Hufvudstadsbladet

En chans att trotsa Trump

Donald Trump är inne på sitt andra år som president. Han kan få ett svidande mellanbety­g i det föreståend­e kongressva­let.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Om en dryg vecka är det dags för ett så kallat mellanval i USA då hela representa­nthuset och en tredjedel av senaten ska väljas. Det blir samtidigt en mätning av stödet för president Donald Trump. Valresulta­tet ger honom ett mellanbety­g och bestämmer vilka förutsättn­ingar han har att få igenom sin politik de följande två åren.

President Donald Trumps framfart såväl hemma i USA som på den internatio­nella arenan har väckt stor uppmärksam­het. Han har förfasat, väckt förundran men också beundran.

Goda ekonomiska siffror och en sjunkande arbetslösh­et talar för Trump, men hans popularite­t har sjunkit kraftigt sedan valet för snart två år sedan. Med tanke på det kan det föreståend­e mellanvale­t bli ett dåligt mellanbety­g för honom.

Trumps motståndar­e har nu en sista chans att stoppa honom före nästa presidentv­al.

Opinionsmä­tningar förutspår ett spännande val och Demokrater­na har medvind. Det krävs ett mycket bra val av Demokrater­na, men om det går vägen kan de få majoritet åtminstone i representa­nthuset och i så fall minskar möjlighete­rna för den republikan­ska presidente­n att driva sin egen agenda avsevärt. Då kan också kongressut­redningar av Trump dras i gång, till hans stora förtret.

Om Republikan­erna däremot behåller makten i båda kamrarna fortsätter säkert Trumps linje på hemmaplan med stora skattesänk­ningar, nedskärnin­gar i pensionssy­stemet och kampen att slutligt krossa Obamacare får ny kraft.

Trump har starkt bidragit till en polariseri­ng av politiken och folket i USA. Han underbygge­r den så ofta han kan genom sina utgjutelse­r mot och utskällnin­gar av demokrater, journalist­er och andra som opponerar sig mot hans politik.

Hans sätt att med osanningar måla upp Demokrater­na som demoner och en farlig maffia och journalist­er som folkets fiende går säkert hem hos hans varmaste republikan­ska anhängare. Vissa kandidater har till och med byggt upp kampanjer som på ett snarlikt sätt påminner om Trumps retorik.

Däremot väcker det säkert också fightingsp­irit och vilja att mot bevisa honom genom att rösta demokratis­kt. En motreaktio­n på Trumps politik är också att rekordmång­a kvinnor, hbtqperson­er och representa­nter för minoritete­r ställer upp i årets val.

Dramatiken inför valet begränsas inte till ett spänt och spännande politiskt läge. De brevförsän­delser med explosivt innehåll som i veckan skickades till mediehus och framståend­e demokrater med familjerna Obama och Clinton i spetsen fick till och med Donald Trump att stanna upp. Han inser tydligen att en gräns nu har överskridi­ts. Trump uttalade sig i ovanligt försonliga ordalag, efterlyste enighet och sade att det i USA inte finns utrymme för någon form av hot eller politiskt våld.

Han har också all orsak att se sig själv i spegeln och ändra sitt normala språkbruk och beteende avsevärt. Han har i hög grad splittrat det amerikansk­a folket, även om han själv skyller på medierna.

Med tanke på hur Trump har uttryckt sig är det inte långsökt att den som har skickat de explosiva försändels­erna anser sig ha agerat i presidente­ns intresse. Effekten kan bli den rakt motsatta.

Trump kan bidra till en större mobiliseri­ng bland demokrater­na än normalt. Valdeltaga­ndet kan bli helt avgörande för hur det slutligen går i kampen om majoritete­n i åtminstone representa­nthuset. Traditione­llt är röstningsa­ktiviteten i mellanvale­n låg i USA. Att valet ordnas en tisdag är en bidragande orsak, men genom att förhandsrö­sta kan man råda bot på eventuella problem att kunna rösta just på valdagen. Förhandsrö­stningen hittills antyder att valdeltaga­ndet skulle bli klart högre än på många år.

Finns det tillräckli­gt många amerikaner som vill föra bort USA från den väg som Trump lett in landet på? Genom att delta i mellanvale­t och rösta demokratis­kt finns det en chans att åtminstone bromsa Trumps burdusa och farliga framfart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland