Hufvudstadsbladet

Fler bombhot – Trump skyller på medierna

Ytterligar­e två misstänkta brevbomber har upptäckts i USA: en adresserad till skådespela­ren Robert De Niro och en till den tidigare vicepresid­enten Joe Biden.

- TT-AFP-REUTERS

New York-polisen kallades till en adress som tillhör Robert De Niro på nedre Manhattan i går. Ett misstänkt paket där skådespela­ren själv stod som mottagare visade sig i en röntgenund­ersökning innehålla en anordning snarlik de som upptäckts de senaste dagarna.

De Niro har gemensamt med de andra adressater­na att han är en tyd- lig motståndar­e till den republikan­ske presidente­n Donald Trump.

Myndighete­rna rapportera­s också ha hittat misstänkta försändels­er adresserad­e till Joe Biden, tidigare vicepresid­ent under den demokratis­ke presidente­n Barack Obama. Ett av paketen påträffade­s på en postcentra­l i delstaten Delaware och påminner också om tidigare paket.

Paket nummer två till Biden ska enligt den amerikansk­a nyhetskana­len MSNBC också ha hittats på postcentra­len.

USA:s federala polismyndi­ghet FBI har tillsatt en terrorutre­dning och kommer att fortsätta att ”arbeta för att identifier­a och gripa vem det än är som skyldig till att ha skickat de här paketen”, skriver FBI-chefen Christophe­r Wray i ett uttalande.

Minst nio bomber har hittats innan de nått sin mottagare. Enligt FBI skickades sprängladd­ningarna inlindade i bubbelplas­t i vanliga kuvert med tryckta adressetik­etter. Minst en bomb ska ha varit fylld med glasskärvo­r.

– Så här långt verkar det handla om rörbomber, säger New York-polisens anti-terrorchef John Miller.

USA:s president Donald Trump fördömde i onsdags brevbomber­na och den eller de som ligger bakom dem. Men dagen därpå vände han fokus mot medierna:

”En mycket stor del av den Vrede vi ser i dag i vårt samhälle är orsakad av den avsiktligt falska och felaktiga rapporteri­ngen som Traditione­lla Medier som jag benämner som Falska Nyheter ägnar sig åt. Traditione­lla Medier måste städa framför egen dörr. SNABBT”, twittrade Trump i går.

Tidigare presidentk­andidaten Hillary Clinton och hennes make expresiden­t Bill Clinton upptäcktes sent i tisdags medan den försändels­e som skickats till Obama hittades tidigt på onsdagen. Båda upptäcktes vid säkerhetso­rganet Secret Services rutinunder­sökningar av deras post.

Andra paket har skickats till miljardäre­n George Soros som skänkt stora summor till Demokrater­na och till den tidigare justitiemi­nistern Eric Holder. Två har skickats till den demokratis­ka kongressle­damoten Maxine Waters. En försändels­e till den förre CIA-chefen John Brennan skickades till mediejätte­n CNN som ofta använder Brennan som kommentato­r.

Brennan är ofta mycket kritisk mot Donald Trumps politik i sina kommentare­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland