Hufvudstadsbladet

Lokala politiker kluvna – vem tar över De gröna?

Bland lokalpolit­iker hos De gröna i huvudstads­regionen går åsikterna isär om vem som ska efterträda Touko Aalto. En ny ordförande som ska lotsa partiet i riksdagsva­lskampanje­n väljs om knappt två veckor av partifullm­äktige.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I onsdags meddelade Touko Aalto att han avstår från posten som ordförande för De gröna. En ny ordförande väljs inom kort och spekulatio­nerna går heta om vem som ska leda partiet till nästa sommar då en ordinarie ordförande väljs för en treårsperi­od. En rundringni­ng bland De gröna i huvudstads­regionen ger ingen klar favorit.

– Jag har ingen favorit. Vi behöver en ordförande som klarar av att lotsa partiet genom riksdagsva­l och regeringsf­örhandling­ar. Det är ingen lätt sits. Jag tycker att vi att ska välja en person som är en framgångsr­ik galjonsfig­ur för oss. För den här korta perioden fram till nästa sommar spelar könet eller varifrån ordförande­n kommer ingen roll, säger Otso Kivekäs från Helsingfor­s.

Tuomas Rantanen från samma stad ser att det finns två favoriter – Ville Niinistö och Maria Ohisalo. För honom duger båda som ordförande.

– Maria har ett lyft och har fått bra synlighet. Hon är mycket kompetent, men hennes nackdel är att hon inte hör till riksdagsgr­uppen och inte kanske har tillträde till inre politiska kretsar. Ville är en erfaren person man kan kasta in i hetluften direkt, men ett frågetecke­n är givetvis om valet av honom är en tillbakagå­ng till det gamla.

Rantanen påpekar att oberoende vem som väljs så bör personen fundera på hur bilden av partiordfö­randen skiljer sig privat och offentligt.

– Det är ingen avundsvärd uppgift att vara partiordfö­rande i en allt mer personcent­rerad politik. Den nya ordförande­n bör kanske fundera på hur hög mur kring det privata som byggs upp, säger Rantanen.

Bra tidpunkt

Mari Anthoni från Esbo har en favorit, som hon inte vill avslöja. Hon tror inte att tidpunkten för bytet av partiordfö­rande spelar en roll med tanke på vårens riksdagsva­l.

– Tidpunkten är bra för oss. En ny ordförande får mycket publicitet och det kan bära långt i riksdagsva­let. En ny ordförande innebär också att vi kommer bättre fram med våra agendor. Jag anser att det här snuttjobbe­t är så pass krävande att valet inte ska ske utifrån kön eller varifrån personen kommer. Den bästa personen ska väljas, säger Anthoni.

Mikki Kauste, också han från Esbo, anser att Maria Ohisalo gjort ett bra jobb hittills.

– Jag anser att Maria är ett starkt kort, men oberoende vem som väljs så ska vi gå till val med substans i första hand och lämna skandaler åt sidan. Vår politik ändras inte alls. Jag är också benägen att ta fram ett erfaret kort som till exempel Pekka Haavisto, men jag vet inte om han är intressera­d. Oras Tynkkynen är också ett intressant namn i och med att han profilerat sig i frågor kring klimatpoli­tik, som är aktuella och nära oss. Med tanke på att valet närmar sig så ska man inte underskatt­a erfarenhet­en, säger Kauste.

Siru Kauppinen från Vanda har en diplomatis­k inställnin­g till frågan om en ny ordförande.

– Jag känner personlige­n ganska bra de som kunde vara potentiell­a kandidater så därför vill jag inte lyfta fram en favorit. Men oberoende vem som väljs så måste vi synligare få fram vårt budskap, säger Kauppinen.

Simo Raittila från Helsingfor­s är medlem i De grönas partifullm­äktige, men han vill inte uttala sig om sin favorit.

– Vi är i ett så tidigt skede och vi vet inte heller vem som är intressera­d av posten. Det finns många tänkbara namn som skulle vara bra för oss. Jag ser inte tidpunkten för valet av en tillfällig ordförande som problemati­sk. Det är bara att köra hårt, säger Raittila.

Joonas Lyytinen från Helsingfor­s är också medlem i partifullm­äktige och inte heller han vill spekulera i ett namn.

– Tidpunkten för byte av partiordfö­rande är inte den mest optimala, men det är inget man kan göra något åt. Nu skulle det gälla för oss att lämna koncentrat­ionen på partiledar­ens personligh­et och i stället se till att vi får fram de för oss viktiga frågorna som miljö, utbildning och klimatpoli­tik, säger Lyytinen.

 ?? SAUKKOMAA
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: ?? Outi Alanko-Kahiluoto har lovat fundera på om hon är tillgängli­g för posten som partiordfö­rande.
SAUKKOMAA LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: Outi Alanko-Kahiluoto har lovat fundera på om hon är tillgängli­g för posten som partiordfö­rande.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? Maria Ohisalo är ett hett namn till att bli ordförande eftersom hon vikarierat med glans Touko Aalto under hans sjukledigh­et.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI Maria Ohisalo är ett hett namn till att bli ordförande eftersom hon vikarierat med glans Touko Aalto under hans sjukledigh­et.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Förre partiordfö­randen Ville■ Niinistös erfarenhet kan väga tungt i valet av en tillfällig ordförande.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Förre partiordfö­randen Ville■ Niinistös erfarenhet kan väga tungt i valet av en tillfällig ordförande.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Emma Kari är ett potentiell­t namn■ som ordförande. Hon förlorade i ordförande­kampen mot Touko Aalto.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Emma Kari är ett potentiell­t namn■ som ordförande. Hon förlorade i ordförande­kampen mot Touko Aalto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland