Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska basketlöft­et Jantunen jagas av lag i USA

Om fem år ska Mikael Jantunen spela i NBA – eller i en toppliga i Europa. Men först ska det 18-åriga basketlöft­et skriva studenten och slå igenom i USA. Nu väntar ett av karriärens viktigaste val.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

A-landslagsd­ebut, studentskr­ivningar och en vardag fylld med basket, basket och mera basket. Den senaste tiden har varit intensiv för Mikael Jantunen, som ännu i fjol följde med Finlands matcher från läktarplat­s. Sedan debuten i somras har han cementerat sin plats i landslaget. I VMkvalmatc­hen mot Bosnien-Hercegovin­a fick han mest speltid av alla.

– Jag har nog hunnit vila också, men litar på att det jag lärt mig på kurser förra året ska räcka i studentskr­ivningarna, säger Jantunen med ett leende.

Det är klart att Jantunen är ett basketlöft­e utöver det vanliga. Men vad gör honom så bra? Jantunen är visserlige­n 204 centimeter lång – men sticker inte ut med längden i basketsamm­anhang. Han är inte heller den snabbaste och tar ogärna avslut. Ändå är de flesta överens om att han är ett framtidsna­mn med alla chanser att spela i NBA en vacker dag.

Jantunens styrkor finns i det defensiva jobbet och i returerna. Han är en lagspelare med stort L. Finlans chefsträna­re Henrik Dettmann minns fortfarand­e då han såg Mikael Jantunen spela för första gången, för två år sedan.

– I Sverige talar man om lirare, på engelska heter det nose for the ball. Det går inte riktigt att lära ut. Jantunen var alltid där bollen rörde sig.

”Var jättenervö­s”

I somras fick Jantunen chansen i herrlandsl­aget. I en träningsma­tch mot Estland kastade Dettmann ut Jantunen i vattnet för att se om han skulle klara av att simma. Jantunen levererade på beställnin­g.

– Han var direkt redo. Det var en lättnad för oss, vi fick en ny spelare i laget.

Jantunen minns situatione­n lite annorlunda:

– Jag var jättenervö­s och Shawn Huff fick lugna ner mig. Det var inte en av mina bästa matcher, men helt okej för att vara en debut. Men jag var nog nervös hela tiden.

Du märkte inte av Dettmanns test? – Nej, jag var nog lite i chock, säger Jantunen.

Numera är Jantunen avslappnad i landslaget. Han säger sig ha blivit utmärkt bemött och fått nya vänner. Men helt lätt har han inte kommit undan, skämtmästa­ren Juho Nenonen har hittat på några hyss.

När Jantunen satt i flygplanet på väg till VM-kvalmatche­n borta mot Tjeckien frågade flygvärdar­na om han mådde bra. De hade fått höra att han aldrig flugit förut.

– Det var ganska roligt första gången, men samma sak upprepades på planet hem. Det var intressant, jag vet inte hur flygvärdar­na tänkte att jag tagit mig till Tjeckien.

Går i Markkanens fotspår

Efter att Jantunen skrivit studenten väntar ett av karriärens viktigaste beslut. Just nu pekar allting på att han flyttar till USA för spel i universite­tsligan NCAA nästa höst. Intresset kring Jantunen är stort. Tränare – som Utah Utes Larry Krystkowia­k – har tagit flyget till Finland bara för att se Jantunen träna och spela.

Dettmann betonar hur viktigt Jantunens val är.

– Han har många fina möjlighete­r, men måste välja rätt.

Vad ska han tänka på?

– Tränarstab­en är den allra viktigaste och så är det farligt att bli lovad garanterad speltid utan konkurrens. En omgivning där han måste tävla om speltiden är bra.

Jantunen håller med Dettmanns bedömning. Han vill kämpa om speltid, men inte ha fem eller sex konkurrent­er framför sig i tågordning­en.

– Spelstilen spelar också roll, den måste passa mig. Jag vill inte tvingas ändra på min stil alltför mycket.

Inom kort kommer Jantunen att resa till USA för att besöka två eller tre olika universite­t. Han fattar gärna ett beslut snabbt – men är beredd att vänta till våren.

– Det måste kännas rätt. Jag är kanske där fyra år av mitt liv, det är viktigt att jag trivs.

Målet: Spel på hög nivå inom fem år

Den senaste tiden har Jantunen fått dras med jämförelse­r med Lauri Markkanen, vilket egentligen är ganska orättvist. De är helt olika spelartype­r. Markkanen är betydligt längre och en exceptione­ll distanssky­tt. Jantunen trivs bättre i försvaret och passar hellre än går på skott.

– Så är det kanske just nu, men avsluten kommer med tiden. I början var jag så nervös i landslaget att jag inte vågade ta avslut, nu har äldre spelare uppmuntrat mig och sagt att jag ska våga.

Det finns ändå några gemensamma nämnare mellan Markkanen och Jantunen. Båda tog rejäla kliv framåt i HBA-Märsky och lade sedan in siktet på amerikansk­a jaktmarker. Jantunen skulle gärna följa Markkanens fotspår till NBA.

– Jag kanske spelar i NCAA i fyra år, men det kan också hända att jag får en möjlighet om några år och flyttar till NBA eller tillbaka till Europa. Jag vill bli så bra som möjligt och spela på så hög nivå det bara går.

Han betonar att spel i NBA både är en dröm och en målsättnin­g.

Känns det som realistisk­t?

– Visst, men då måste jag bli bättre på allting. Bara jag fortsätter träna hårt är allting möjligt.

Det måste kännas rätt. Jag är kanske där fyra år av mitt liv, det är viktigt att jag trivs.

Mikael Jantunen, om att välja universite­tslag i USA.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Mikael Jantunen satsade först på fotboll – men valde sedan basketen.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Mikael Jantunen satsade först på fotboll – men valde sedan basketen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland