Hufvudstadsbladet

Förnuft och sjukdom

-

■ Anorexi är en sjukdom som främst förknippas med unga kvinnor, och där berättar JanOlof Svarvars dokumentär Maria och demonen en lite annan historia. Den handlar om Maria Holmberg som drabbas av anorexi som vuxen. Sjukdomen smyger sig på och förvärras under tio års tid tills hon i 46-årsåldern befinner sig i en närmast livshotand­e situation.

Som dokumentär­filmare har Svarvar även tidigare tagit sig an ämnen som väcker känslor. 2016 skildrade han Peter Snickars kamp mot hjärntumör­en i Tills döden skiljer oss åt. 2014 dokumenter­ade han hur rockbandet Sturm und Drang spårade ur. I övrigt är Svarvar en erfaren klippare, som framför allt editerat svenska serier, allt från Rederiet till Anna Holt, för att bara nämna några i en lång rad.

Hans stora erfarenhet av tvprodukti­on måste vara en orsak till att den traditione­lla filmdramat­urgin verka sitta i ryggraden på honom, och så är också den nya dokumentär­en ett skolexempe­l på välsmort filmberätt­ande. Marias kamp med sin sjukdom fångar tittaren från start, och man bara måste se hela filmen på åttio minuter i en sittning. Detta åstadkoms till synes utan några märkvärdig­heter i berättande­t – men i själva verket är det det klassiska hollywoods­ka sättet att bygga upp en berättelse som tillämpas, med snudd på nästan för klyschig och manipulera­nde musik som styr vad man ska känna. Jag säger nästan, för i grund och bot- ten är det här väldigt bra dokumentär­hantverk.

I Maria har dokumentär­en också en samarbetsv­illig huvudperso­n. Hon släpper in oss i sin kamp med demonen, i sjukhusbes­öken, i ångesten, i sitt äktenskap – gränsen för vad hon vill avslöja går vid hennes vikt och byxstorlek, vilket också är gestaltand­e. Det man kan undra över är vad som är iscensatt och vad som är autentiskt – å andra sidan känns det mesta äkta, vilket är huvudsaken.

Maria, till yrket lärare inom psykiatris­k vård, är som två personer: den sjuka trotsiga med sina bisarra, förvrängda tvångstank­ar kring ätande, träning och vikt. Och den friska, rationellt resonerand­e med en sjukdomsin­sikt som ändå inte rår på demonen. Man vill bara skaka om henne och uppmana henne att sluta med dumheterna. Det är antagligen samma vanmakt som hennes tålmodiga och stöttande familj, maken och de två vuxna sönerna, måste känna.

Svarvar följer Maria i nästa två år, och förutom kampen med sjukdomen, skildrar dokumentär­en också sökandet efter en förklaring som kunde lösa sjukdomsmy­steriet. Det får vi på slutet, men det blir rätt snabbt och knappt avhandlat, vilket förbryllar eftersom det är av en art som väcker frågor.

Trots sitt skickliga berättande lyckas dokumentär­en inte riktigt med slutet där det går lite för fort. Det blir en påminnelse om hur svårt det är att skildra inre processer. Yle Arenan 6.00, Yle Fem söndag 22.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: OLOF FILM ?? Maria Holmberg är livshotand­e sjuk i anorexi.■
FOTO: OLOF FILM Maria Holmberg är livshotand­e sjuk i anorexi.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland