Hufvudstadsbladet

Förändra eller förändras?

- SIGGE SANDSTRöM Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Lyssnade nyligen till en filosof som doktorerat inom teknologi som påstod att inom loppet av tio år behöver över en miljon finländare omskola sig eller få en grundlig målstyrd fortbildni­ng enbart för att hållas kvar på arbetsmark­naden. Detta ser vi redan i skolan där digitalise­ringen möjliggör nya lärmiljöer, möjlighete­r och metoder.

Det är alltid bättre att vara den som leder förändring­en än den som tvingas ändra sig. Samtidigt som man står inför en förändring är det mänskligt att fråga sig om man har jobbat på fel sätt i alla år. Svaret är givetvis nej, det är inget fel med det, men allting har sin tid. Nya tider, nya vindar blåser och en traditione­ll och strukturer­ad undervisni­ng förväntas ge vika för kreativa, inkluderan­de och demokratis­ka lärmiljöer. Det blir allt mera svårt att studera till ett visst yrke om 90 procent av dem som påbörjar sina studier i dag utexaminer­as till yrken som ännu inte finns.

Det leder till att arbetskarr­iärerna också ändras grundligt. För egen del har den varit tre delad: studier – arbete – pension. För dagens ungdomar gäller det här inte längre, utan avsnittet i mitten blir ett flertal olika positioner, projekt eller uppdrag som man åtar sig. Pensioneri­ngen är också ett stort frågetecke­n för yngre generation­er. Finns det längre någon pension när det väl är deras tur?

Vi förväntas hålla fler bollar i luften hela tiden. Vi lever med en osäkerhet eftersom vi inte vet hur många bollarna i luften är, hur stora eller tunga de är. Frenetiskt jonglerar vi på under helt andra premisser än tidigare.

Det låter lätt väldigt problemati­skt och negativt. Men det är egentligen en fråga om vad det är vi vill se – problem och hotbilder eller möjlighete­r och innovation­er? Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det som räknas.

Många blir stressade över denna osäkerhet. Men jag lärde mig nyss att det är omöjligt att bli stressad över det som man VILL göra. Det är när våra egna förväntnin­gar inte längre motsvaras av verklighet­en som stressen tar stryptag på oss.

Hela vårt upplägg för utbildning måste vara i loket på detta tåg. Det är vi som fungerar som garant för att kompetense­rna framöver är på plats. Allting förändras i en rasande takt, det är klart. Måste jag ändra mig eller är jag den som vill leda en förändring? Valet är högst personligt. Hur jag förhåller mig är det största ansvaret jag har, inför de förändring­ar som vi alla står inför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland