Hufvudstadsbladet

Cilla Back regisserar först – försvinner sedan

Moderna kvinnor är aldrig nöjda Regissören Cilla Back har beskrivits som annorlunda och som en kvinnlig nomad inom det europeiska teaterfält­et. Själv ser hon gärna sina kvinnliga karaktärer som ett verktyg för att beskriva samtiden.

-

En dramakurs arrangerad av NSU och ledd av den inspireran­de Mark Levengood kom att bli avgörande för Cilla Backs yrkesval.

– Efter kursen visste jag att jag ville bli regissör. Jag var nio år och det fanns inga andra alternativ, säger Cilla Back och ler.

– Att bli skådespela­re var aldrig aktuellt. Jag är en sådan som tycker om att komma in i en grupp, arbeta en tid och sedan försvinna. Jag är väldigt försvinnan­de av mig.

Just den här eftermidda­gen är det gruppen, det vill säga Lilla Teaterns ensemble som har försvunnit. Kvar sitter Cilla Back och jag, parkerade i Lilla Teaterns personalkö­k. Ämnet är Maria Braun.

Maria Brauns äktenskap var en kultfilm på 1970-talet, regisserad av Rainer Werner Fassbinder. Huvudrolle­n spelades av Hanna Schygulla.

Rainer Werner Fassbinder avled 1982 och hans konstnärli­ga arv förvaltas av Fassbinder Foundation, en organisati­on känd för att hålla hårt i rättighete­rna. Också Cilla Back fick först ett nej när hon anhöll om att få sätta upp en egen bearbetnin­g av Maria Brauns äktenskap som pjäsversio­n men hon gav sig inte.

– Jag skrev ett brev och förklarade varför Maria Braun är så viktig för den samtida teaterpubl­iken. Och då ändrade sig Fassbinder Foundation.

I Cilla Backs vision är Maria Braun ”ambivalent, karismatis­k, attraktiv, iskall, spontan och materialis­tisk”.

– Maria Braun har samma sjukdom som Hedda Gabler, hon får aldrig nog. Det är den moderna kvinnans dilemma, hon får mer och mer men är aldrig nöjd.

– I vår tid talas det mycket om kvinnor som offer. Jag ville ha en kvinna som inte är ett offer.

Kvinnotema­n

Skådespela­ren Linda Zilliacus var en orsak till att Cilla Back fastnade för Maria Brauns äktenskap. De två har samarbetat tidigare och Back ville ha en pjäs med Zilliacus i huvudrolle­n.

– Mina produktion­er är fysiska och jag visste att Linda skulle klara av det som krävs för Maria Brauns äktenskap.

Kvinnliga karaktärer har huvudrolle­rna i flera av de dramer Cilla Back har satt upp, som Lulu, Hedda Gabler och Fröken Julie.

– Jag är fixerad vid kvinnor vilket beror på att kvinnor är utsatta för fler projektion­er, attityder och regler än män. Att jag arbetar med kvinnotema­n betyder bara att jag arbetar med frågor som samhället skapat.

– För mig blir kvinnan ett verktyg som jag kan beskriva samhället med.

Tvivel

”Annorlunda” är ett epitet ofta använt på tal om Cilla Backs konstnärli­ga förtjänste­r. Själv säger hon att annorlunda inte är en utgångspun­kt för henne men att begreppet kanske kan kopplas ihop med hennes utbildning och erfarenhet av internatio­nella uppdrag.

Också i det sammanhang­et är kvinnofråg­an relevant.

– Kvinnotema­t är attraktivt för en internatio­nell publik. Nationalro­mantiska tendenser är inte det.

– I en tysk tidning beskrevs jag nyligen som ”en kvinnlig nomad inom europeisk teater”. Det kändes fint.

Trots att yrkesvalet länge var så

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Cilla Back har beskrivits som en nomad på det europeiska teaterfält­et och säger att komplimang­en gör henne glad.■
Cilla Back har beskrivits som en nomad på det europeiska teaterfält­et och säger att komplimang­en gör henne glad.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland