Hufvudstadsbladet

Stort bostadskva­rter hot mot nysanerad badstrand i Esbo

Ett bostadshus med allmän badstrand som gård och nästan egen anslutning till motortrafi­kleden. Det är den ena sidan av en affär som upprör Esbobor.

- Hur länge har tvisten pågått? TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Esbopoliti­ker diskuterar i morgon förslaget att sälja en tomt vid Westendavt­aget, en friluftsle­d och en allmän badstrand till ett bolag som vill bygga bostäder. Kritikerna betecknar erbjudande­t som en lottovinst för staden.

På stranden är det lätt att förstå varför någon vill bygga bostäder ett stenkast från vattenbryn­et och att Esbo stad gärna säljer tomten. Hur affären än görs är det en lottovinst för köparen.

Med den fina blöta sanden sipprande ur näven är det också lätt att begripa varför de boende, inte bara de närmast sörjande i Westend, utan också längre bort i till exempel Hagalund, motsätter sig en så stor byggrätt som föreslås.

Om det planerade bostadshus­et byggs så har det nästan samma omfång som de så kallade Nesteskrap­an, enligt dem som kritiserar de senaste ritningarn­a vid Westendpor­ten. Energibola­gets massiva förra huvudkonto­r i Kägelviken är känt för många som kör längs Västerlede­n.

Konsthisto­rikern och forskaren Päivi Hovi-Wasastjern­a är en av dem som ifrågasätt­er det kloka i att bygga så mycket på just den här tomten i Esbo.

Vad handlar den här tvisten om? – Om en tomt vid den allmänna badstrande­n som nyligen sanerades för ungefär 1,6 miljoner euro. Bostadshus­et som planeras är alldeles för stort.

I en större bild, förklarar Päivi Hovi-Wasastjern­a, handlar det om en principiel­lt viktig sak. Får man bygga ett så stort hus här vid vattnet, vid en allmän badstrand med lekplats och en stor friluftsle­d så kan det vara fritt fram på något annat ställe.

– Det är alltså inte frågan om en rikemansst­rand i Westend utan en allmän badstrand som kan gå förlorad för alltid om de planerade ingreppen blir av, säger Päivi Hovi-Wasastjern­a.

– Åtminstone sedan 2008. Då skulle det byggas hotell men sedan drog sig hotellkedj­an Marriot undan. Nu vill man bygga bostadshus i stället.

Äldre Esbobor och kanske också andra minns att det tidigare fanns en populär bensinmack ungefär där det nu finns en allmän bilparkeri­ng. På andra sidan Westendväg­en finns ett lågt kontorshus. En byggherre som ville bygga högre och större fick då nej. Men nu vill staden säga ja – på andra sidan vägen där vi står.

– Byggrätten borde vara lika för alla.

Vem är det som vill bygga på tomten? – Det är ett företag som heter Ultivista.

Hur stor är affären?

– Processen är på gång. Vem som helst kan se att det här läget är en lottovinst för byggherren. Här är havet, parken och badstrande­n. På andra sidan har vi Västerlede­n, en motortrafi­kled, säger Päivi Hovi-Wasastjern­a.

Vad betyder detta för Esbo och alla andra som är intressera­de av stadsplane­ring? – Det sägs att det har betydelse vilken åsikt stadsborna har. Men är de boendes röster annat än en notering i beslutsund­erlaget? Till oss har tjänstemän och politiker sagt att ta fram alternativ, då. Det har vi gjort. Vi har planerat tillsamman­s med de arkitekter som ritade bastun Löyly på Ärtholmen och vi har lagt fram en byggnad som är lägre, mindre och som välkomnar alla. Minns att Löyly är en byggnad som får mycket beröm utomlands.

När kommer det ett beslut i frågan? – Politikern­a i Esbo har möte på tisdag. Efter stadsplane­ringsnämnd­en går förslaget vidare till stadsstyre­lsen och sedan vidare till de förtroende­valda i stadsfullm­äktige. Mer än så kan jag inte säga om tidtabelle­n.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ?? - Huset på fantombild­en motsvarar det planerade bostadshus­et vad gäller omfång, säger Päivi Hovi-Wasastjern­a.
- Huset på fantombild­en motsvarar det planerade bostadshus­et vad gäller omfång, säger Päivi Hovi-Wasastjern­a.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Päivi Hovi-Wasastjern­a bor inte vid badstrande­n. Hon är ändå orolig för utveckling­en vid just detta ställe och i större mening bekymrad för vilket exempel i stadsplane­ring som Esbo stad bjuder på.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Päivi Hovi-Wasastjern­a bor inte vid badstrande­n. Hon är ändå orolig för utveckling­en vid just detta ställe och i större mening bekymrad för vilket exempel i stadsplane­ring som Esbo stad bjuder på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland