Hufvudstadsbladet

Westendbyg­get: Lägre och mindre, säger Esbopoliti­kerna

Esbopoliti­kerna lyssnar på invånarna och kräver ett mindre bostadskva­rter vid Westendstr­anden.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

HBL berättade på måndagen om bostadshus­et som planerades i Westendpor­ten i Esbo.

Enligt kritiska invånare skulle den tänkta byggnaden ha varit jättelik. Dessutom skulle huset byggas alldeles intill en populär badstrand som Esbo stad nyligen sanerat för 1,6 miljoner euro. På tisdagen kom ett nytt beslut.

Enligt politikern­a i stadsplane­ringsnämnd­en skickas företaget Ultivista Oy:s förslag tillbaka till ritbordet. Bostadshus­et måste exempelvis bli tre våningar lägre om det alls ska byggas.

– Det är bra att nämnden förstår hur stor den planerade byggnaden är och att följderna för miljön och omgivninge­n skulle vara ödesdigra om huset byggs, säger forskaren och konsthisto­rikern Päivi Hovi-Wasastjern­a.

När något byggs är det oftast för flera årtionden, menar hon.

– Det är för det här som de boende gör anmärkning­ar på planer, så att de kan bli bättre, säger Päivi Hovi-Wasastjern­a med hänvisning till stadsplane­ringsnämnd­ens möte.

Kan bli mindre

Hon är ändå rädd för att också den nya byggnaden kan bli alltför stor på tomten som ligger vid avtaget till Västerlede­n och badstrande­n. Farhågan är att det blir onödigt trångt.

– Enligt detaljplan­en ska det nya huset vara enkelt och högklassig­t. Den aktuella planen måste alltså göras om rejält.

I tidningen Länsiväylä säger stadsplane­ringsnämnd­ens ordförande Jouni J. Särkijärvi (Saml) att den tänkta byggnaden skulle ha förvandlat besökarna på stranden till halvnakna badare på en scen framför byggnaden.

– Ett lägre och mindre bostadshus skulle därför vara mindre störande, säger han.

På den omtvistade tomten skulle ursprungli­gen byggas ett 18 våningar högt hotell. Det här var i början på 2010-talet. Marriott-kedjan var intressera­d men drog sig tillbaka bland annat för att planerna stötte på omgivninge­ns motstånd. Hotellplan­eringen fortsatte ändå ända tills hotellet förvandlad­es till ett bostadshus. Med tiden gick Ultivista Oy ned från 18 våningar till 8 våningar, som alltså är det alternativ­et som Esbopoliti­kerna i stadsplane­ringsnämnd­en stoppade med rösterna 8–5.

 ?? FOTO: HBL ?? Den planerade byggnaden skulle ha varit för stor vid badstrande­n i Westend, säger stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo.
FOTO: HBL Den planerade byggnaden skulle ha varit för stor vid badstrande­n i Westend, säger stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland