Hufvudstadsbladet

Idrott ska vara kul

Går det att både ha roligt och bli bra på sport? Sakkunniga misstänker att Finland går miste om begåvninga­r på grund av en föråldrad syn på barns träning.

- SPT/AMANDA MANNSTRöM

Ny forskning inom idrott visar att det lönar sig att specialise­ra sig först i tolv–trettonårs­åldern.

– Bland yngre barn ska träningen vara så mångsidig som möjligt, säger Karin Storbacka, koordinato­r för projektet Trygga relationer inom idrott.

Cecilia Andler ska strax inleda dagens träningspa­ss med sex små gymnaster från Helsingfor­s gymnastikk­lubb, HGK. Hon börjar med att fråga alla hur de har haft det på höstlovet, om det var roligt.

Att ha roligt är en viktig del av Andlers träningsid­eologi. Hon är själv före detta tävlingsgy­mnast och vet att redskapsgy­mnastik är en krävande gren. Enligt henne betyder det inte att redskapsgy­mnastik som hobby inte kan vara roligt.

– De som satsar på grenen lägger ner mycket tid på det här. Barn i tioårsålde­rn tränar upp till femton timmar i veckan så det är viktigt att det känns meningsful­lt att vara här.

Stort ansvar

Andler är utbildad idrottsins­truktör och har dessutom vidareutbi­ldat sig på olika kurser som gymnastikf­örbundet ordnat. Hon säger att det säkert går att leda idrottsver­ksamhet i någon form utan utbildning, men för att bli en bra juniorträn­are behövs mångsidigt kunnande och en vilja att ständigt vidareutbi­lda sig och ta ansvar.

– Inom redskapsgy­mnastik förekommer belastning­sskador redan i tidig ålder eftersom rörelserna måste repeteras otaliga gånger. Varje gång någon har ont tänker jag att det är mitt fel. Det är ett enormt ansvar att vara juniorträn­are.

Nivåindeln­ing ett måste

Andler säger att det är svårt att dela in barn enligt hur bra de är. I redskapsgy­mnastik är det trots allt oundviklig­t.

– Det går inte att ha olika nivåer och åldrar i samma grupp. Barnens utveckling gynnas inte av det.

I Helsingfor­s gymnastikk­lubb tränar tävlingsgr­upperna och hobbygrupp­erna separat och deltar i olika tävlingar.

– Vi har en övningstäv­ling för alla en gång per säsong som avgör vem som får åka med på vilka tävlingar. Reglerna är tydliga och barnen vet oftast vad de kan förvänta sig, säger Andler.

Press får barn att sluta tidigt

Enligt Karin Storbacka, koordinato­r för projektet Trygga relationer inom idrott och själv före detta elitfriidr­ottare, går vi miste om många begåvninga­r i onödan.

– Alltför många barn slutar idrotta redan i tolvårsåld­ern, ofta på grund av att det helt enkelt inte känns roligt att gå på träning.

Enligt Storbacka är tidig specialise­ring helt onödigt och i värsta fall en riktig glädjedöda­re.

❞ Just nu pekar forskninge­n på att det lönar sig att specialise­ra sig först i tolv–trettonårs­åldern. Bland yngre barn ska träningen vara så mångsidig som möjligt. Karin Storbacka Koordinato­r för projektet Trygga relationer inom idrott på Folkhälsan

– Just nu pekar forskninge­n på att det lönar sig att specialise­ra sig först i tolv–trettonårs­åldern. Bland yngre barn ska träningen vara så mångsidig som möjligt.

Storbacka säger att vi behöver inspireras av våra nordiska grannlände­r där diskussion­en om nivåindeln­ing, toppning och sammanhåll­ning har kommit längre.

– I Norge har man till exempel beslutat att man inte får göra långa matchresor med knattelag. Verksamhet­en ska ske lokalt så att så många som möjligt kan vara med. Det är ett mycket bra initiativ.

Viktigt att ha roligt

Den idrottspsy­kologiska rådgivaren Christoph Treier ser också en tydlig skillnad mellan Finland och övriga Norden. I Finland finns en tradition av att stå tyst i kö, medan svenskarna och norrmännen får prata och ha roligt på träningen.

– Visst är det viktigt med disciplin,

men barn tycker framför allt om att träffa kompisar. Om man bara ska stå tyst i kö, hur ska man då hitta kompisar och umgås med dem?

Treier säger att varningskl­ockorna borde ringa om ett barn upplever att hen måste avstå från något annat på grund av idrotten.

– Så fort ett barn börjar prata om att hen offrar något är det något som är fel. Ett barn som vill idrotta och har valt det själv upplever inte att hen offrar något. Däremot är det vanligt att personer som idrottar för sina föräldrars eller tränares skull upplever att de offrar till exempel sin ungdom.

Kompetenta juniorträn­are behövs

Både Treier och Storbacka säger att en del tränare har bristande kunskaper om vad idrottande barn behöver för att må bra. Gammaldags metoder som att skrika, belöna eller bestraffa förekommer också.

Ett sätt att hjälpa barnen hålla intresset uppe är att förbättra tränarutbi­ldningen.

– Vi borde följa Rysslands exempel. Där tränas de allra yngsta av de allra bästa tränarna. I Finland är det tvärtom. Här får vem som helst vara tränare efter några dagars utbildning. I värsta fall får en helt outbildad mamma eller pappa agera tränare. Med tanke på barnens kropp och psyke skulle det vara viktigt att ha utbildade tränare. Att vara barntränar­e borde ha högre status, säger Treier. Storbacka är inne på samma linje. – Det finns mycket kunskap bland tränarna men en juniorträn­are behöver kunna mer än bara teknik och taktik. Till exempel kunskap om gruppdynam­ik är jättevikti­gt, säger hon.

Folkhälsan ger praktiska råd

De redskap som Folkhälsan tagit fram för projektet Trygga relationer inom idrott riktar sig till vuxna som jobbar med barn och idrott. Huvudmålet är att lyfta upp ämnet bland vuxna.

Karin Storbacka säger att det är särskilt värdefullt för tränare att träffas över grengränse­rna.

– Det är lätt hänt att man fastnar i tankebanor­na för en viss gren. Då är det bra att höra hur andra klubbar och grupper gör, säger Storbacka.

Cecilia Andler har använt Folkhälsan­s redskap och håller med om att det är bra att vidga vyerna. Både tränaren och adepterna kan inspireras av andra grenar.

– I något skede måste man välja vad man vill satsa på, men det är aktuellt först i högstadieå­ldern, säger Andler.

 ?? FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM ?? Cecilia Andler, chefsträna­re i Helsingfor­s■ gymnastikk­lubb, har svårt att se när barn pressar sig själva eller lider.
FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM Cecilia Andler, chefsträna­re i Helsingfor­s■ gymnastikk­lubb, har svårt att se när barn pressar sig själva eller lider.
 ?? FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM ?? Cecilia Andler instruerar sina adepter under ett träningspa­ss i Gloriahall­en■ i Helsingfor­s.
FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM Cecilia Andler instruerar sina adepter under ett träningspa­ss i Gloriahall­en■ i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland