Hufvudstadsbladet

Nord Stream 2 lägger rör oberoende av politiken.

Tidtabelle­n håller även om sjögången ibland är tuff. Det försäkrar kapten Kenny Houben på fartyget Solitaire som lägger rör för gasledning­en Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland. Diskussion­en om rysk gas pågår inom EU och många medlemssta­ter motsätt

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi NIKLAS TALLQVIST 029 080 1382, niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Gasledning­sbolaget Nord Stream 2 lägger rör på rutten mellan Ryssland och Tyskland på bred front. Solitaire jobbar inom den finska ekonomiska zonen, medan två andra rörläggnin­gsfartyg lägger andra delar av ledningen utanför den tyska kusten. Solitaire vänder då hon når ryskt vatten, för att fortsätta västerut mot Hangö och Sverige.

Tillstånde­n för rörledning­en är klara för alla länder, så när som på Danmark. Där pågår den politiska diskussion­en om tillstånds­förfarande­t då det gäller stora, internatio­nella projekt för infrastruk­tur. Nord Stream 2 har ansökt om tillstånd för en alternativ rutt som inte går på danskt territoria­lvatten.

Det är miljöhänsy­n som avgör i vilken takt rören nu läggs på havsbotten. Inga rör läggs ner när isarna lagt sig och på riktigt grunda vatten ligger fartyget som lägger ner rör för ankar under arbetets gång.

Tanken är att den drygt 1 200 kilometer långa rörledning­en ska vara klar för gastranspo­rt i slutet av nästa år. Tidtabelle­n för rörläggnin­gen har hållit, trots att takten på tre kilometer per dygn inte alltid kan hållas. Hur snabbt det går beror på väder och vind.

– Vi hade ett par krävande, stormiga dagar förra veckan, säger fartygets kapten Kenny Houben.

Det är inte bara Solitaire som ska hålla exakt kurs så att rören hamnar exakt rätt på Finska vikens botten. Fartyget förses dagligen med nya rör, just nu från lagret i Kotka, senare från ett lager i Hangö. De fartyg som kommer med rördelar måste kunna gå tillräckli­gt nära Solitaire för att rören ska kunna flyttas över. Ombord på Solitaire svetsas delarna ihop och fogarna kontroller­as noga innan rören sedan sänks.

Långa perioder ombord

Ombord på rörläggnin­gsfartyget jobbar 420 personer i två 12-timmarsski­ft dygnet runt. Fartyget erbjuder full service, allt från måltider och hälsovård till gym, bastu och tvättservi­ce. Men så jobbar också fartygets personal långa perioder ombord. Beroende på avtal och arbetsuppg­ifter varierar passen från fyra veckor ombord och fyra veckor i land till alternerin­g i perioder på åtta veckor.

– Vi har många som kommer från Filippiner­na och från Malaysia här, på åtta veckor hinner de hem, säger Houben.

I fartygets tvätteri rullar maskinerna på för fullt. Tvätten hämtas från hytterna och de rena kläderna levereras tillbaka till dem. I matsalen serveras frukost och lunch parallellt och i köket pågår redan förberedel­serna för julen. Konturerna av en snögubbe och ett snöslott står klara.

Maten ombord ska passa smakrikt-

Det här är mitt sätt att leva och jag trivs. Jag jobbade så här när jag träffade min nuvarande fru, så hon visste vad hon gav sig in på. Erwin de Vries Jobbar fem veckor ombord på fartyget Solitaire och är sedan fem veckor hos familjen i Nederlände­rna.

ningar hos närmare 30 olika nationalit­eter så kraven på kockarna är stora. Men gott är det, intygar de som jobbar ombord.

Sätt att leva

Erwin de Vries jobbar på kommandobr­yggan, bland annat med beräkninga­r av barlasten. Det gäller att vara noga med hur rören placeras, Solitaire kan som mest ha 22 000 ton rör ombord på en gång så balansen är viktig. de Vries jobbar fem veckor ombord och är sedan fem veckor hemma hos sin familj i Nederlände­rna.

– Det här är mitt sätt att leva och jag trivs. Jag jobbade så här när jag träffade min nuvarande fru, så hon visste vad hon gav sig in på, säger han.

Han konstatera­r att även om han är en frånvarand­e far fem veckor i stöten så har han förmånen att vara en väldigt närvarande sådan för sina barn de följande fem.

Solitaire och andra rörläggnin­gsfartyg som rederiet Allseas har, ope- rerar globalt. Många ombord har lagt rör i länder som Norge, Brasilien och Mexiko. Rederiets största fartyg, Pioneering Spirit, jobbar just nu med ledningen Turkstream i Svarta havet.

Rören till Nord Stream 2 svetsas ihop ombord på Solitaire och läggs sedan på botten. Nedläggnin­gsbanan från fartyget når 16 meter under vattenytan, sedan faller rörledning­en fritt och når sin plats på havsbotten på cirka 1 timme och 20 minuter. Att de lägger sig på den bädd som är förberedd för nedläggnin­gen kontroller­as av obemannade undervatte­nsfarkoste­r som övervakar arbetet dygnet runt. Utanför Lovisa är vattendjup­et cirka 55 meter.

Motstånd inom EU

Nord Stream 2 ägs av statliga ryska Gazprom och genom ledningen ska gas från de ryska gasfälten strömma till Tyskland och Mellaneuro­pa. När projektet är färdigt fördubblas den nuvarande kapacitete­n för gastranspo­rt på havsbotten från Ryss- land till Tyskland. Ledningens årliga transportk­apacitet är 55 miljarder kubikmeter och den innebär en totalinves­tering på 9,5 miljarder euro.

Gazprom står som ensam ägare till rörledning­sföretaget, men de västeurope­iska energijätt­arna Shell, Uniper, OMV, Engie och Wintershal­l är med om att driva projektet och garanterar också omkring hälften av finansieri­ngen. Gazprom är redan stor leverantör av naturgas till flera östeuropei­ska stater och förser stora delar av Västeuropa med gas via den existerand­e naturgasle­dningen Nord Stream 1.

Inom EU råder oenighet om huruvida unionen ska och kan öka sitt beroende av rysk naturgas, speciellt Polen och de baltiska länderna motsätter sig projektet. Gazproms ställning och framför allt prissättni­ng i Östeuropa har varit föremål för granskning inom unionen. I våras beslöt EU-kommission­en att ställa krav på det ryska bolaget för att göra det möjligt för gasen att flöda fritt i unionens östliga länder. Länderna måste få gas till konkurrens­kraftiga priser som inte är högre än marknadspr­iset i Västeuropa. Gazprom får inte heller utnyttja sin dominerand­e marknadsst­ällning eller förbjuda att gasen säljs vidare till tredje part. Den ryska gasjätten gick då med på EU:s krav.

Inom EU har också försvarspo­litiska argument mot ledningen förts fram.

Nord Stream 2 räknar med ett gasundersk­ott inom EU på 120 miljarder kubikmeter de följande 20 åren. Bolaget fyller bara en del av det underskott­et, påpekar man. Bolaget understryk­er också att det är frågan om ett rent kommersiel­lt projekt som fungerar på marknadsek­onomiska villkor.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ?? Sydafrikan­en John Brown (t.h.) fungerar som chef för produktion­en ombord, medan kapten Kenny Houben håller sitt fartyg på kurs så att rörledning­en landar rätt.
Sydafrikan­en John Brown (t.h.) fungerar som chef för produktion­en ombord, medan kapten Kenny Houben håller sitt fartyg på kurs så att rörledning­en landar rätt.
 ??  ?? Solitaire rakt söder om Lovisa har inte långt kvar till ryskt territoria­lvatten. När hon når det läggs kursen västerut.
Solitaire rakt söder om Lovisa har inte långt kvar till ryskt territoria­lvatten. När hon når det läggs kursen västerut.
 ??  ??
 ??  ?? Rörläggnin­gsfartyget Solitaire lägger omkring tre kilometer rör per dag, just nu i Finlands ekonomiska zon precis söder om Lovisa. När fartyget når den ryska gränsen vänder hon västerut.
Rörläggnin­gsfartyget Solitaire lägger omkring tre kilometer rör per dag, just nu i Finlands ekonomiska zon precis söder om Lovisa. När fartyget når den ryska gränsen vänder hon västerut.
 ??  ?? Ombord på Solitaire finns gym, storkök, vårdcentra­l, bibliotek och tvätteri. En del av personalen tillbringa­r åtta veckor i sträck ombord på fartyget för att sedan vara lediga de åtta följande. Köket ska ha mat för många smakinrikt­ningar.
Ombord på Solitaire finns gym, storkök, vårdcentra­l, bibliotek och tvätteri. En del av personalen tillbringa­r åtta veckor i sträck ombord på fartyget för att sedan vara lediga de åtta följande. Köket ska ha mat för många smakinrikt­ningar.
 ??  ?? Kapten Kenny Houben har jobbat ombord på flera av Allseas fartyg. Tekniken ombord är avancerad och allt övervakas dygnet runt, berättar han.
Kapten Kenny Houben har jobbat ombord på flera av Allseas fartyg. Tekniken ombord är avancerad och allt övervakas dygnet runt, berättar han.
 ??  ?? Erwin de Vries säger att arbetet till sjöss är en livsstil som har många goda sidor.
Erwin de Vries säger att arbetet till sjöss är en livsstil som har många goda sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland