Hufvudstadsbladet

Stora valproblem även dag två

- TT-AFP-REUTERS

Väljare som inte kunnat rösta i det delvis kaotiska afghanska parlaments­valet på lördagen fick en ny chans i går. Men problemen fortsatte.

Omkring tre miljoner av nio miljoner röstberätt­igade afghaner tog sig till vallokaler­na för att rösta under lördagen, enligt valmyndigh­eterna. Deras minsta bekymmer var att bestämma sig för vilken kandidat till parlamente­t de skulle pricka för.

Efter en valkampanj präglad av våld skakades Afghanista­n av flera blodiga attacker under valdagen, samtidigt som administra­tiva problem ledde till långa väntetider. FNorganet Unama beskriver det som hoppfullt att så många människor ändå gick och röstade. ”De väljarna förtjänar beröm för att ha uppfyllt sina medborgerl­iga plikter”, skriver Unama i ett uttalande. ”De röstberätt­igade väljare som inte kunde lägga sina röster, på grund av tekniska problem, förtjänar möjlighete­n att rösta.”

De som inte lyckats rösta fick veta att de kunde besöka lite drygt 400 vallokaler som skulle hålla extraöppet under söndagen med hjälp av 500 extrainkal­lade valarbetar­e. I slutändan öppnade 253 vallokaler. I några av dem fortsatte de tekniska problemen – och i andra var röstlängde­rna ofullständ­iga eller saknades helt, enligt valmyndigh­eten. Inga våldsamhet­er rapportera­des på söndagen, men 148 vallokaler som skulle öppna förblev stängda av säkerhetss­käl.

 ?? FOTO: TT/AFP/HOSHANG HASHIMI ??
FOTO: TT/AFP/HOSHANG HASHIMI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland