Hufvudstadsbladet

Torvmarker­na utgör en stor utsläppskä­lla

- BERNT NORDMAN verksamhet­sledare Natur och miljö rf

KLIMATET Det är utmärkt att SLC Nyland deltar i den klimatpoli­tiska samhällsde­batten. Jag håller helt med Thomas Antas och Erik Perklén (HBL 18.10) om att det finländska jord- och skogsbruke­t har en mycket viktig roll i kampen mot klimatförä­ndringen.

Antas och Perklén lyfter upp det internatio­nella ”4 promille”-initiative­t som går ut på att stärka mineraljor­darnas roll som kolsänka. Det som jag saknar i SLC Nylands analys är frågan om jordbruket på torvmarker. Det är en mångfalt större fråga, eftersom torvmarker­na utgör en tiondel av all odlingsmar­k i Finland. När torvmarker dräneras och bearbetas börjar de kollager som samlats under årtusenden att brytas ner. I den nationella utsläppsst­atistiken som vi rapportera­r till IPCC räknas de här utsläppen till LULUCFsekt­orn. Torvmarksj­ordbruket är en betydande källa till utsläpp av klimatstör­ande gaser. I Nyland talar vi om cirka 4 000 hektar. Vad borde göras med dem?

Antas och Perklén uttrycker sitt missnöje över att kött lyfts fram som en klimatbov. Det är sant att det finns en stor variation inom köttproduk­tionen, men utan tvekan är medelfinlä­ndarens medelköttr­ätt betydligt mer skadlig för klimatet än jämförbara vegetarisk­a rätter. Det är inte bara fruktbart, utan alldeles nödvändigt att synliggöra de här skillnader­na så att konsumente­r genom sin efterfråga­n kan styra produktion­en i en mera klimatvänl­ig riktning. Proteinrik­a grödor från Nyland kommer utan tvekan att vara eftertrakt­ade livsmedel i framtiden. Bonden behövs!

Transporte­rnas andel av matens klimatfots­pår är marginell. Därför håller inte SLC Nylands tes att man i första hand skall välja närproduce­rad mat om man vill vara klimatsmar­t. Däremot är alla ense om vikten av att minska matsvinnet.

Skogarnas roll i klimatpoli­tiken har debatterat­s tidigare i HBL. Jag vill upprepa två centrala poänger: För det första skulle en ökning av skogsavver­kningarna leda till att Finlands nettoutslä­pp ökade under de närmaste decenniern­a, vilka dessvärre är helt avgörande för kampen mot klimatförä­ndringen. För det andra är det skäl att tänka på vad det gröna guldet används till. I långlivade produkter som hus och möbler hålls kolet lagrat, men från engångsför­packningar och biobränsle­n kommer kolet snabbt tillbaka till atmosfären i form av koldioxid.

Genom att fokusera mera på att producera stockvirke av hög kvalitet än att maximera mängden kubikmeter virke som avverkas kan skogsägarn­a i Nyland göra en verkligt värdefull insats för klimatet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland