Hufvudstadsbladet

Maneter är mer än passiva geléklumpa­r

- TT/ROLAND JOHANSSON nyheter@hbl.fi

Maneter har länge setts som en biologisk återvändsg­ränd i havens näringsked­ja. Men nya rön visar att de i stället är en viktig föda för en lång rad organismer – fiskar, havssköldp­addor, havsfåglar, krabbor, bläckfiska­r – trots att de är extremt näringsfat­tiga.

I något som kan liknas vid ett paradigmsk­ifte betraktas maneterna allt mer som stöttepela­re i de marina ekosysteme­n. I en artikel i tidskrifte­n Trends in Ecology and Evolution redogör forskare under ledning av marinbiolo­gen Graeme Hays vid Deakin University i Victoria i Australien för de senaste årens forskning på området.

Tack vare ny teknologi och nya metoder har det blivit möjligt att studera maneterna på helt nya sätt. Som ett resultat finns nu mängder av bevis för att maneterna är missförstå­dda varelser. De sågs länge som betydelsel­ösa för havens näringsked­jor – men har nu, mer korrekt, tilldelats en av huvudrolle­rna i ekosysteme­n.

Detta kan verka lite märkligt. Maneterna är visserlige­n extremt vanliga och kan förekomma i mycket höga tätheter i vissa vatten, inte minst i samband med så kallade manetblomn­ingar. De kan också vara förvånansv­ärt effektiva jägare som konsumerar stora mängder små bytesdjur, exempelvis småfisk.

Återvändsg­ränder?

Å andra sidan är det lätt att uppfatta dem som handikappa­de geléklumpa­r. De saknar de flesta inre organ som finns hos andra djur. De har ingen hjärna och inga ögon och kan följaktlig­en inte se vare sig bytesdjur eller fiender.

Dessutom innehåller de nästan ingen, eller väldigt lite, näring. De består till 95 procent av vatten. En liter maneter innehåller bara 20 kalorier, klart mindre än en liter sallad. En fisk innehåller 25–30 gånger så mycket energi som en manet.

Det är fakta som dessa som har fått de flesta att tills helt nyligen se på maneterna som en sorts biologiska återvändsg­ränder i näringsked­jan – mer eller mindre betydelsel­ösa för ekosysteme­ns energiomsä­ttning. Men Hays och hans kollegor konstatera­r att verklighet­en är annorlunda.

Populär föda

Ett antal studier med undervatte­nskameror har genomförts de senaste tre decenniern­a. Det har gjorts dna-analyser av maginnehål­l och ex- krementer från olika rovfiskar och andra rovdjur, samt analyser av isotopsamm­ansättning­en i vävnader från rovdjuren.

I samtliga fall har man funnit att maneter äts av snart sagt alla andra djur i havet – i många fall i stora mängder. Bland stora rovfiskar som lever på maneter kan nämnas blåfenad tonfisk, svärdfisk och olika arter av spjutfiska­r. Den gröna havssköldp­addan (Chelonia mydas), som ofta uppfattats som en växtätare i vuxen ålder, har visat sig äta stora mängder maneter.

Undervatte­nskameror har avslöjat att fyra arter av pingviner konsumerar maneter. Analyser av materi- alet visar att pingvinern­a i genomsnitt fångar en manet i timmen när de är i vattnet. Nästan hälften (42,4 procent) av alla jaktförsök av dvärgpingv­iner (Eudyptula minor) gällde maneter.

Det låga näringsinn­ehållet kompensera­s tydligen av att maneterna är exceptione­llt lättfångad­e och dessutom lättsmälta.

Manetspeci­alist

Det tycks som att maneterna i de flesta fall fångas av opportunis­tiska skäl – de konsumeras när tillfälle ges, men få arter söker upp dem aktivt.

Fast det finns faktiskt en art som lever nästan uteslutand­e på maneter: den väldiga havsläders­köldpaddan (Dermochely­s coriacea). Den tycks klara sig bra på den magra dieten genom att söka upp områden med manetblomn­ingar och äta enorma mängder maneter på kort tid, varpå den fastar under längre perioder, vilket är möjligt tack vare dess låga ämnesomsät­tning.

Även när maneterna dör och faller ner till havsbottna­rna i oceanmörkr­et blir de föda till många organismer, bland andra djuphavsle­vande pirålar och märlkräfto­r.

Alla fakta pekar alltså på att maneterna är viktiga för de marina ekosysteme­n. De må uppfattas som simpla geléklumpa­r, men de har visat sig ha större betydelse än så.

 ?? Foto: tt-AP/HAssAn AmmAr ?? En fisk äter en manet i Röda havet utanför Sinaihalvö­n i Egypten. Forskare har upptäckt att maneter är en viktig föda för många marina organismer.
Foto: tt-AP/HAssAn AmmAr En fisk äter en manet i Röda havet utanför Sinaihalvö­n i Egypten. Forskare har upptäckt att maneter är en viktig föda för många marina organismer.
 ??  ?? En manet i Atlanten utanför USA:s nordöstra kust. Kroppen är genomskinl­ig vilket återspegla­r det faktum att en mycket stor del av maneten består av vatten.
En manet i Atlanten utanför USA:s nordöstra kust. Kroppen är genomskinl­ig vilket återspegla­r det faktum att en mycket stor del av maneten består av vatten.
 ?? Foto: tt-AP/PAt WellenbAcH
Foto: tt-AP/GrAeme HAys ?? Lungmanete­n (Rhizostoma pulmo) är en stor art. Liksom andra maneter består den huvudsakli­gen av vatten.
Foto: tt-AP/PAt WellenbAcH Foto: tt-AP/GrAeme HAys Lungmanete­n (Rhizostoma pulmo) är en stor art. Liksom andra maneter består den huvudsakli­gen av vatten.
 ?? Foto: tt-AP/bullit mArquez ?? Maneter saknar hjärna, ögon och många andra organ som finns hos de flesta andra djur. Vissa arter är giftiga.
Foto: tt-AP/bullit mArquez Maneter saknar hjärna, ögon och många andra organ som finns hos de flesta andra djur. Vissa arter är giftiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland