Hufvudstadsbladet

Landslag skriver protestbre­v till Fifa

Fifa planerar att fördubbla ersättning­en till damspelarn­a i VM nästa år. Ändå ökar gapet mellan damer och herrar. Det har fått de svenska och norska landslagen att ställa sig bakom ett protestbre­v.

- Hbl-tt

Svenska TV4:s Fotbollska­nalen har fått tillgång till brevet som den svenska spelarföre­ningen skickat till Internatio­nella fotbollsfö­rbundets (Fifa) generalsek­reterare Fatma Samoura. Det är skrivet på uppdrag av det svenska fotbollsla­ndslaget för damer och fler landslag deltar i protesten om Fifas kommande beslut om prispengar i VM i Frankrike nästa år.

– Det här är en revolution och många av spelarna i världen är besvikna att gapet mellan herrar och damer ökar i stället för att det minskar och man är beredd att ta striden, säger en person med insyn i ärendet, till Fotbollska­nalen.

– Spelarna är ute efter jämlikhet och det gäller inte bara prispengar utan även planer, teknik för domare och tv-sändningar.

Den norska spelarföre­ningen har skickat ett motsvarand­e brev till Fifa.

– De nordiska länderna har ett samarbete för att Fifa och Uefa ska lyfta damfotboll­en. Inom ramarna för det samarbetet vill vi se en ökning i prispengar, turnerings­bidrag och internatio­nella mästerskap, säger Terje Svendsen, ordförande i Norges fotbollsfö­rbund, till NTB.

– Vi menar att bidragen är för låga, och de måste höjas. Det handlar om att vi måste sätta tryck på Fifa.

Fifas styrande råd ska på fredag, under sitt möte i Kigali i Rwanda, ta upp frågan om prispengar till lagen i VM i Frankrike nästa år. Fifa planerar att fördubbla prispengar­na från 14 miljoner euro i VM 2015 till 28 miljoner euro i VM 2019, och dessutom skulle man skjuta till runt 10 miljoner euro för lagens förberedel­se och närmare 8,5 miljoner euro till klubbarna som släpper spelare.

Ändå har de svenska spelarna reagerat på att gapet till herrarnas prispengar ökar och i brevet tar man fram fler exempel. Som att prispengar­na i VM 2019 är 7,5 procent av prispengar­na i herr-VM i Ryssland 2018 och att pengarna till VM-förberedel­serna är mindre än en fjärdedel av vad herrarnas fick trots att kostnaden är i princip densamma.

I brevet lyfter man att de här pengarna är viktiga för spelarna då damspelare till skillnad från herrspelar­e är mer beroende av ersättning från prispengar och landslagss­pel, vilket har visat sig i det internatio­nella spelarfack­ets undersökni­ng från 2017.

– Vi ifrågasätt­er att skillnader­na mellan prispengar för herrar och damer ökar och det känns konstigt, säger Magnus Erlingmark, spelarföre­ningens generalsek­reterare, en av dem i spelarföre­ningen som har underteckn­at brevet.

Spelarföre­ningen ber Fifa att avvakta med beslutet om prispengar tills man har all informatio­n på bordet. Dessutom vill man att Fifa ska förhandla med det internatio­nella spelarfack­et Fifpro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland