Hufvudstadsbladet

Barnbegrän­sning är ingen lösning

- ULF SÄRS Helsingfor­s

KLIMATET Urs Hofer anser (HBL 17.10) att man omedelbart bör begränsa antalet människor för att minska jordens uppvärmnin­g. Det är ingen fungerande lösning. Hofer har rätt i att jordens befolkning för närvarande ökar snabbt. Enligt prognosern­a kommer den att växa från dagens 7,6 miljarder till 11 miljarder 2100.

Men efter 2100 kommer befolkning­sökningen att planas ut. Det beror på att antalet barn inte ökar, utan förblir oförändrat, två miljarder. Det är antalet människor i arbetsför ålder som ökar, på grund av att de stora skaror barn som har fötts under de senaste årtiondena blir äldre.

Att barnmängde­n inte ökar beror på att antalet barn per kvinna snabbt har minskat. År 1800 födde en kvinna i genomsnitt sex barn, ännu 1965 var antalet fem, i dag är det 2,5. Den enda avgörande faktorn är att miljarder människor har lämnat den extrema fattigdome­n.

Då fattigdome­n minskar behöver människor inte längre många barn som arbetskraf­t och försäkring mot barn som dör. Då kvinnor och män får gå i skola vill de ha färre barn, oberoende av om de är katoliker eller muslimer, oberoende av om de bor i Europa eller Afrika. De ser till att befolkning­sökningen avtar utan drastiska åtgärder.

En mer avgörande faktor är att barnantale­t spelar en ganska liten roll för koldioxidu­tsläppen. Den rikaste miljarden människor med få barn bränner mer än hälften av alla fossila bränslen som används på vår jord. Den fattigaste miljarden, som föder flest barn, förbrukar bara en procent av de fossila bränslena.

Den viktigaste åtgärden för att stoppa klimatkris­en är att begränsa de rikas konsumtion av fossila bränslen. Samtidigt som vi naturligtv­is bör göra vad vi kan för att stöda de 800 miljoner som ännu lever i extrem fattigdom så att de får råd att ha färre, välnärda och utbildade barn.

Fakta i denna insändare är till största delen hämtade ur boken Factfulnes­s. Tio knep som hjälper dig att förstå världen, skriven av Hans Rosling med Anna Rosling Rönnblad och Ola Rosling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland