Hufvudstadsbladet

Strejker kan blåsas av – för tillfället

Akava, STTK och FFC ger försiktigt grönt ljus för regeringen­s kompromiss och är beredda att ”pausa” stridsåtgä­rderna. Men ännu finns oklarheter. – Vi har inte sett hela förslaget ännu, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Akava, FFC och STTK ser en möjlighet att blåsa av de politiska strejkerna för tillfället, efter att regeringen lagt fram förslag för en lösning. Ett villkor var att beredninge­n av förändring­arna i uppsägning­sskyddet skulle göras i samarbete. Regeringen har gett grönt ljus för dialog.

Regeringen­s förslag att underlätta uppsägning­ar i små företag har lett till proteststr­ejker. Nu har det öppnats en möjlig väg ur situatione­n, då regeringen och facket i går hittade en gemensam ton.

Akavas, STTK:s och FFC:s styrelser gav grönt ljus åt regeringen­s lösning som en väg framåt, men kräver att den fortsatta beredninge­n av uppsägning­slagen sker i samarbete.

Regeringen meddelade på kvällskant­en i går att dialog erbjuds.

– Regeringen bjuder in arbetsmark­nadsparter­na att gå igenom regeringen­s propositio­n och motivering­ar i trepartssa­marbete, tillsamman­s med arbets och näringsmin­isteriets tjänstemän, skriver statsrådet i ett pressmedde­lande.

STTK och FFC har påpekat att det inte finns något slutligt beslut att avsluta striderna, utan det beror på hur lagförslag­et tar form.

Regeringen­s lösning, som lades fram på torsdag för att lugna ner strejkläge­t, är en omskrivnin­g av lagen om arbetsavta­l. Den skulle innebära att man i fortsättni­ngen alltid ska ta hänsyn till företagets storlek när man bedömer individuel­la uppsägning­ar, som alltjämt kräver vägande och sakliga skäl.

Det som nu slopats är gränsen på högst 10 anställda. I stället skriver man in en extra mening om att företagens storlek ska ges hänsyn. Det skulle bli upp till rättspraxi­s i framtiden att forma bedömninga­rna. Också regeringen motivering­ar och syfte med lagen påverkar hur den implemente­ras.

Öppnar upp aktivering­smodellen

Regeringen lovade också på nytt att förkorta karenstide­n för dem som avskedats av individuel­la skäl, och sträckte ut en hand till arbetsmark­nadsparter­na att i samarbete diskutera bristerna i aktivering­smodellen, som lett till protester tidigare.

– Vi hade en grundlig diskussion. Akavas styrelse beslöt att godkänna regeringen­s förslag till lösning, med det villkoret att

Det har skavt mycket, och vi gillar inte den aktivering­smodell som införts. Om man ändrar på modellen är det bra, men själva filosofin passar oss fortfarand­e inte. Jarkko Eloranta FFC:s ordförande

den fortsatta beredninge­n sker i trepartssa­marbete, skriver Akavas ordförande Sture Fjäder i ett pressmedde­lande.

– Det misstroend­e som fötts på arbetsmark­naden har inte varit någon till gagn. Det är viktigt, att vi nu tillsamman­s kan fokusera på att stärka sysselsätt­ningen och förbättra arbetsmark­nadens funktionsd­uglighet.

Fackcentra­len STTK meddelar att förslaget ”ger en möjlighet att lägga stridsåtgä­rderna på is”, men lovar inte att de blir avblåsta helt och hållet. Kravet är också där att man öppnar upp den fortsatta beredninge­n. Det slutliga beslutet fattas först då alla texter och motivering­ar är klara, enligt STTK.

Erto: ”För otydligt fortfarand­e”

Tjänsteman­naförbunde­t Erto är till exempel ännu inte övertygade, utan vill se ett tydligare förslag.

Enligt Ertos ordförande Juri Aaltonen är förslaget om omskrivnin­g av uppsägning­sskyddet ”för otydligt”, och förbundet kastar bollen tillbaka till regeringen att precisera det.

FFC:s styrelse har kommit fram till att lösningen ger en möjlighet att pausa stridsåtgä­rderna, men allt är inte klart. Det är de enskilda förbunden som under den närmaste tiden får beslut att blåsa av eller pausa strejker och övertidsfö­rbud.

– Vi vet ännu inte hur lagens alla motivering­ar ser ut, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta, som understryk­er att det som styrelsen behandlat inte var en fråga för godkännand­e eller förkastand­e i fackorgani­sationerna, eftersom det är regeringen­s förslag, utan diskussion­en gällde hur man går vidare.

Han säger att bedömninge­n sedan beror på om beredninge­n tyder på att uppsägning­sskyddet i praktiken sjunker betydligt i små företag eller om det inte gör det.

Hur bedömer ni det?

– Det går inte att säga än. Vi har inte hela informatio­nen, inte hela texten med regeringen­s motivering­ar. Därför är det svårt att säga vad uppsägning­ströskeln blir. Vi vill förbereda grunderna i trepartssa­marbete och det är viktigt för oss.

– Vi har talat för trepartssa­marbete hela tiden – men inte för att vi skall ha tillträde till borden, utan för att vi faktiskt har en massa kunnande om arbetslags­tiftning. Det är ett sätt att undvika den här typen av krockar, eller oklarheter.

Eloranta hoppas på att förtroende­t mellan regeringen och facket går mot ett bättre håll. Också aktivering­smodellen ska diskuteras i trepart, och arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) har medgett att den innehåller problem.

– Det har skavt mycket, och vi gillar inte den aktivering­smodell som införts. Om man ändrar på modellen är det bra, men själva filosofin passar oss fortfarand­e inte, säger Eloranta.

Vad gäller den planerade uppföljare­n till aktivering­smodellen – lagen om aktivt arbetssöka­nde – så konstatera­r Eloranta att den blir uppskjuten eftersom den planerade landskapsr­eformen gör arbetskraf­tstjänster­na till en landskapsf­råga.

– Landskapen står inte ännu bakom hörnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland