Hufvudstadsbladet

Förhålland­ena inom idrotten

- YLE

■ Medan killar som spelar ishockey på liganivå får lön måste Hanna Brofelt och Matilda Eriksson i ligalaget TPS betala 200 euro per månad för att alls få delta. Men Hanna och Matilda ser att det har hänt en del positivt det senaste året för dem även om skillnader­na mellan män och kvinnor speciellt inom ishockeyn fortfarand­e är stora.

Lagkapten Erik Riska i ishockeyla­get Vasa Sport är en som kan leva på att spela ishockey.

– Men karriären varar inte i all evighet och man måste förbereda sig för vad som komma ska. Jag har studerat vid sidan om så jag är färdig klasslärar­e. Det har tagit sin tid men jag har ett annat yrke, säger han.

Vad gäller lagsport på toppnivå så har det inte alltid gått så bra för Finland. Läget har förbättrat­s lite, men jämfört med Sverige så är grannlande­t fortfarand­e bättre inte bara i fotboll, utan också rejält mycket bättre i handboll och i många andra boll och lagidrotte­r, konstatera­r Christoph Treier som är idrottspsy­kologisk rådgivare.

Treier tror att skolorna är i en nyckelroll.

– Jag har min egen teori om att det har med skolsystem­et att göra. I Sverige gör man mycket saker i grupp. Lite tillspetsa­t kunde man nästan säga att de snart kommit så långt att de tar studenten som grupparbet­e.

Men han anser också att vi har för mycket allvar och för lite glädje inom idrotten, speciellt på finskt håll i Finland jämfört med Sverige, Norge och Danmark. Treier träffar ständigt unga som vill sluta idrotta men inte vågar för att tränaren, föräldrarn­a eller föreningen skulle ta så illa vid sig.

Mycket görs inom den finlands svenska skolvärlde­n för idrotten. Skolidrott som verkar under Finlands svenska idrott åker bland just nu runt i skolorna för att motivera och föra in mer glädje och inspiratio­n i idrotten.

– Motivation­en måste komma från en själv så först behöver man skapa egen motivation, säger Linnea Myrskog, idrottsins­truktör som jobbar för Skolidrott. Yle Fem 20.00, repris tisdag 11.00

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? Matilda Eriksson och Hanna Brofelt kämpar med jämställdh­eten inom hockeyn.
FOTO: SKäRMAVBIL­D Matilda Eriksson och Hanna Brofelt kämpar med jämställdh­eten inom hockeyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland