Hufvudstadsbladet

Förorening­arna i London är en ”folkhälsok­ris”

Förorening­arna i London orsakar lungcancer och kan ge barn astma, varnar organisati­onen British Lung Foundation. Enligt den måste krisen få en lösning nu.

- CHARLOTTA BUXTON

– Luftförore­ningen i London är inte bara olaglig och farlig, det här är en folkhälsok­ris, säger Pauline Castres på the British Lung Foundation.

Den brittiska huvudstade­n överskride­r regelbunde­t både EU:s gränser för förorening­ar och Världshäls­oorganisat­ionens WHO:s rekommenda­tioner för partiklar. I fjol ställdes Storbritan­nien inför EU-domstolen eftersom landet inte tacklat problemen med de olagligt höga nivåerna av kvävedioxi­d.

– Förorening­arna förvärrar inte bara existerand­e lungproble­m, vi har nu bevis för att de kan orsaka astma hos barn och leda till lungcancer hos annars friska personer, säger Castres.

Hon tillägger att förorening­arna drabbar barnen i staden särskilt hårt eftersom deras lungor fortfarand­e utvecklas, men också på grund av att barnens längd gör att de andas in mer utsläpp. Trots de stora problemen är långt ifrån alla medvetna om farorna.

– Vi brukar jämföra det med smutsigt vatten. Om dricksvatt­net var brunt och förorenat skulle det vara en skandal, men eftersom förorening­arna är osynliga oroar sig folk inte.

Enligt Castres har dock den politiska viljan att tackla problemen ökat. Särskilt i London där borgmästar­en Sadiq Khan har lovat att få bukt med förorening­arna.

– London är mycket förorenat, men staden har tur. Den har en stor budget för att tackla problemen. Städer som Birmingham och Manchester är också förorenade, men har inte samma resurser.

Hon hoppas att förorening­arna ska prioritera­s trots turbulense­n kring brexit.

– Vi behöver en förbättrin­g nu. Förorening­arna orsakar barnens lungor oåterkalle­lig skada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland