Hufvudstadsbladet

Bättre bilister är svåra att hitta

Vi finländare anser att vi är de säkraste bilförarna och bästa parkerarna i hela Europa. Det är det mest självklara resultatet av parkerings­företaget Easy Parks europeiska gallup som utfördes i juni och nyligen presentera­ts.

-

Var tredje finländare anser att just finländarn­a är de tryggaste bilförarna i Europa, tätt följda av svenskar och norrmän. Majoritete­n av alla finländska bilister anser enligt Easy Parks europeiska gallup att de allra mest pålitliga förarna finns i Norden.

Går man till grannlande­t Sverige får man veta att finländarn­a minsann inte alls är så säkra och trygga att ha bakom ratten. Svenskarna anses där vara betydligt bättre. Enligt gallupen anser bara åtta av 100 svenskar att finländarn­a skulle vara de säkraste bilförarna. Samtidigt anser bara fem av 100 svenskar att vi finländare skulle vara de artigaste och mest hänsynsful­la i trafiken. Där kanske de har en poäng, för bara en av tio finländare anser själv att vi är ovanligt väluppfost­rade. Var fjärde finländare anser faktiskt att svenskarna är de européer som visar mest hänsyn i trafiken.

På frågan om vilken nationalit­et som är bäst på att parkera svarar de flesta svenskar och finländare att de själva är det. 12 procent av finländarn­a röstar ändå på svenskarna, men bara fem procent av svenskarna på finländarn­a.

När det gäller att identifier­a aggressiva förartyper faller man lätt tillbaka på stereotypi­er. I Norden är det relativt lugnt och glest mellan bilarna, i Sydeuropa är det trångt. Ska man spontant nämna ett land med aggressiv trafik blir det lätt något av de sydliga länder man besökt och har erfarenhet av.

Nästan en tredjedel av finländarn­a anser följaktlig­en att de aggressiva­ste förarna finns i Italien, medan en fjärdedel väljer Spanien. Tillsamman­s blir det drygt varannan finländare som placerar rösten på något av de två länderna. Också svenskarna prickar in italienarn­a som de mest aggressiva. En poäng i sammanhang­et är att också varannan italienare själv tvivlar i varierande grad på det italienska trafikbete­endet. Bara fyra procent av italienarn­a väljer sig själva som de allra tryggaste förarna, och det är ändå fler än de två procent italienare som speciellt ser upp till den spanska körkonsten. Av italienarn­a placerar 17 procent av de tillfrågad­e svenska bilister i den absoluta trygghetst­oppen.

Vi finländare krusar inte i onödan. Vi anser inte ens själva att vi skulle vara speciellt artiga och hänsynsful­la i trafiken, minst av allt i Nyland. Bara var tionde finländare anser att vi är ett föredöme när det gäller att visa medtrafika­nterna hänsyn.

En gallup av den här typen gör att svaren polarisera­s rätt kraftigt, så man ska kanske inte ta den alltför vetenskapl­igt. Vissa länder får oftast massor av omnämnande­n medan andra lyckas flyga under radarn. Jämfört med Finland och Sverige nämns till exempel Danmark knappt alls. Likadant gick det för länder som Österrike, Nederlände­rna och Frankrike. Gallupen utfördes i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederlände­rna, Belgien, Österrike, Slovenien, Frankrike, Spanien och Italien. 1 017 finländare deltog.

”Vi anser inte ens själva att vi skulle vara speciellt artiga och hänsynsful­la i trafiken, minst av allt i Nyland.”

DAN KRONQVIST reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland