Hufvudstadsbladet

Familj på roddtur hittade dödad lokatt på kobbe

-

Skådespela­ren Pelle Heikkilä gjorde ett makabert fynd i skärgården i går. På en liten obebodd kobbe i Ingå skärgård hade någon bundit och dödat ett lodjur. Familjen var ute på roddtur i skärgården och tog iland på liten kobbe då de fick syn på det döda lodjuret.

Heikkilä insåg genast att det inte var fråga om någon naturlig död.

– Lokatten var bunden från baktassarn­a till halsen. Det såg jätteäckli­gt ut, säger Heikkilä som blev mycket upprörd över fyndet.

Han beslöt sig genast för att polisanmäl­a händelsen och sedan klippa loss repen och ge lokatten en värdig begravning.

– Det gick inte att ringa polisen på en söndag, så jag chansade och ringde 112. Men de tog det mycket seriöst och konstatera­de genast att det var fråga om tjuvskytte.

Heikkilä sattes i kontakt med polisen i västra Nyland, som bad Heikkilä hämta lokatten till närmaste strand.

– Jag packade in lokatten i en sopsäck och körde upp den till fastlandet där en polis kom för att möta mig. Det kändes bra att polisen såg så allvarligt på fallet och ville reda ut det. De bad mig dokumenter­a fyndet både med bilder och video.

Olagligt dödande av lodjur utreds som grovt jaktbrott, vilket kan leda till fängelse på upp till fyra år. Känneteckn­ande för grovt jaktbrott är ett rått och brutalt genomföran­de eller strävan efter betydande ekonomisk nytta. När det gäller stora rovdjur ligger rovdjursha­t ofta som grund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland