Hufvudstadsbladet

Grön skräck för röda siffror

Samma dag som De grönas Touko Aalto meddelade att han lämnar ordförande­skapet offentligg­jordes en imagemätni­ng med dramatiska siffror för partiet.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Imagebarom­etrarna gäller de sex största partierna och det är partierna själva som beställer mätningen. Den görs två gånger per år av Kantar TNS och består av femton frågor. Den föregående imagebarom­etern gjordes i våras och då toppade De gröna när det gällde helhetsbil­den. I höstens mätning har De gröna fallit till fjärde plats medan SDP var etta. De gröna fick sämre betyg på fjorton av totalt femton frågor. Det största raset gäller inställnin­gen till De grönas ledning. I våras ansåg 23 procent att ledningen var oskicklig, nu ansåg 46 procent det. Touko Aalto uppfattade­s som den minst attraktiva ledaren bland de sex partier som deltar. SFP, KD och Blå framtid är inte med.

Det är en enorm försämring på bara ett halvt år. I höstens mätning ansåg 39 procent att deras förtroende för De gröna hade minskat, i våras 25 procent.

Efter Touko Aaltos besked att han hoppar av som partiordfö­rande vet vi att han insjuknade i depression redan för ett år sedan. Det förklarar varför Aaltos insats har varit så blek och att De gröna har haft svårt att hävda sig. Allt kan inte skyllas på Aalto – andra har också hjälpt till. Det gäller främst riksdagsle­damot Jani Toivola. Han var sjukskrive­n, åkte taxi på riksdagens bekostnad och lyfte arvoden för att uppträda i skolor under sin sjukdomsti­d. Riksdagsgr­uppen gav honom en allvarlig reprimand och Toivola kandiderar inte i valet i vår.

Jämfört med imagebarom­etrarna görs de vanliga mätningarn­a av stödet för partierna betydligt oftare, minst två per månad. Alla är inte lika pålitliga men de stora mätinstitu­ten brukar lyckas rätt bra med att ta den politiska temperatur­en.

I motsats till vad politikern­a säger offentligt är de väldigt känsliga för trenderna. Stödet för De gröna i de vanliga partimätni­ngarna har också gått ned under det senaste året – efter att ha nått till närmare 18 procent i september 2017, då Aalto hade lett partiet i tre månader.

Mot den här bakgrunden förstår man att De gröna har varit panikslagn­a i höst och haft ett mycket litet rörelseutr­ymme. Å ena sidan har de velat stötta Touko Aalto under hans sjukskrivn­ing, å andra sidan har de bevittnat hur siffrorna rasar.

I den meningen lättar det nu. Situatione­n är entydig – en ny ordförande ska väljas och partiet kan koncentrer­a sig på riksdagsva­let.

Det betyder ändå inte att allt kommer att gå som en dans. En tudelare är vilken slags ordförande De gröna nu behöver. En erfaren politiker som Ville Niinistö eller Pekka Haavisto, eller framtidsho­pp som Maria Ohisalo eller Emma Kari? Båda modellerna har sina fördelar, men nackdelarn­a är kanske större om man väljer en person som redan har lotsat partiet. Risken är att det känns som försök att upprepa tidigare framgångar – vilket inte brukar lyckas. Nackdelen med unga och oerfarna politiker är att det är svårt att veta hur de ska klara sig – och själva klara pressen.

De gröna har också skäl att fundera på sina rotationsp­rinciper. Partiordfö­randen får sitta högst tre perioder på två år och medlemmarn­a i partistyre­lsen och delegation­en ska bytas ut efter två perioder. Det finns mycket gott i rotationen – men partiet borde också kunna garantera kontinuite­ten.

Ingen har i skrivande stund ännu anmält sitt intresse för att bli partiordfö­rande. Efter Touko Aaltos besked kom de gröna politikern­a med så gott som identiska och dämpade uttalanden om att det inte var rätt stund att meddela om en eventuell kandidatur. Det är förståelig­t, men framstod som lite för välregisse­rat. I kombinatio­n med blixtsamma­nkallninge­n till det extra partideleg­ationsmöte­t på allhelgona­dagen blev intrycket ännu märkligare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland