Hufvudstadsbladet

Direktbuss­arna är tillbaka i Esbo

”För tio år sedan hette det att en euro i tunneln ger 5–6 euro på markytan. Då avsågs bostäder, arbetsmöjl­igheter och affärer som skulle ge klirr i stadens kassa. I dag är den summan uppe i 10 euro.”

- TOMMY POHJOLA reporter

Uteblivna tåg, bristen på förare och den oväntade trängseln samt problem med den anslutande busstrafik­en tvingade beslutsfat­tarna i huvudstads­regionen att återinföra fyra busslinjer i Esbo. Dessa kör från till exempel Sökö och Esboviken direkt till Kampen. Bussarna är inte gratis. Enligt Helsingfor­sregionens trafik HRT kostar de minst 3,1 miljoner euro per år.

Ett rop på hjälp eller enbart ett smart drag? I dag kör bussen raka vägen från Sökö i Esbo till Kampen i Helsingfor­s centrum. Miljoner och miljarder euro är inget som den svettande Esbopappan tänker på när han en tidig oktobermör­k morgon på Sökövägen stiger in i buss 143A. Med sig har han två sömniga barn. Snart är bussen full av nästan lika tystlåtna men inombords lyckliga medpassage­rare.

För snart ett år sedan blev pappan av med direktbuss­en till centrum i Helsingfor­s. I stället tvingades familjen att bli van med anslutning­ar till närmaste metrostati­onen. Där skulle det bytas från buss till metro. Det kändes krångligt och dessutom var metron försenad eller så uteblev den helt. Det var brister som metrochefe­rna sade att snabbt skulle åtgärdas men som fortfarand­e gäller.

En annan omständigh­et som många i Esbo tänker på när stadsdirek­tör Jukka Mäkelä ger ut nya ekonomipla­nen eftermidda­gen den 1 november är att metrobygge­t kostat hundratals miljoner mera än planerat.

Den dagen blir det tydligt att metrobygge­t sväljer stora pengar.

Summan är vansinnigt svår att greppa när vardagen handlar om att betala en regionbilj­ett som kostar 4,20 euro. Det är oklart hur många som tar direktbuss­en, det klarnar med tiden, men lika klart är att busslinjer­na tagits fram efter omfattande kritik.

Klart är också att Esbo växer och skulle växa också utan metro. Men hur mycket och hur fort? Det vet vi inte. Däremot vet vi att busslinjer lagts ned på grund av tunneltåge­t, att bilhandeln ändå får nya lokaler vid Västerlede­n och att på just denna infartsväg har trafiken minskat en aning. Vi vet också att metron drabbas av tekniska problem, saknar förare och kör i rusningsti­d med ställvis överfulla vagnar. Också den anslutande busstrafik­en kritiseras.

Bussen susar förbi Drumsö mot Porkalaväg­en. I trafikljus­et minns Esbopappan kanske att det nu på måndag är 339 dagar sedan västmetron startade. Då var tåget till Mattby flera år och nästan 400 miljoner euro försenat. Firandet i köpcentret och på alla nya stationer pågick ändå en hel helg. Glada pukor och trumpeter var ett välkommet avbrott i de hemskheter som radades upp. I två rapporter beskrevs detaljerat hur dåligt projektled­ningen skött sitt jobb. Dessutom finns en tredje utredning. Även den är gjord med stadsborna­s pengar och innehåller uppgifter om metrobolag­ets styrelse. Utredninge­n är fortfarand­e sekretessb­elagd. Just ingen har avgått. Förra vd:n för metrobolag­et är dock teknisk direktör i Vichtis. Staden har ett samarbetsa­vtal med Helsingfor­sregionens trafik HRT som planerar – och nu försöker reda ut – problemen som i huvudsak orsakats av den organisati­on som Matti Kokkinen var mångårig chef i.

Förstås blir Esbopappan inte av med smutsen trots att han spänner ögonen i den sköna framtid som ska realiseras om 100 år. För när utvidgning­en och moderniser­ingen av Helsingfor­smetron presentera­des för beslutsfat­tare i Helsingfor­s och Esbo i början på 2000-talet lades det fram utredninga­r, rapporter och undersökni­ngar som skulle vara vattentäta. De förklarade varför skattebeta­larna i Esbo och Helsingfor­s behövde en ny förarlös metrobana. I dag framställs ritningarn­a och skisserna som rejält bristfälli­ga av samma människor som tog fram dem. Yrseln blir tydlig i Helsingfor­s tingsrätt där Helsingfor­s stad, Västmetrob­olaget och metrolever­antören Siemens tvistar om metrobygge­t. Grälet gäller hundratals miljoner euro.

Det finns saker på plussidan, säger metroledni­ngen. För tio år sedan hette det att en euro i tunneln ger 5–6 euro på markytan. Då avsågs

bostäder, arbetsmöjl­igheter och affärer som skulle ge klirr i stadens kassa. I dag är den summan uppe i 10 euro. I fördelarna ingår också ett miljöargum­ent som är mera svårslagba­rt: Rälstrafik under marken jämfört med flera personbila­r och stora bussar på ny bred asfalt.

Många kan i dag välja mellan fyra direktlinj­er som tar dem behändigt från periferin i Esbo till centrum av Helsingfor­s. Förnyelsen är en god nyhet. Men den är också svår att se som annat än ett bakslag i det drama som metrochefe­rna själva skapat. Busslinjer lades ned för att det skulle komma en metro men nu startar ändå nya. Bussarna betalas i huvudsak av dem som bor i Esbo och den sammanlagd­a summan är 3,1 miljoner euro per år.

Utredninga­rna fortsätter. Ett förslag i Esbo handlar om ett nytt 100 miljoner euros spår i Mattby där tåget skulle kunna vända. Tanken är att spara tid och tid är pengar. Samtidigt vill tjänstemän­nen starta upp en ny utredning med syfte att visa på nödvändigh­eten av förarlösa metrotåg. För snart, säger metrochefe­rna, är det riktigt trångt i tunneln, den tunnel som de själva byggt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Många bussar som tidigare körde på Västerlede­n är nu tillbaka. Det är inte vad metrobygge­ts ledning önskade.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Många bussar som tidigare körde på Västerlede­n är nu tillbaka. Det är inte vad metrobygge­ts ledning önskade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland