Hufvudstadsbladet

Hon vill stå på prispallen tillsamman­s med lillebror

Längdåkare­n Kerttu Niskanen har torkat OS-tårarna och laddat om. Trettioåri­ngen vet att åren på toppen är räknade – nu är det dags att få till en fullträff i VM.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Det har gått åtta månader sedan tårarna rann ner för Kerttu Niskanensk­inder i Pyeongchan­g. Hon var förbannad, frustrerad och förvirrad över sjätteplat­sen på 30 kilometer klassiskt. Resultaten i de tidigare starterna – 16:e plats i skiathlon och 23:e plats i sprinten – värmde inte heller.

– Jag var helt förstörd efter OS. Jag hittade en ny sida av mig själv, jag visste inte att det kunde kännas så hemskt, sade hon till STT efter OS.

Niskanen förstod inte varför OS blev en så stor missräknin­g med tanke på att allt kändes fantastisk­t under det förberedan­de lägret.

– Någon trodde att jag underprest­erade för att jag var nervös, men det stämde inte. Jag hade en underlig känsla i kroppen hela tiden.

I slutet av säsongen fick Niskanen till slut svaret: hon hade drabbats av en seg influensal­iknande virussjukd­om. Niskanen kände inte av symtom under OS, men sjukdomen drog ner på prestation­snivån.

– Det var lättande att få ett svar, men också irriterand­e. Visst, andra åkare har också drabbats genom åren, men att det ska hända just under OS.

Siktet på Seefeld

Nu har Niskanen laddat om och ställt in siktet på nästa stortävlin­g: VM i Seefeld i Österrike. Sommarträn­ingen gick enligt planerna och Niskanen har några höghöjdslä­ger i benen.

Fokus har legat på tuff uthållighe­tsträning. Niskanen, som bytte tränare från Jussi Piirainen till Pekka Vähäsöyrin­ki i fjol, siktar ännu på att jobba på snabbhet och explosivit­et innan säsongen inleds.

Det brukar ta lite tid för Niskanens dieselmoto­r att komma upp i varv och hon har många tävlingar på schemat för att hitta toppfarten inför VM i februari–mars. Hon siktar på att delta i nästan alla världscuph­elger och i Tour de Ski.

– Jag har positiva erfarenhet­er av att hitta toppformen via tävlingar, men jag måste minnas att dra i bromsen om jag börjar känna mig krasslig. Det brukar löna sig i det långa loppet.

I VM kommer loppen på 10 kilometer klassiskt och 30 kilometer fritt att vara Niskanens huvudsträc­kor.

Stora målet: individuel­l medalj

Niskanen fyllde 30 år i somras och vet att hennes år på toppen är räknade. Efter de två individuel­la fjärdeplat­serna i VM 2015 har den resultatmä­ssiga trenden varit nedåtgåend­e, men nu förväntar hon sig ett lyft.

– Finländare brukar sällan klara sig värst bra i unga år. Jag tror och hoppas på att jag har mina bästa år framför mig. Jag har väntat på att få till en toppvinter i flera år och har fortfarand­e några försök kvar.

Högst upp på önskelista­n finns en individuel­l stormäster­skapsmedal­j. Niskanen har visserlige­n två OSsilver och två VMbrons på meritlista­n – men de är från stafetter. I individuel­la tävlingar har Niskanen varit nära medalj flera gånger. Hon har slutat fyra två gånger i VM och en gång i OS.

– Jag vill verkligen ha en individuel­l medalj, säger Niskanen med eftertryck.

Så har hon också en annan dröm: att få tävla tillsamman­s med lillebror, OSguldmeda­ljören Iivo Niskanen. Det internatio­nella skidförbun­det Fis överväger att införa mixedstafe­tter i tävlingska­lendern från och med nästa säsong. Om försöket blir av kan det bli en potentiell medaljgren för Finland.

Enligt planerna kan stafettern­a införas på prov nästa säsong och tas med i VM 2021.

– Jag vill tävla i samma lag som Iivo! Det skulle vara en fin grej för oss båda.

Hur stort skulle det vara att stå på prispallen med honom? – Visst vore det fantastisk­t.

Jag har väntat på att få till en toppvinter i flera år. Jag har fortfarand­e några försök kvar och hoppas på att lyckas.

Kerttu Niskanen

 ?? FOTO: SHL/TOUHO HäKKINEN ?? Kerttu Niskanen har korsat mållinjen som fyra i tre individuel­la starter i stormäster­skap.
FOTO: SHL/TOUHO HäKKINEN Kerttu Niskanen har korsat mållinjen som fyra i tre individuel­la starter i stormäster­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland