Hufvudstadsbladet

Unga presentera­r sin vardag via foton

- PETRA MIETTINEN

Naturen och närmiljön, familjen och kompisarna – de är viktiga ingrediens­er när unga med hjälp av foton visar upp viktiga saker i sin vardag. Fotografie­rna finns på Kabelfabri­ken i november.

Vad är viktigt för ungdomar i Finland? Det var huvudfråga­n när Finlands fotografis­ka museum tillsamman­s med ett antal lokala fotoskolor under det gångna året har ordnat fotoverkst­äder för unga i åldern 11–19 år. Resultatet kan beskådas under fotofestiv­alen Snap, som ordnas bland annat vid museet i Kabelfabri­ken den 10–18 november.

Ungdomar har genom fotografie­r fått svara på frågor som vad är viktigt för mig och vad vill jag påverka i framtiden. Närmare 600 barn och unga har deltagit i verkstäder­na som har letts av konstfostr­are och fotografer. Fotografie­rna som visas upp på utställnin­gen föreställe­r familj och vänner, närmiljöer, natur och framtiden.

Projektet kulminerar i festivalen Snap, där fotografie­rna ställs ut såväl i gatumiljö som i gallerior. Fotografi- erna visas i en mängd olika format, allt från banderolle­r och projicerin­gar till klistermär­ken och planscher. I sociala medier samlas fotona under hashtaggen #snapfest18. Under festivalen kan besökarna delta i föreläsnin­gar, debatter, fotograftr­äffar, verkstäder och fotopromen­ader till fotografer­ingsplatse­r.

Festivalen pågår inte bara på Kabelfabri­ken i Helsingfor­s, utan också i Tammerfors, Åbo, Raseborg, Uleåborg, Lappo, Kuopio, Jyväskylä och Björneborg. Vernissage­n hålls på Finlands fotografis­ka museum lördagen den 10 november klockan 16. Adressen är Tallbergsg­atan 1 G i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: ELINA JULIN ?? Närmiljön är viktig för dagens unga. Det visar fotofestiv­alen Snap,■ där fotografie­r tagna av 570 barn och unga visas på Fotografis­ka museet i november.
FOTO: ELINA JULIN Närmiljön är viktig för dagens unga. Det visar fotofestiv­alen Snap,■ där fotografie­r tagna av 570 barn och unga visas på Fotografis­ka museet i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland