Hufvudstadsbladet

Mycket på spel vid asiatiskt toppmöte

När Japans premiärmin­ister Shinzo Abe på torsdagskv­ällen landade i Peking var det nästan på dagen fyrtio år efter det att Japan och Kina normaliser­ade sina relationer och nu tror många bedömare att tiden är mogen att ta nästa steg.

- JON THUNQVIST nyheter@hbl.fi

Realpoliti­ken har fört Asiens två jättar närmare varandra än på många år, islossning­en beror inte minst på USA:s agerande. Japan och Kina riskerar att drabbas hårt av Donald Trumps strafftull­ar och därför är båda länderna intressera­de av att fördjupa samarbetet inte minst på det ekonomiska området.

– Det är en komplicera­d bild men jag tror man kan säga att Tokyo och Peking just nu upplever en slags ”brittsomma­r” i relationer­na, säger Tomohiko Taniguchi – en av Shinzo Abes närmaste rådgivare.

Förutom handel står säkerhetsf­rågor högt på agendan. Parterna har redan enats om att etablera en så kallad ”hotline” på högsta nivå. Denna ska förhindra att små skärmytsli­ngar av typen gränskränk­ningar hinner växa sig stora. Under samtalen i Peking väntas man också besluta om att turas om att stå värd för årliga möten på försvarsmi­nisternivå.

För att säkerställ­a att dialogen hålls vid liv och helst fördjupas väntas premiärmin­ister Abe bjuda in Kinas president Xi Jinping till ett toppmöte i Japan nästa sommar. Det skulle i så fall bli det första officiella besöket av en kinesisk ledare på mer än tio år.

På den säkerhetsp­olitiska fronten tycks parterna, åtminstone för stunden, ha lagt territoria­lfrågorna på is. Den stora konflikten rör en ögrupp som kallas Diayou på kinesiska och Senkaku på japanska. Bägge nationerna gör anspråk på de obebodda öarna som är belägna strax norr om Taiwan. Det är inte öarna i sig som tvisten gäller utan de fyndighete­r av olja och gas som tros finnas under dem. I nuläget är man ense om att vara oense vad gäller exploateri­ngsrätten, vilket innebär att bägge nationerna kan fortsätta letandet.

I ett globalt perspektiv är det händelser i omvärlden som, mer än något annat, bidragit till att Kina och Japan nu har mer att vinna på att samarbeta än att motarbeta varandra.

Japans främsta allierade USA har under Donald Trumpblivi­t mer oberäkneli­gt än tidigare. Exempelvis konsultera­des inte Japan innan Trump aviserade att han skulle träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för ett toppmöte, något som gjorde Tokyo mycket förtörnat.

– Vi bor i ett oroligt grannskap och detta är en verklighet vi måste förhålla oss till, säger Tomohiko Taniguchi.

Samtidigt som Donald Trump startat ett handelskri­g mot Kina har han också signalerat att det är rimligt att handelsfrå­gor och säkerhetsf­rågor ”går hand i hand”. Detta tolkas av vissa japanska bedömare som ett hot från Trumps sida om att han är beredd att ta sin hand ifrån Japan om inte Tokyo ser till att minska det stora handelsöve­rskottet.

Kina har under Xi Jinping sjösatt Belt and Road Initiative – också kalllat ”Den nya Sidenvägen”. Det är ett system av havs- och markförbin­delser som ska underlätta handel och transporte­r mellan Kina och omvärlden.

Från att från början ställt sig tveksam till projektet har Japan på senare tid visat ett allt större intresse. Detta har utmynnat i en inofficiel­l överenskom­melse om att Tokyo och Peking ska samarbeta för att skapa infrastruk­turlösning­ar i andra länder.

Ytterligar­e motiv för Kina att närma sig Japan kan vara att tysta den internatio­nella kritik mot bristen på demokrati och mänskliga rättighete­r som blivit allt högljuddar­e. Senast gäller det internerin­gen av uppemot en miljon uigurer i provinsen Xinjiang.

Får man över Japan på sin sida är mycket vunnet. När Kina hamnade i kylan efter massakern på den Himmelska Fridens torg 1989 var Japan en av de första nationerna att välkomna Kina tillbaka i den internatio­nella gemenskape­n igen.

 ?? FOTO: TT-AP/ROMAN PILIPEY ?? Det har gått 40 år sedan Japan och Kina underteckn­ade sitt freds- och vänskapsav­tal som skulle normaliser­a relationer­na mellan de två länderna. En islossning i relationer­na kan nu skönjas. Den kinesiske premiärmin­istern Li Kegiang öppnade jubileumsm­ötet i Beijing i går.
FOTO: TT-AP/ROMAN PILIPEY Det har gått 40 år sedan Japan och Kina underteckn­ade sitt freds- och vänskapsav­tal som skulle normaliser­a relationer­na mellan de två länderna. En islossning i relationer­na kan nu skönjas. Den kinesiske premiärmin­istern Li Kegiang öppnade jubileumsm­ötet i Beijing i går.
 ?? FOTO: TT-AP/OLIVIER MATTHYS ?? Japans premiärmin­ister Shinxo Abe förväntas bjuda in Kinas president Xi Jinping till ett toppmöte i sommar.
FOTO: TT-AP/OLIVIER MATTHYS Japans premiärmin­ister Shinxo Abe förväntas bjuda in Kinas president Xi Jinping till ett toppmöte i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland