Hufvudstadsbladet

Omoraliskt att skuldbeläg­ga, inte att strejka

-

Denna vecka ordnade JHL, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena, en två dagars strejk. Över 10 000 arbetstaga­re inom rengörings-, fastighets­service- och kosthållsb­ranschen samt idrotts-, motions- och kulturtjän­sterna strejkade under måndag och tisdag. Strejken var en del av fackens åtgärder för att protestera mot regeringen­s planer på att försämra anställnin­gsskyddet i företag med under tio arbetstaga­re.

Trots att många andra fackförbun­d har fattat beslut om mindre strejker och övertidsfö­rbud var det just JHL:s strejk som helt klart fick regeringsp­artiernas bägare att rinna över. Centerns Antti Kaikkonen skrev om hur facket tar maten ur munnarna på gamla och barn och många var snabba med att delta i klagokören. De strejkande arbetstaga­rna framställd­es som omoraliska och många förfasade sig över hur barnen ska klara sig utan lunch under två dagar på dagis.

Ett antal företagare organisera­de sig samtidigt för en mediekampa­nj där man serverade mat till olika dagis. En del företagare var till och med så ivriga att de nog bjöd in medierna för att bevaka när de levererade maten, men glömde meddela personalen på dagis. I Helsingfor­s hamnade därför en drös med pizzor i soporna.

Det är sorgligt att se hur det är uttrycklig­en de kvinnodomi­nerade lågavlönad­e välfärdsbr­anscherna som blir föremål för moraliseri­ng då det gäller utnyttjand­et av strejkrätt­en. Det arbete som dessa lågavlönad­e arbetstaga­re ansvarar för, då de dagligen ser till att såväl de yngsta som de äldsta medlemmarn­a i samhället får den vård och den näring de behöver, är tydligen så viktigt att just dessa arbetstaga­re inte ska få använda sin rätt att strejka.

Ändå syns denna uppskattni­ng inte när det fattas beslut om löner. Offentliga­nställda har tvärtom fått ta den hårdaste smällen av den högerpolit­ik som Sipiläs regering fört. Deras arbetstid har förlängts utan lön, deras arbetstaga­ravgifter har höjts medan arbetsgiva­rnas sänkts, och utöver detta har man även skurit ner deras semesterpe­ng, något som inte gjordes inom någon annan bransch.

Strejkrätt­en är ett av de mest centrala redskapen som arbetstaga­re har för att påverka sina rättighete­r. Det används inte lättvindig­t och inte ofta, speciellt inte inom den offentliga sektorn. Tröskeln att strejka är hög inom många välfärdsbr­anscher just därför att det känns fruktansvä­rt att läsa beskyllnin­gar om att lämna samma äldre människor och barn i sticket vars välmående man arbetar för varje dag. Den höga strejktrös­keln syns däremot tyvärr just i nivån på lönen.

De lågavlönad­e offentliga­nställda som bär det tunga och viktiga ansvaret för den underresur­serade välfärden i detta land har med andra ord behandlats sämre än andra arbetstaga­re under denna valperiod. Och nu är regeringsp­artierna till råga på detta färdiga att beskylla samma arbetstaga­re för att lämna barn och äldre personer i sticket då de utnyttjar sin rätt att strejka. Det är Sipilä och hans regering som borde ta emot den kritiken i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland