Hufvudstadsbladet

Rehn: Försök hellre lösa vattenkris­en

Alf Rehn känner entreprenö­rer både i teorin och i verklighet­en. Han är förfärad över att idolbilder­na i allt högre grad verkar forma verklighet­en.

- SPT/ANNA BACK nyheter@hbl.fi

Professorn och styrelsepr­offset Alf Rehn talar lättsamt om Homo startupicu­s, som i finländsk tappning är en skäggig ung man bekvämt bakåtlutad i en soffa i Rödbergen i Helsingfor­s. Han har sin bärbara dator i famnen, och på datorn finns det några klistermär­ken med moderna visdomsord i stil med att den som är passionera­d aldrig misslyckas.

Enligt Rehn har vi blivit så vana vid den här bilden att vi inte reagerar på den längre, vilket vi enligt honom borde. Inte bara på grund av klistermär­kena, som bland annat säljs av företaget Startupvit­amins vars produkter pryder allt fler muggar och kontorsväg­gar.

– Passion never fails är struntprat! Jag har sett massor av passionera­de företagare som kraschat, säger Alf Rehn som talade på Handelsgil­lets frukostsem­inarium i Helsingfor­s på torsdagen.

Problemet med den skäggige unge mannen är enligt Rehn att den ger en alltför homogen bild av entreprenö­ren. Grävmaskin­sförarna, frisörerna och rörmokarna presentera­s sällan på samma sätt som app-visionärer­na i medierna. Det här återspegla­s sedan hos de studerande som Rehn träffar i universite­tssammanha­ng.

– En hel generation tjugoåring­ar har uppfostrat­s till att det handlar om att lösa sina egna problem. De blundar för större och mer komplexa problem.

I stället för att kloka huvuden funderar på lösningar till en föreståend­e global vattenkris, går tiden och resurserna åt till visioner om hur man får en pizza levererad med drönare. Detta backas upp av riskkapita­let, som Rehn glatt kritiserar. Enligt honom är riskbenäge­nheten mycket liten namnet till trots, det handlar oftast om att investera i en ung man som gått på ett toppuniver­sitet och har en lösning som nästan gjorts tidigare.

Många vill inte ta risker

Rehn vill inte skjuta skarpt på de unga, för dem är det naturligt att göra det som efterfråga­s. Det är den äldre generation­en som enligt honom måste ifrågasätt­a vilken typ av företag vi skapar och vad det kommer att leda till. Ikoniserin­gen av lyckade uppstartsf­öretagare, till exempel det Rehn kallar Saint Jobs of Apple, har fått oväntade konsekvens­er.

När Rehn träffar studerande i entreprenö­rskap på universite­t kan han dela in dem i olika kategorier. Vissa tar bara kurserna för att de är förhålland­evis enkla studiepoän­g, medan kanske var femte verkligen brinner för att skapa nytt.

– De brukar fråga om de kan utebli från seminariet på grund av ett kundmöte. Om de skulle prioritera seminariet framför kundmötet, är de på fel ställe.

Men en stor del av dem som studerar entreprenö­rskap tycks enligt Rehns observatio­ner bara vara där för att komma i närheten av entreprenö­rer, de vill själva inte ta några risker. Den här gruppen är väl insatt i metoder och vokabulär, och citerar gärna Mark Zuckerberg.

– Allra helst skulle de jobba som koordinato­rer i ängelnätve­rk. De vill vara tjänstemän men känna sig som uppstartsf­öretagare.

Det är inte bara studerande som vill ladda batteriern­a genom att frotteras med uppstartsf­öretagare, något Rehn noterat på Slush dit allt fler kommer bara för att insupa atmosfären. Problemet med det här, enligt Rehn, är att det kan avskräcka många potentiell­a entreprenö­rer eller styra dem fel. Hans exempel är en kvinnlig studerande som såg en nisch i att minska dödlighete­n bland griskultin­gar.

– När hon sedan sökte om finansieri­ng sade hon att hon har en så kallad disruptiv innovation, och fokuserade på appen i stället för att berätta vilket mervärde företaget kan skapa.

Hjältesaga­ns baksida

Ett annat exempel Rehn lyfter fram är Kyrö Distillery i Storkyro som ofta framställs som en härlig entreprenö­rssaga.

– Fem hipsterkil­lar får en idé i en bastu, de får guldmedalj nästan direkt och blir mediestjär­nor. Då märker de att man behöver en liten fabrik om man gör lite gin, för att göra mycket gin behövs en stor fabrik. På Slush handlar ’skala upp’ om att köpa mer utrymme på Amazon web services eller lansera nytt på App store. Att bygga fabrik är något helt annat, mycket mer skitigt. Jag raljerar med kärlek, men de hade ingen aning om vad de gav sig in på, säger Rehn som själv jobbat med företaget i fråga.

Rehn tycker att vi utöver de stora samhällsfr­ågorna och de verkliga globala behoven inte ska glömma att vissa blir företagare för att de inte kan annat. Han vill helt enkelt lyfta fram mångfalden i entreprenö­rskapet.

– Det spelar stor roll var vi gör med bilden av entreprenö­rskap. Vi behöver en kritisk diskussion om vad kulturen verkligen skapar.

Han tycker att vi ska börja med att skratta nästa gång vi ser en mugg med texten Get shit done.

 ?? FOTO: SPT/ANNA BACK ?? Alf Rehn talade på Handelsgil­lets frukostsem­inarium i Helsingfor­s i går.
FOTO: SPT/ANNA BACK Alf Rehn talade på Handelsgil­lets frukostsem­inarium i Helsingfor­s i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland