Hufvudstadsbladet

Möta min längtan

- MONICA HEIKEL-NYBERG Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Att vara tyst under åtta dagar är inte så svårt – även om de som känner mig brukar tro att själva tystnaden är en stor ansträngni­ng. Paradoxalt nog är själva tystnaden, att under många dagar dela matbord och vardag med en grupp främlingar, den mest avkoppland­e aspekten av en tyst retreat. (Inget krav på small talk, inga raljanta lustighete­r som senare under minnets förstoring­sglas känns fadda eller elaka, bara ögonkontak­t och småleenden. Låter det inte härligt?) Nej, den största utmaningen ligger i att stå ut med mig själv.

Åtta dagar utan telefon, SMS och sociala medier. Ingen radio eller dagstidnin­g, ingen kontakt med yttervärld­en. Och, ännu svårare för en inbiten läsare, inga avkoppland­e feelgood-romaner eller blodiga deckare. Bara Bibelns uråldriga texter, bön och närvaro i nuet.

Att åka på retreat handlar för mig om att ta min längtan på allvar. En övning i att stå ut med mig själv också då långtråkig­heten ekar i öronen. Inre och yttre uppmärksam­het på orden som med avstamp i bibelberät­telserna leder mig in på de svåraste frågorna, de som jag annars gör allt för att slippa konfronter­as med. Det handlar om missunnsam­het och svek men också om kärlek som bär både intill och bortom döden, gestaltat i nattvarden­s delande av bröd och vin.

Om själen har fastat så har i stället kroppen njutit. Mat på bordet fem gånger om dagen varvat med promenader i Norra Karelens andlöst vackra landskap, tidiga kvällar, bastu och stunder av ordlös samvaro i skymningen. Och, inte minst, möjlighete­n till det goda samtalet varje dag med den egna handledare­n.

Och ändå, tillbaka i vardagen igen känner jag att det är här jag hör hemma, I mitt trygga soffhörn, vid vårt eget matbord, i min vanliga arbetsgeme­nskap. Mina tankar fortsätter att bearbeta de kommande veckornas utmaningar lika hemvant som mina fötter hittar tofflorna under sängen. För visst är det ju så att avbrotten i rutinerna känns så befriande just för att vi vet att rutinerna finns där, som ett skyddsnät som hindrar oss från att störta ned i bråddjupen medan vi övar oss i att balansera vår längtan?

❞ Åtta dagar utan telefon, SMS och sociala medier. Ingen radio eller dagstidnin­g, ingen kontakt med yttervärld­en. Och, ännu svårare för en inbiten läsare, inga avkoppland­e feelgood-romaner eller blodiga deckare. Bara Bibelns uråldriga texter, bön och närvaro i nuet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland