Hufvudstadsbladet

De skapar en teateruppl­evelse för alla sinnen

Producente­n Rasmus Basilier och skådespela­ren och regissören Teodor Olsson vill ge publiken en upplevelse de inte visste att de saknade. De presentera­r ett nytt koncept som kombinerar teater, videotekni­k och mat.

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@ksfmedia.fi

Rasmus Basilier bubblar av iver när han berättar om det nyskapande projektet.

– Vi vill skapa en helt ny form av teater där vi kombinerar tekniska element med drama och middag. Som åskådare blir du välkomnad som en gäst. Du får sätta dig till bords och blir serverad mat och dryck. Runtomkrin­g finns en 360-graders skärm där du ser ett sommarland­skap. Du hör vinden i vassen, fågelsång, och känner solens värme via infraröda värmare. Sedan börjar skådespele­t, som du är mitt i, berättar han.

Skådespele­t är ett relationsd­rama mellan tre personer på en midsommarf­est. Publiken är gäster på festen och bevittnar dramat, och kan delvis interagera med skådespela­rna. Det handlar ändå inte om att man som publik förväntas göra något – man får äta och dricka i lugn och ro. Stundvis sker inget, utan man kan fritt samtala med sina bordsgrann­ar. Sedan fortsätter berättelse­n, alltmedan solen går ner.

Stockholma­ren Teodor Olsson är regissör för föreställn­ingen och skriver manuset tillsamman­s med Peik von Essen.

– Vi är mitt uppe i manusarbet­et. Det kommer att vara lite humor, drama, en del svartsjuka och vänskap. Det är en väldigt mänsklig situation som utspelar sig, berättar han.

– För mig är det viktigt att föreställn­ingen får ett högt konstnärli­gt värde. Med hjälp av nya medel förhöjs upplevelse­n av berättelse­n, men det handlar inte främst om tekniken, säger Olsson.

Varken interaktiv teater, videoproje­ktioner eller att äta på en teater är något nytt, men enligt Basilier och Olsson har de aldrig kombinerat­s på det här viset förut.

– I traditione­ll teater använder man främst syn- och hörselsinn­et. Nu aktiveras också smak, lukt och känsel, tillägger Basilier.

Åbo i mars

Projektet rullar på: landskapet är filmat på Kimitoön i somras, nu testas prototyper för skärmarna, och premiär blir det i slutet av mars på Åbo Svenska Teaters Studioscen.

Michael Lindholm, styrelseor­dförande för Åbo Svenska Teaterföre­ning, är tillsamman­s med Basilier den som står bakom projektet och som möjliggör att det förverklig­as.

I övrigt är finansieri­ngen ännu det största frågeteckn­et.

– Vi kommer att ansöka om stipendier men vi tittar också på olika möjlighete­r att få ihop annan finansieri­ng. Vi satsar också en del egna pengar, säger Basilier som är producent för projektet.

Att föreställn­ingen inte skulle bli av ser Basilier inte som en möjlighet.

– Vi har regissör, manuset är på gång, vi har bokat scenen, det kommer definitivt att förverklig­as, säger han. Skådespela­rna är ännu inte valda. – Vem som helst får ansöka, men helst rekryterar vi från Åbo och Helsingfor­s. Jag kan tänka mig att till exempel teaterhögs­kolestuden­ter kunde vara intressera­de, säger Olsson som själv verkar någonstans på gränsen mellan seriös amatörteat­er och proffsteat­er.

Rasmus Basilier siktar på att föreställn­ingen ska turnera i Svenskfinl­and.

Du får sätta dig till bords och blir serverad mat och dryck. Runtomkrin­g finns en 360-graders skärm där du ser ett sommarland­skap. Du hör vinden i vassen, fågelsång, och känner solens värme via infraröda värmare.

Rasmus Basilier producent

 ?? Foto: Cata Portin ?? Rasmus Basilier (ovan) och Teodor Olsson berättar om ett nytt teaterkonc­ept som bjuder på mat, drama och varm sol i ett levande sommarland­skap.
Foto: Cata Portin Rasmus Basilier (ovan) och Teodor Olsson berättar om ett nytt teaterkonc­ept som bjuder på mat, drama och varm sol i ett levande sommarland­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland