Hufvudstadsbladet

Geopolitis­k oro kan gynna Nokia

Trots att försäljnin­gen av 5G-nätverk nu väntas ta fart på allvar, presentera­r Nokia ett omfattande sparprogra­m. Vad det betyder för de anställda i Finland är ännu inte klart.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Misstron mot Nokias kinesiska konkurrent­er i nätverksbr­anschen växer. Det finns en oro över att de ska ge den kinesiska staten möjlighet till spionage via deras nätverk. Därför har bland annat USA gett de kinesiska tillverkar­na portförbud. Det här kan gynna Nokia, säger analytiker.

Sparprogra­mmet som Nokia meddelade om i går ska sänka bolagets kostnader med 700 miljoner euro per år fram till 2020. På så sätt vill bolaget öka sin lönsamhet och kostnadsko­nkurrenskr­aft, och nå sina ekonomiska mål. Å andra sidan räknar Nokia med att sparpakete­t samtidigt innebär en kostnad på 900 miljoner euro.

Sparpaket av den här omfattning­en brukar betyda stora personalne­dskärninga­r, men några närmare detaljer ger Nokia inte i sitt meddelande. Sitt senaste sparpaket lanserade bolaget i samband med köpet av Alcatel-Lucent 2016, vilket har inneburit flera omgångar av samarbetsf­örhandling­ar och uppsägning­ar också i Finland.

– Det var väntat att sparåtgärd­erna skulle fortsätta, men paketets omfattning överraskar, säger Inderes analytiker Mikael Rautanen, som inte vill spekulera om vad det kan innebära för Nokiaanstä­llda i Finland.

5G tar fart

Det kan tyckas paradoxalt att bolaget fortsätter att dra åt svångremme­n samtidigt som marknaden för 5G-nät nu väntas ta fart på allvar, efter att teleoperat­örerna i flera år hållit inne med sina investerin­gar. I Nokias delårsrapp­ort som presentera­des i går morse gläder sig vd Rajeev Suri över en utmärkt orderingån­g.

I USA har utbyggnade­n av kommersiel­la 5G-nät startat i år, och nästa år står Finland och många andra länder i tur. Men trots att Nokia nu har chans till stora 5G-affärer finns det enligt Rautanen ändå ett konstant behov av effektivis­ering i nätverksbr­anschen.

– Skruvarna måste dras åt ytterligar­e för att bolaget ska fortsätta att vara konkurrens­kraftigt.

Den globala ekonomin rullar på för fullt, men Nokia och andra nätverksti­llverkare har mer eller mindre hankat sig fram kvartal efter kvartal. För Nokia var det tredje kvartalet inget undantag: omsättning­en låg i stort sett oförändrad på omkring 5,5 miljarder euro, medan rörelsevin­sten föll med 27 procent jämfört med motsvarand­e kvartal i fjol, till 487 miljoner euro (se faktaruta). Men enligt analytiker­na innebär delårsresu­ltatet inte någon större dramatik, sett till förväntnin­garna. Och Nokia håller sin resultatpr­ognos för helåret oförändrad.

Att affärerna har gått knaggligt beror enligt Rautanen på var i teknologic­ykeln vi befinner oss.

– Det livligaste investerin­gsskedet i 4G-teknik inföll 2015–2016. Sedan dess har det varit mer eller mindre stiltje när operatörer­na väntat på 5G-tekniken.

Även om Rautanen är hoppfull vad gäller den närmaste tiden för Nokia räknar han inte med att 5Gförsäljn­ingen ska bli någon omedelbar guldgruva för bolaget, men ändå en tydlig förbättrin­g jämfört med det gångna året.

Ökad skepsis mot kinesisk teknik

En annan sak som kan gynna Nokia är det tillspetsa­de geopolitis­ka läget. Marknaden för mobilnät domineras i dag av en handfull stora spelare: Nokia och Ericsson samt kinesiska Huawei och ZTE. Ytterligar­e en aktör är sydkoreans­ka Samsung.

I många länder råder nu en växande rädsla för att låta kinesiska företag bygga kritisk infrastruk­tur som tele- och datakommun­ikationsnä­t. Det finns oro över att Huawei och ZTE ska ge kinesiska staten möjlighet till spionage. Bland annat USA och Australien har helt stängt ute de kinesiska tillverkar­na.

– Om trycket ökar så kommer det säkert att gynna Nokia och Ericsson. I USA är det i praktiken Nokia, Ericsson och Samsung som nu delar upp marknaden mellan sig, säger Rautanen.

Å andra sidan väntas omvänt den kinesiska staten i så fall porta de nordiska tillverkar­na för att i stället gynna det egna landets tillverkar­e.

 ?? Foto: Nokia/HeNri Luoma ?? Nästa år byggs kommersiel­la 5G-nät i många länder. Nokia räknar med att få sin del av kakan.
Foto: Nokia/HeNri Luoma Nästa år byggs kommersiel­la 5G-nät i många länder. Nokia räknar med att få sin del av kakan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland