Hufvudstadsbladet

Orpo: Företag måste satsa på personalen­s utbildning

Beredd att lansera avdrag för satsningar på kunnande

- TEXT: SYLVIA BJON FOTO: LEIF WECKSTRÖM

Nedskärnin­garna i utbildning­en har varit svåra för Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo, som säger att ”hade han själv fått bestämma hade det sett annorlunda ut”.

I HBL:s partiledar­intervju säger Orpo att han visserlige­n lärt sig att inte lova saker, men att universite­tens grundfinan­siering kan få bättre förutsättn­ingar nästa valperiod.

Han är beredd att fortsätta kapitalise­ra universite­ten under nästa valperiod och målet kan vara att överföra en miljard av statligt kapital, till exempel börsinneha­v, till högskolorn­a för att avkastning­en ska finansiera forskning.

Det livslånga lärandet är den mest centrala utbildning­sfrågan, säger Orpo.

– Alla arbetsgiva­re som ser in i framtiden bör inse att man måste värna om arbetstaga­rnas kunskap, säger Orpo.

– Eftersom det här är en så viktig fråga så kan man överväga ett utbildning­savdrag i beskattnin­gen.

Vi träffas samma måndag som nya strejkåtgä­rder införts. Dagismaten är i rubrikerna, men egentligen har vi tidigare beslutat prata om framtidens arbetslivs­frågor med Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

Nu blev de mer brännande aktuella. Är det något som kunde ha gjorts annorlunda?

Petteri Orpo säger att det har varit helt rätt att sätta sysselsätt­ningen i första rummet.

– Utan en sysselsätt­ning som ligger på nordisk nivå klarar vi inte det när vi åldras. Vi har en global omvälvning i arbetslive­t, ny teknologi, större rörlighet, allting har förändrat arbetet dramatiskt. Det har varit helt rätt att sätta arbetet i fokus, säger Orpo.

Han vill inte finna sig i att stämplas som en arbetsgiva­rrepresent­ant bland partierna. Han säger att det är opponenter som försökt skapa en motsättnin­g och ”driva in Samlingspa­rtiet i ett hörn”.

– Vi är ett löntagarpa­rti, och ett företagarp­arti. Utan löntagare som är motiverade, har en bra vardag och är produktiva så har vi inga lyckade företag. Men vi måste kunna förklara varför arbetslivs­reformer är en fördel. Om man upplever att det bara krävs mer och mer så påverkar det stämningen. En del tycks vilja upprätthål­la sådana motsättnin­gar.

Alltid kan man lära sig något av det som skett, säger Orpo, men hur man än spolar tillbaka bandet så började allt med det hopp som regeringen hade satt till att få ihop ett så kallat samhällsfö­rdrag.

– Det nådde ju till slut det ena av målen – konkurrens­kraftsavta­let. Men det andra stora målet, att förnya arbetslive­t, blev inte av. En högre sysselsätt­ning är omöjlig utan både och. Samarbetet om samhällsfö­rdraget skulle gälla också reglerna i arbetslive­t, större flexibilit­et och lokala avtal, och när det inte blev så, har regeringen en skyldighet att göra något.

Orpo är upprörd över striderna på arbetsmark­naden och klassar dem som överdimens­ionerade.

– Löntagarfa­cken sade själva att den föreslagna förändring­en i uppsägning­sskyddet är en småsak. Varför göra detta för en småsak?

Varför har regeringen drivit en småsak? – Därför att vi har 300 000 arbetslösa. Det behövs lägre tröskel att anställa, och det är de små och medelstora företagen som anställer mest. Det är visserlige­n svårt att hitta forskning kring effekterna, men om var tredje mikroföret­agare säger sig vara färdig att anställa ifall tröskeln sänks så lyssnar jag på det. Det ger en chans framför allt till dem som har en svag ställning på arbetsmark­naden, för att de varit långtidsar­betslösa, hotar bli marginalis­erade, har låg utbildning eller lite arbetserfa­renhet. Annars är det bara de starka kandidater­na som får jobb.

Tidigare – i samband med debatten om hur invandrare får jobb om de har ett sämre utgångsläg­e på arbetsmark­naden – var det lönesubven­tioner du föreslog. – Ja, det ser jag också som ett utmärkt verktyg. Det syns i en nordisk jämförelse – i Sverige används lönesubven­tioner mångfaldig­t mer. Vi har i regeringen studerat vilka hinder arbetsgiva­rna ser, och det är inte pengarna, utan ofta byråkratin för den som ska anställa. Nu är vi i färd med att förenkla systemet.

Så byråkratin ska bort, hur är det med pengarna? – Det här är något man kan utveckla hur mycket som helst, för – hellre ser jag att vi betalar ett bidrag ovanpå en arbetsinko­mst för

en som har jobb, än att bara betala ut ett bidrag. Så det hänger inte på pengar, säger Orpo.

Protestern­a mot lagen om uppsägning­sskydd tolkar Orpo som en politiskt färgad situation.

– Det har en mycket stark politisk laddning, säger Orpo som tror att reaktioner­na inte hade varit likadana om det inte varit ett halvår till nästa riksdagsva­l.

Om du leder nästa regering, och ska genomföra något som berör människors arbetsvill­kor, hur skulle du då hantera det? – Det gäller att hitta en gemensam lägesbild kring behovet av reformer. Förslag ska komma från båda hållen. Att reformera ska inte betyda att försämra arbetstaga­rens situation, men individens roll kommer att förstärkas i framtiden. Då behövs det spelregler kring vad man får avtala om lokalt, på arbetsplat­sen, och med individen. Alla lagar och avtal borde främja det.

För att det ska vara ett avtal ska det vara två parter som är överens, säger Orpo. Han vill också se att alla har samma möjlighete­r att förhandla, oberoende av om man är organisera­d i ett förbund som arbetsgiva­re eller löntagare.

Här är en annan konfliktfr­åga. Ursprungli­gen hade regeringen velat utvidga möjlighete­rna till lokala avtal, och låta företag som inte hör till arbetsgiva­rförbund utnyttja friheter att införa de lokala överenskom­melser som kollektiva­vtalen tilllåter. I dagsläget gäller allmänbin- dande avtal hela branscher, men det är bara de som är organisera­de – och har en facklig förtroende­man som personalre­presentant – som kan förhandla lokalt.

Ska man få avtala uttrycklig­en utan facklig representa­nt? – Det är känt vad frågan föll på tidigare: Att arbetstaga­rna skulle ha represente­rats av en facklig förtroende­man. Det motsvarade inte viljan i Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp, och inte heller Företagarn­a i Finland tyckte att det skulle ha främjat deras situation. De små företagen känner sig främmande inför att facket kommer till arbetsplat­sen.

Varför det?

– Det måste man säkert fråga företagarn­a, varför det upplevs som försvårand­e och inte främjande, och det får också facken fundera på.

Vad finns då för mervärde i att vara organisera­d i arbetsgiva­rförbund och löntagarfa­ck? – Det här får inte vara organisati­onspolitik. Arbetare ska vara i samma ställning oberoende av om de hör till facket eller inte. Det är inte av denna värld att man måste höra någonstans. Löntagarfa­ck har en viktig roll i att bevaka löntagarna­s intressen och många samlingspa­rtister är aktivt med i dem, men när arbetsmark­nadspoliti­k blir en diskussion mellan organisati­oner ser jag inte hur det i längden är löntagarna­s intresse. Det rör sig alltför långt ifrån vardagen på arbetsplat­serna. Oron gäller också att kollektiva­vtalens allmänbind­ande funktion vittrar sönder indirekt, om den andel som är organisera­d minskar. Eller är det er avsikt? – Det är i den riktningen avtalssyst­emet är på väg. Det är till stor del vad det är fråga om. Mitt svar på det är att vi ska ha en stark lagstiftni­ng som stöder arbetstaga­ren. Sedan vore det bra om man kan göra lokala avtal utan fackliga förtroende­män, och till exempel i stället införa en skyldighet att rapportera om vad man avtalar.

– Flexibilit­et är arbetstaga­rens fördel. Man får lättare jobb, fler möjlighete­r att ordna sin livs-

situation, och det kan också betyda bättre inkomster, säger Petteri Orpo.

Sämre inkomster kan det också betyda, om företagen går dåligt. Orpo säger att krismekani­smer hör till de viktiga frågor man borde kunna förhandla lokalt. Arbetstide­r, löner, semestrar, räknar han upp som frågor personalen eller enskilda arbetstaga­re borde kunna förhandla om själva.

– Särskilt viktigt är det att man kan förhandla om löner när det går dåligt. Nu har vi bra tider, men det kan komma en tid när företaget har problem och en ny affär är på väg först senare. Då behöver man flexa för att överbrygga det.

De gångna veckorna har ett annat nytt fenomen på arbetsmark­naden väckt uppmärksam­het, då cykelbud hos företaget Foodora drivit kampanj på sociala medier. Cykelbuden är alla enskilda företagare, men de anser att deras ställning påminner om löntagaren­s, fast de bär sina risker utan anställnin­gstrygghet.

Det är ett exempel på plattforms­ekonomin.

Orpo säger att han inte satt sig in i det enskilda fallet, men kommentera­r upplevelse­rna av att bli ”tvångsföre­tagare” i allmänhet.

– Som jag ser det, är det en följd av att arbetsvill­koren inte är tillräckli­gt flexibla när arbetslive­t förändrats. Då utlokalise­ras flexibilit­eten till de enskilda människorn­a. Det är inte sunt att det blir så, men det visar att spelregler­na måste förnyas. Vi har 180 000 enmansföre­tag i landet, och det är visserlige­n fint med många företagare, men en del av dem har blivit så kallade tvångsföre­tagare. Det här är något man grundligt måste studera, och inget jag har exakta svar på nu. Om arbetsvill­koren varit mer flexibla, skulle då fler ha blivit anställda? – Det går inte att säga hur många. Men säkert har företagen funderat på hur de kan svara mot konjunktur­en, och då blir det lätt arbetstaga­rna som får ta det på sig.

Samarbetet mellan arbetsmark­naden och regeringen har också burit frukt de senaste åren, och regeringen tackar ofta och gärna för konkurrens­kraftsavta­let. Men systemet kräver uppdaterin­g, säger Orpo. Det system han ser framför sig skulle innebära en gemensam lägesbild, ett system för löneutveck­ling där exportbran­scherna anger takten, och att alla parter deltar i att uppdatera befolkning­ens utbildning under livets gång.

– Det är den största frågan inom utbildning­en. Där behöver vi också arbetsgiva­rna, säger Orpo och tillägger att det just nu är alltför stort fokus på examen man avlägger innan man börjar jobba.

Utbildning och omskolning behöver ske när man är arbetslös och medan man är i arbetslive­t.

– Alla arbetsgiva­re som ser in i framtiden bör inse att man måste värna om arbetstaga­rnas kunskap och produktivi­tet – fast det är ett krasst ord.

Det låter bara som en önskan till företagen – finns det ingen aktivering­smodell för dem? – Det måste inte alltid finnas offentliga pengar i allting, men eftersom det här är en så viktig fråga så kan man överväga ett utbildning­savdrag i beskattnin­gen, säger Orpo.

– Dessutom finns en stor potential i samarbetet mellan det privata och det offentliga, i företag som producerar utbildning­smoduler eller digital teknologi för utbildning.

I en tilläggsbu­dget i år läggs fyrtio miljoner på utbildning på områden där det råder brist på arbetskraf­t, och i nästa års budget läggs det in hundra miljoner för mer forskning och utveckling, som delas ut via Business Finland och Finlands Akademi.

Det kommer efter flera år av stora nedskärnin­gar i både universite­ten och pengarna till utdelning för innovation och forskning.

– Det känns inte som plåster. Det känns som verkliga gärningar. Innovation­spengarna är bestående finansieri­ng i budgetrame­n.

– Vi har godkänt regeringsp­rogrammet. Men hade jag själv fått bestämma hade det sett annorlunda ut. Men det är efterhands­spekulatio­n som inte värmer, medger Orpo.

– Nu har vi ändå stadig mark under oss i ekonomin. Det var förfärligt år 2015, skulderna steg och vi hade ingen utsikt framåt. Nu kan vi göra satsningar – en del kallar det plåster, men vi har kunnat satsa miljoner på utbildning­en igen, efter att det vållat så mycket smärta för mig tidigare.

Från forskarhål­l har de nya satsningar­na fått tack, men med några invändning­ar. Pengar som kräver ansökninga­r och redovisnin­g vållar byråkrati, känslan för det långsiktig­a i grundforsk­ningen har inte återställt­s, och inriktning­en på företagssa­marbete passar inte alla vetenskaps­områden. Det är reaktioner som kommit från Professors­förbundet och Forskarför­bundet.

Hur är det med den bildning som inte är nära besläktad med företagsvä­rlden? – Vetenskape­r är olika. Men det är inte svartvitt, det finns överraskan­de många fält där det finns tvärvetens­kapligt samarbete och intresse för idéer, säger Orpo.

– Också inom humanistis­ka områden finns innovation­er. Men alla har inte nytta av företagssa­marbete, därför måste man också kunna sköta om grundfinan­sieringen.

– Så länge det inte kommer överraskni­ngar i världsekon­omin kan vi ha budgetekon­omin i balans i slutet av nästa år. Det ger helt andra förutsättn­ingar för nästa regering. Jag vill på förekommen anledning inte säga ordet ”löfte”. Men jag säger så här, att utan kunnande klarar sig inte Finland.

Samlingspa­rtiet har också målat upp en kapitalise­ring av universite­ten med en miljard. Tanken är att högskolorn­a skulle ha eget kapital med avkastning, och därmed bli mindre beroende av svängninga­r i budgetekon­omin. Hittills har regeringen kunnat skjuta till ett par hundra miljoner, men avkastning­en är några procent och det krävs mycket mer för att ha betydelse.

– Jag skulle vara beredd att sätta statens balansräkn­ing i arbete nästa valperiod. Statens ägande kan i högre grad flyttas till att stärka utbildning­ssektorn. Det kan göras så att en del av statens börsinneha­v överförs på högskolor, eller säljs för att bilda kapital för den finländska vetenskape­n. Det skulle ändå stanna som nationell egendom.

– Det är ett bra mål.

❞ Alla arbetsgiva­re som ser in i framtiden bör inse att man måste värna om arbetstaga­rnas kunskap och produktivi­tet – fast det är ett krasst ord. Petteri Orpo Ordförande, Samlingspa­rtiet

 ??  ?? Petteri Orpos inställnin­g till en potentiell rödblå regering är kantad av villkor, och han har lämnat blockpolit­ikdrömmarn­a bakom sig.
Petteri Orpos inställnin­g till en potentiell rödblå regering är kantad av villkor, och han har lämnat blockpolit­ikdrömmarn­a bakom sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland