Hufvudstadsbladet

Bolsonaro skojar om mord – kan bli Brasiliens president

Trots kvinnohat och kontrovers­er är presidentk­andidaten Jair Bolsonaro segertippa­d i ett Brasilien som tröttnat på konvention­ella politiker. Hans attacker mot demokratis­ka institutio­ner och hyllningar av militärdik­taturen får kritiker att varna för att de

- TT/PONTUS AHLKVIST

”Det luktar fascism.” Så lyder Brasiliens tidigare president Fernando Henrique Cardosos omdöme om Jair Bolsonaro, som på söndag kan väljas till landets nästa statschef, skriver Frankfurte­r Allgemeine.

Bolsonaro, en 63-årig högerman och kongressle­damot med bakgrund i det militära, har en stadig ledning i opinionsmä­tningarna inför den andra valomgånge­n, som avgör vem som blir ny president. Mot honom står det korruption­sanfrätta Arbetarpar­tiets (PT) kandidat Fernando Haddad, som fick kavla upp ärmarna och träda fram då det stod klart att den tidigare presidente­n Lula da Silvas kandidatur stoppades av en fängelsedo­m.

Under valrörelse­n har Bolsonaro gjort en rad uttalanden som får såväl politiska motståndar­e som oberoende bedömare att tvivla på hans demokratis­ka kompass. 63-åringen, som i huvudsak kampanjat från sjuksängen efter ett knivdåd i september, har bland annat skämtat om att skjuta ihjäl anhängare till PT och sagt till sin politiska rival Maria do Rosário att hon inte ”förtjänar” att våldtas eftersom hon ”är väldigt ful”.

En seger för Bolsonaro skulle innebära en stor prövning för demokratin, enligt Andrés Rivarola Puntiglian­o, docent och Latinameri­kaexpert vid Stockholms universite­t.

– Han har gjort nedsättand­e uttalanden mot demokratis­ka institutio­ner, ifrågasatt grunderna för den demokratis­ka samvaron och mer eller mindre uppmanat till våld. Dessutom har han en form av retorik som hyllar diktaturpe­rioden och brott mot mänskliga rättighete­r.

Missnöje med korruption

Den hårdföre politikern­s framgångar kan till stor del förklaras med ett brett missnöje med den politiska klassen. Trots att han själv är en del av ledarskikt­et lyckas Bolsonaro slå mynt av den folkliga vreden mot elitens korruption. Dessutom har han krävt hårdare tag mot våldsbrott­sligheten – ett populärt budskap i ett land med över 60 000 mord om året.

Trots det demokratis­ka underskott som finns i dag skulle ett Bolsonaros­tyrt Brasilien bli något helt annat, tror Rivarola Puntiglian­o.

– Om man jämför de demokratis­ka regeringar och deras företrädar­e som Brasilien har haft efter diktaturen så är det väldigt långt från dem till det som Bolsonaro åberopar. Och det gäller oavsett om det har varit höger- eller vänsterpol­itiker. Man har inte öppet hyllat torterare eller mord under diktaturen som Bolsonaro gjort.

Test för demokratin

Mikael Wigell, docent och Brasiliene­xpert vid Utrikespol­itiska institutet i Helsingfor­s, är inne på samma spår: Demokratin kommer att testas om Bolsonaro vinner valet.

– Han har uttryckt beundran för den forna militärdik­taturen i landet och också kommit med uttalanden som tyder på att han har auktoritär­a drag, säger han.

Samtidigt poängterar Wigell att Brasiliens institutio­ner är stabila, med ett relativt starkt parlament och oberoende domstolsvä­sende, som inte minst visat sin självständ­ighet under de senaste årens korruption­shärvor. Den omedelbara risken är inte att landet blir en militärdik­tatur igen, utan att institutio­nerna långsamt skulle kunna nötas ned, tror han.

– Bolsonaro kommer att stöta på mycket stort motstånd, vilket kan göra det svårt för honom att få igenom sina reformer. Då kan vi komma till ett läge där han försöker köra över de andra institutio­nerna, vilket på sikt kan försvaga den brasilians­ka demokratin.

 ?? FOTO: TT-AP/ERALDO PERES ?? På söndag går Brasilien till val och det är mycket möjligt att Jair Bolsonaro går segrande ur valstriden.■
FOTO: TT-AP/ERALDO PERES På söndag går Brasilien till val och det är mycket möjligt att Jair Bolsonaro går segrande ur valstriden.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland