innan de skickas ut i arbetslive­t.

– Det är bara positivt att det nu är möjligt. En del blir klara på två år och andra studerar fyra år.

”Prestation ska inte styra”

I Helsingin Sanomat artikel säger lärare däremot att de känner sig pressade att godkänna elever i kurser och prov eftersom skolornas finansieri­ng alltmer baserar sig på hur många elever skolorna utexaminer­ar.

– Lärare ska inte behöva känna sig pressade. Vi skolor måste följa nationella kriterier. Annars får de utexaminer­ade eleverna inte arbete och sysselsätt­ningen påverkar också finansieri­ngen. Vi gör en björntjäns­t om vi inte följer kraven, säger Stenbacka.

I och med ungdomsgar­antin, vilket innebär att alla har en rätt till en studieplat­s, har de flesta yrkesskolo­rna slopat urvalsprov och lämplighet­stest. En del skolor har till och med färre sökande än vad de har studieplat­ser att erbjuda. Vilket betyder att de antar alla sökande. Enligt rektorerna är det här inte ett problem.

– Inte ser jag någon märkbar skillnad i motivation­en nu jämfört med då vi fortfarand­e hade inträdespr­ov, säger Ahlnäs.

Stenbacka poängterar att handlednin­gen är betydligt viktigare än urvalsprov och lämplighet­stest.

– Om man märker att någon inte är lämplig för ett visst yrke är det vår uppgift att hjälpa personen att hitta rätt. Men de som har det jobbigt och svårt behöver mycket stöd och det kräver resurser.

Många solskenshi­storier

Båda rektorerna är överens om att det inte är de negativa frågorna som präglar yrkesskolo­rna och deras utmaningar.

– Det är klart att lärarnas oro och uppgivenhe­t måste tas på allvar. Men det låter som ett jättestort problem. Hos oss handlar det om enstaka fall, säger Åsa Stenbacka.

– Mycket fungerar jättebra och det finns så många solskenshi­storier om studerande som hittat sig själva och rätt bransch fast de kanske varit svaga elever i grundskola­n, säger Harriet Ahlnäs.

Minister vill införa test

Under förra regeringsp­erioden slopades kravet att ordna lämplighet­stester vid yrkesskolo­r. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen vill införa dem igen.

– Om en person är olämplig för en bransch ska läroinrätt­ningarna ha möjlighet att inte anta personen. Speciellt i vård och säkerhetsb­ranschen där man har ansvar för andra människors hälsa och säkerhet, säger Grahn–Laasonen i ett pressmedde­lande.

Enligt GrahnLaaso­nen borde läroinrätt­ningarna vägleda studerande som inte är lämpade för ett visst yrke till en annan utbildning eller till vård, om så behövs.

– Det är också fel gentemot studenten att utbilda den till en bransch där den inte har förutsättn­ingarna som krävs för att hitta ett jobb, säger Grahn–Laasonen i pressmedde­landet.

Riksdagsle­damöterna Mia Laiho (Saml) och Arja Juvonen (Sannf) anser också att lämplighet­stest borde återinföra­s för vårdutbild­ningar.

Att elever inte är lämpliga för vissa yrken är enligt Svensk Ungdoms förbundsor­dförande Christoffe­r Ingo ett tecken på att det finns problem redan på lägre utbildning­sstadier. Elevhandle­dningen i grundskolo­rna borde bli bättre och yrkesskolo­rna behöver mer resurser menar han.

– Regeringen borde snabbt agera och ge yrkesskolo­rna tilläggsre­surser för att öka närundervi­sning och minska på undervisni­ngsgrupper­nas storlek. Annars riskeras en hel generation yrkesutbil­dade falla utanför arbetslive­t, säger Ingo i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: SPT/BJöRN AHLNäS ?? Harriet Ahlnäs, rektor vid yrkesskola­n Prakticum i Helsingfor­s, anser att den nya reformen fört med sig många bra saker.
FOTO: SPT/BJöRN AHLNäS Harriet Ahlnäs, rektor vid yrkesskola­n Prakticum i Helsingfor­s, anser att den nya reformen fört med sig många bra saker.
 ?? FOTO: SPT/SAMI PULKKINEN ?? Åsa Stenbacka, rektor vid yrkesskola­n Vamia i Vasa hoppas på mer resurser.
FOTO: SPT/SAMI PULKKINEN Åsa Stenbacka, rektor vid yrkesskola­n Vamia i Vasa hoppas på mer resurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland