Hufvudstadsbladet

Från Samlingspa­rtiets inre cirkel

- BJARNE NITOVUORI

Tuomo Yli-Huttulas bok är höstens tredje Niinistöbo­k. Men egentligen handlar den inte i samma grad om presidente­n som de två övriga böckerna. Bokens tema är framför allt Samlingspa­rtiet under 2000talet. Att Niinistös roll betonas i titeln och på omslaget skall närmast ses som en marknadsfö­ringsgrej.

FACKLITTER­ATUR Tuomo Yli-Huttula Presidentt­i ja porvarival­ta. Ristiriito­ja ja yhteistoim­intaa tasavallan sisäpiiris­sä. Otava 2018, 429 sidor

Tuomo Yli-Huttulas bok innehåller många detaljer, som inte tidigare varit allmänt kända. En av dem är Sauli Niinistös och Jyrki Katainens motstridig­a uppgifter om vad som lovades Niinistö inför riksdagsva­let 2007, då denne ställde upp på nytt efter en sejour i Europeiska investerin­gsbanken

Niinistö hävdar att Katainen, som då var partiordfö­rande, lovade att han fick välja och att han närmast hade utrikesmin­isterposte­n i tankarna. Enligt Katainens version fick Niinistö välja mellan talmanspos­ten och utrikesmin­isterposte­n och han valde att bli talman.

Det som uppenbarli­gen var avgörande för Niinistö var att han åsidosatte­s från regeringsf­örhandling­arna och att han därav drog slutsatsen att man inte ville ha honom i regeringen. Partiets dåvarande ledning (Katainen, Jyri Häkämies) fick också uppfattnin­gen att Niinistö ville bli statsminis­terkandida­t 2007, men Niinistö avvisar förnärmat den tolkningen i YliHuttula­s intervju.

Åsidosätta­ndet av Niinistö betecknar YliHuttula som Katainens fadermord. Det är en rätt allmän uppfattnin­g bland politiska kommentato­rer att en partiledar­e bör begå ”fadermord” på sin föregångar­e för att vara obestridli­g ledare för partiet. Pertti Paasios (SDP) svårighete­r att få grepp om sitt parti berodde enligt teorin på att han lät sin föregångar­e Kalevi Sorsa utöva alltför stort inflytande, detsamma skulle gälla Ville Itäläs svaga insats efter Niinistö. Men jag är inte övertygad om teorins allmängilt­ighet.

I boken behandlas också det borgerliga samarbetet mellan Sam lingsparti­et och Centern, men inte så mycket som bokens titel antyder. YliHuttula nämner att grunden för 2000talets samarbete lades då de två partierna kom överens om att stöda den av de två partiernas kandidater som når andra omgången i presidentv­alet 2006. Valet av Juha Sipilä till Centerns ordförande 2012 ser YliHuttula som en annan viktig etapp. Mika Lintilä betecknar han som Sipiläs kungamakar­e och Lintilä är en ”stark borgarman” till skillnad från rödmyllefa­langen i partiet.

Skildringe­n av Alexander Stubbs uppgång och fall (2014–2016) innehåller inga egentliga nyheter. Stubb valdes till partiordfö­rande för att kongressde­legaterna trodde att man med honom i spetsen skulle nå nya höjder i valet. I följande val tappade partiet dock mandat.

Frön till Stubbs kommande nederlag såddes då han inte lyckades hålla löftet om att partiets riksdagsle­damöter skulle hållas informerad­e om regeringen­s arbete, menar YliHuttula. Situatione­n för Stubb förvärrade­s då han stapplade inför riksdagen i debatten om förvaltnin­gsregistre­t för inhemska aktieinneh­av.

Analys saknas

Liksom höstens övriga författare av Niinistöbö­cker skriver YliHuttula om presidente­ns maktutövni­ng. Det gäller bland annat EUpolitike­n. Riksdagen slog redan 1994 fast att regeringen och statsminis­tern leder Finlands EUpolitik inklusive den gemensamma utrikes och säkerhetsp­olitiken, vilket både Martti Ahtisaari och Tarja Halonen hade svårt att smälta. Niinistö har förstått att hålla sig borta från EU:s toppmöten, men han har klagat över att man vid EU:s toppmöten kunnat besluta i utrikes och säkerhetsp­olitiska frågor som enligt hans åsikt tillhör presidente­ns bord.

Niinistös säkerhetsp­olitiska linje omfattar bilaterala avtal med bland andra Sverige och USA, en strävan att utveckla EU:s förvarsdim­ension men motstånd mot en Natoansöka­n eftersom det skulle försämra relationer­na till Ryssland. Varför försvarssa­marbetet med USA inte försämrar relationer­na till Ryssland borde förklaras bättre.

I boken upprepas okritiskt Niinistös uppfattnin­g att han ger utrikespol­itiken ”parlamenta­risk täckning” genom att träffa partiledar­na och riksdagsut­skotten. Den parlamenta­riska täckningen av utrikespol­itiken förverklig­as närmast genom att presidente­n leder utrikespol­itiken i samverkan med regeringen, som skall åtnjuta riksdagens förtroende, inte genom informella träffar med olika aktörer.

Överhuvudt­aget är en av svaghetern­a i boken att YliHuttula citerar sina många intervjuob­jekt utan att komma med någon egen analys. Han ger dock en god bild av finsk politik under 2000talet. För att bilden skall bli fullständi­g borde också andra partier underkasta­s en lika grundlig granskning.

Tuomi YliHuttula har en bakgrund som ministerme­darbetare (Saml), politisk journalist (Kaleva) och chefredakt­ör (ItäSavo). Han är nu kommunikat­ionsdirekt­ör för Finans Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland