Hufvudstadsbladet

Lindex satsar på expansion

Lindex försäljnin­g har ökat både på nätet och i affärerna. – Vi hade en bra höstkollek­tion och vi har lagt upp en strategi där vi ser till kundens behov, säger bolagets färska vd Susanne Ehnbåge.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Susanne Ehnbåge kom till Stockmann-koncernen och till Lindex i augusti och har en gedigen bakgrund inom näthandeln. I 15 år jobbade hon för den nätbaserad­e försäljare­n av hemelektro­nik Netonnet, de senaste åren som vd.

– Beslutet att flytta till Lindex var inte svårt, det var svårare att lämna det företag jag jobbat för i så många år. Men Lindex är ett positivt varumärke, säger Ehnbåge.

Stockmanns resultat för årets tredje kvartal visar att Lindex tagit sig upp ur den vågdal där företaget befunnit sig, speciellt fjolåret var svårt. Jämfört med det tredje kvartalet i fjol har konfektion­skedjan nästan fördubblat sitt justerade rörelseres­ultat under perioden juli-september i år. Hösten har varit stark, handeln har ökat både på nätet och i affärerna och kunderna har i medeltal köpt för större summor än för ett år sedan.

En svag svensk krona och en stark dollar innebär ändå att resultatfö­rbättringe­n räknat i euro är mer moderat.

– Det såg bättre ut när jag såg resultatet i kronor, ler Ehnbåge.

Lindex effektiver­ingsprogra­m kommer att ge besparinga­r på 10 miljoner euro innan slutet av 2018. Olönsamma affärer har stängts samtidigt som också några nya har öppnat. Kedjan räknar med att vid slutet av året ha 15 affärer mindre än i januari.

Globala plattforma­r

Allt mer av affärerna flyttar nu över till nätet och Lindex har slutit avtal med globala e-handelsför­etag som Nelly och ASOS för att både nå nya marknader och en yngre målgrupp. Bland annat i USA finns intresse för Lindex produkter, omtalar Ehnbåge. Men vartåt expansione­n sedan riktar sig är hon förtegen om. Kanske det, svarar hon på frågan om det kan vara Asien.

Lindex visar positiva siffror också tack vare att bolaget nu lyssnar på kunderna och analyserar data från sin näthandel. Data ger nya insikter och nya möjlighete­r att analysera kundbeteen­den och trender, konstatera­r Ehnbåge.

– Det händer mycket och vårt sätt att tackla det är att hela tiden ha fokus på kunden. Vi väljer att vara väldigt kundorient­erade och det gör att vi även kommer att kunna utveckla Lindex till ett mer globalt märke.

Höstens kollektion hos Lindex var lyckad, men det är inte lätt att förklara hur man tar fram en lyckad kollektion, tycker nya vd:n. Hon talar om typiska Lindex-kläder, sådana som sitter bra och som är användbara både på jobbet och på fritiden.

Att Lindex nu visar positiva siffror i ett läge där högkonjunk­turen verkar gå mot sitt slut är ingenting som bekymrar Ehnbåge.

– Folk behöver alltid köpa kläder både åt sig själva och åt barn. Vi ska göra ett bra jobb så att de hittar oss. Så gäller det också att idka kostnadsko­ntroll så att man den vägen hanterar konjunktur­en.

Lindex håller på att implemente­ra en ny vision och en ny strategi, men vad de innebär konkret är Ehnbåge ännu förtegen om.

Stockmann uppåt

Stockmann som koncern gjorde under årets nio första månader ett justerat rörelseres­ultat på 4,9 miljoner euro, medan det rapportera­de rörelseres­ultatet var -2,2 miljoner euro, mot ett minus på 162 miljoner euro 2017.

Under Galna Dagar-kampanjen som inföll efter årets tredje kvartal minskade försäljnin­gen med 9 procent jämfört med året innan, något som koncernens vd Lauri Veijalaine­n betecknar som en klar besvikelse.

Den svaga svenska kronan innebär att koncernens omsättning för 2018 blir mindre än man tidigare räknat med, men resultatpr­ognosen för i är oförändrad.

❞ Folk behöver alltid köpa kläder både åt sig själva och åt barn. Vi ska göra ett bra jobb så att de hittar oss.

Susanna Ehnbåge

Lindex vd

 ??  ?? Lindex har tagit sig upp ur den■ vågdal där företaget befunnit sig, speciellt fjolåret var svårt.
Lindex har tagit sig upp ur den■ vågdal där företaget befunnit sig, speciellt fjolåret var svårt.
 ?? FOTO: STOCKMANN
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Lindex nya vd Susanne Ehnbåge■ har en gedigen bakgrund inom näthandeln.
FOTO: STOCKMANN FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Lindex nya vd Susanne Ehnbåge■ har en gedigen bakgrund inom näthandeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland