Hufvudstadsbladet

Talentia tappade förtroende­t för Fjäder

Ett av Akavas medlemsför­bund meddelade efter sitt styrelsemö­te att Sture Fjäders uttalanden stridit mot medlemmarn­as värderinga­r.

- SYLVIA BJON

Talentias styrelse förde en grundlig diskussion på fredagen om centralorg­anisatione­n Akavas ordförande Sture Fjäder, som i veckan bad om ursäkt för sina uttalanden om invandrare­s arbetsvill­kor.

Han hade på onsdagen låtit förstå att han backade upp Nobelprist­agaren Bengt Holmströms förslag att lönerna i kollektiva­vtalen skulle kunna vara mindre för invandrare som ännu inte är inskolade eller språkkunni­ga. Fjäder hade signalerat att ”kollektiva­vtalet borde kunna ge efter”.

På torsdagen gick han ut med en ursäkt och sade att avsikten inte var att dela upp arbetsmark­naden i två läger. Uttalandet förklarade­s med otydlighet.

– En sådan modell vill vi verkligen inte ha i Finland. Alla arbetstaga­re ska behandlas likvärdigt, meddelade Fjäder.

Uttalandet hann ändå föranleda reaktioner och diskussion­er i vissa Akavaförbu­nd. Två av dem meddelade rakt ut att Fjäder inte längre har deras förtroende.

– Sture Fjäder har inte längre Talentias styrelses förtroende. Fjäders uttalanden har gått emot våra medlemmars värderinga­r och yrkesetik. Talentias medlemmar känner också att Fjäder inte driver kvinnodomi­nerade, lågavlönad­e branschers intressen, skriver förbundet i sitt beslut.

Talentia represente­rar högt utbildade inom socialsekt­orn.

Tradenomfö­rbundets verksamhet­sledare hade också hunnit kritisera Fjäder till Yle, och vädrat möjlighete­n att han inte längre har förbundets förtroende, men förbundet gick senare ut med ett besked om att inget sådant beslut fattats i styrelsen.

– Tvärtemot vad som sagts i offentligh­eten har Tradenomfö­rbundets styrelse inte utvärderat förtroende­t för Fjäder, skriver förbundet på sina hemsidor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Akavas ordförande Sture Fjäder.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Akavas ordförande Sture Fjäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland