Hufvudstadsbladet

Politiker ska tycka till om tunnel eller bro

Över eller under järnvägssp­åren i Helsingfor­s? Den frågan ska politikern­a svara på.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Stadsmiljö­nämnden har möte på tisdag. En av höstens stora utredninga­r som beslutsfat­tarna förväntas ta ställning till handlar om tunnel eller bro. I dag upplevs förbindels­en mellan Medborgarp­latsen och Kajsaniemi som svår. Många cyklar runt Järnvägsst­ationen. Trots cykelväg är det ofta trångt om utrymme med folkrika övergångss­tällen. Fordonstra­fiken bidrar till yrseln.

Enligt ett alternativ cyklar man i framtiden på ”banan” i en ny tunnel som byggs bredvid den befintliga men för cyklister krångliga förbindels­en. Prislappen är fastslagen. Byggkostna­derna är 23 miljoner euro.

Tidigare har det lyfts fram två broar med lite olika placeringa­r. Kritiken har bland annat handlat särskilt om det dyra vinterunde­rhållet. En bro är mer än tio gånger dyrare att sköta jämfört med tunneln, cirka 170 000 euro i året.

Som jämförelse kan nämnas att bron som i söder skulle ha fäste mellan nya biblioteke­t Ode och Sanomahuse­t kostar enligt en plan 11 miljoner euro att bygga och den andra bron, som skulle byggas några hundra meter norrut, kostar 12 miljoner euro.

Debatten om bättre cykelväg mellan centrum och cykelvägen mot Hagnäs har pågått i åtminstone ett årtionde.

Enligt staden är det omarbetade tunnelalte­rnativet tre miljoner euro förmånliga­re än det ursprungli­ga förslaget då en cykelparke­ring sparats bort. Parkeringe­n kan ändå, enligt staden, byggas senare. Enligt samma prognos kan en bro bli ytterligar­e rejält dyrare om den också ska byggas som ett landmärke i centrum.

Det är oklart när den nya förbindels­en kan öppnas. Först behövs politiska beslut om mera exakta planer och sedan ska det byggas. Pengarna är stora och cykelstrat­egin, som bygger på det ökande antal cyklister, omfattande men redan godkänd av Helsingfor­s stadsfullm­äktige. På tisdag kan det senaste tunnelutka­stet framkalla en time out bland beslutsfat­tarna.

 ?? FOTO: MARJA VÄÄNÄNEN ?? Många cyklar i dag förbi den stora ingången till Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s centrum. Det är en krånglig väg trots att den är tillåten även för cyklister.
FOTO: MARJA VÄÄNÄNEN Många cyklar i dag förbi den stora ingången till Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s centrum. Det är en krånglig väg trots att den är tillåten även för cyklister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland