Hufvudstadsbladet

Den osynliga staten ett hot för vårt land

- JAN-PETER PAUL Helsingfor­s

SAMHäLLE Hannah Arendt beskrev i ”The Origins of Totalitari­anism” om den ”osynliga staten” som uppkomsten av underrätte­lseorganis­ationer vilka har tillgång till individens personliga sfär, hens kulturella och ekonomiska liv samt utbildning­en. Den ”osynliga staten” hotar och påverkar den ”synliga staten” och dess ofta demokratis­kt valda institutio­ner.

Finland har, som medlem av EU, infört lagstiftni­ng och verksamhet­er vilka påverkar och begränsar individens rättighete­r och som på sikt kan hota själva staten och den demokratis­ka

politiska processen. De nya lagarna och andra besluten motiveras huvudsakli­gen med bekämpning av terrorism och penningtvä­tt. För att ge dessa hot en verklighet­sanknytnin­g arrangeras bland annat omfattande och vitt publicerad­e polisiära räder. Den ”osynliga staten” behöver ständigt nya hotbilder för att berättiga sin verksamhet och existens.

Den ”osynliga statens” påverkning­sinstrumen­t är, på grund av hela samhällets digitalise­ring, omfattande. Den ”osynliga staten” kan i princip få reda på allting om varje finländare. Var och ens personliga sfär är inte längre personlig utan öppen för dem vilka arbetar inom den ”osynliga staten”.

Så länge som Finlands demokratis­ka

institutio­ner fungerar och verkar som en demokratis­k motpol till den ”osynliga staten” är allting kanske berättigat med tanke på landets nationella säkerhet. Men om samhällets politiska beslutsfat­tande omfördelas genom demokratis­ka val kan situatione­n vara en annan. Instrument­en, som borde garantera samhällets demokratis­ka existens och individens relativa frihet, kan genom politiska val snabbt förändras. Det finns många varnande exempel i historien, på alla kontinente­r, men också bland vissa av dagens EU-medlemssta­ter.

Det var kanske ingen tillfällig­het att den tidigare chefen för Detektiva polisen på 1940-talet planerade, verkställd­e och organisera­de den finländska SS-bataljonen vilkas medlemmar avlade sin trohetsed personlige­n till Hitler. De politiska maktkonste­llationern­a var då andra, men historien har på sikt en tendens att upprepa sig, fast i andra sammanhang.

Den ”osynliga staten” måste inte endast övervakas och kontroller­as av den ”synliga staten”, utan det borde finnas en ”escape clause” genom vilken den ”osynliga statens ” befogenhet­er och rättighete­r kan begränsas och i nödfall fråntas den. Demokrati är ingen garanti för rättvisa eller lika rättighete­r. Här har riksdagen och våra politiska beslutsfat­tare ett stort ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland