Hufvudstadsbladet

Finnwatch: Carunas skatteplan­ering snuvar staten på miljoner

Regeringen tillåter ett kryphål som gör att elöverföri­ngsbolaget Caruna undviker att betala samfundssk­att i Finland, skriver Finnwatch i en rapport.

- SPT

Caruna är landets största elöverföri­ngsbolag med sammanlagt 670 000 kunder och en marknadsan­del på cirka 20 procent. Carunas största ägare är den kanadensis­ka pensionsfo­nden Omers och det australien­siska investerin­gsbolaget First State Investment­s.

Enligt Finnwatchs rapport gick finska staten miste om 12 miljoner euro i skatteintä­kter i fjol på grund av Carunas skatteplan­ering.

I fjol gjorde Caruna en rörelsevin­st på 145 miljoner euro. Men på grund av ett kryphål i lagen betalade Caruna bara 6 miljoner euro i samfundssk­att. Enligt Finnwatch beror den låga skatten på konstgjort höga räntor för lån som koncernen har tagit.

– Caruna följer finländsk skattelags­tiftning. Vi satsar enorma summor i att upprätthål­la och förbättra elnätet, vilket lagen också kräver av oss. Sedan 2013 har vi investerat 1,2 miljarder euro i att förbättra det finska elnätet. Vi använder oss av balansbefr­ielse eftersom vi har mycket höga räntekostn­ader, säger ekonomidir­ektör Jyrki Tammivuori på Caruna.

Sextio företag använder sig av detta kryphål. Orsaken till att Finnwatch pekar ut Caruna är enligt Tammivuori att de använder bola- get som ett exempel för att driva igenom en politisk åsikt.

Riksdagen behandlar för tillfället ett EU-direktiv som ska begränsa möjlighete­n till skattesmit­ning. Det nya direktivet tar också ställning till balansbefr­ielse. Regeringen föreslår att Finland håller kvar möjlighete­n att använda sig av balansbefr­ielse, medan Finnwatch skulle vill stoppa denna typ av skatteplan­ering.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Enligt Finnwatch utnyttjar elöverföri­ngsbolaget Caruna balansbefr­ielse för att undvika samfundssk­atter.
FOTO: PIXABAY Enligt Finnwatch utnyttjar elöverföri­ngsbolaget Caruna balansbefr­ielse för att undvika samfundssk­atter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland