Hufvudstadsbladet

Finska språknämnd­en orolig för nationalsp­råkens status

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Engelskan håller på att tränga undan finskan och svenskan inom bland annat vetenskape­n och kundbetjän­ingen, anser Finska språknämnd­en vid Institutet för de inhemska språken. Språknämnd­en är orolig för att nationalsp­råken i framtiden endast talas hemma vid matbordet.

Engelskan håller på att tränga undan finskan och svenskan inom bland annat vetenskape­n och kundbetjän­ingen, anser Finska språknämnd­en vid Institutet för de inhemska språken. Språknämnd­en är orolig för att nationalsp­råken i framtiden endast talas hemma vid matbordet.

Engelskan håller på att tränga undan Finlands nationalsp­råk finska och svenska i många sektorer av samhället, anser Finska språknämnd­en vid Institutet för de inhemska språken (Kotus). Finska språknämnd­en uttrycker en oro för att finländarn­as uppskattni­ng för det egna modersmåle­t minskar och att nationalsp­råken får ge vika för andra språk, framför allt engelskan.

Enligt språknämnd­en är finskan och svenskan inte akut utrotnings­hotade språk men det finns en risk för att deras status i samhället försämras i takt med att engelskan vinner mark i till exempel arbetslive­t, vetenskape­n och undervisni­ngen.

– Engelskan blir allt vanligare i till exempel forsknings­sammanhang, arbetslive­t och till och med kundservic­en. I Helsingfor­s finns det restaurang­er där man inte klarar sig som kund om man inte kan engelska, säger Jaakko Leino, professor i finska språket vid Helsingfor­s universite­t och ordförande för Finska språknämnd­en.

– Det beror bland annat på att Finland inte satsar tillräckli­gt på att språkligt integrera invandrare. Dessutom är samhällskl­imatet sådant att man allt oftare nöjer sig med att uträtta sitt ärende på engelska. Kravnivån i till exempel grundskola­ns undervisni­ng i finska som andraspråk är inte heller tillräckli­gt hög.

Finska språknämnd­ens ställnings­tagande berör framför allt det finska språket men enligt Leino är också svenskans ställning i Finland i farozonen.

– Svenskans status i Finland är minst lika hotad som finskans, säger han.

Språkpolit­iskt program

Finska språknämnd­en efterlyser ett nationellt språkpolit­iskt program som tar ställning till nationalsp­råkens minskade användning­sområde i samhället och de konsekvens­er som en allmän försämring av kunskapern­a i nationalsp­råken kan ha för samhällsfu­nktionerna.

Kotus rekommende­rade redan år 2009 att staten tillsätter en arbetsgrup­p för att skapa ett språkpolit­iskt program som beaktar de språk som används i Finland.

– Den rekommenda­tionen var så gott som likadan som det här ställnings­tagandet av Finska språknämnd­en. Rekommenda­tionen för nio år sedan ledde egentligen inte till någonting alls, säger Jaakko Leino.

En konsekvens av engelskans ökade användning kan enligt Leino vara att högskolest­udier på finska så småningom blir ovanliga.

– Inom vissa utbildning­sområden är det redan omöjligt att studera på finska, säger han.

– Frågan är om vi vill att finskan blir ett språk som mest används hemma vid matbordet, som det var tidigare.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Finskan och svenskan får allt oftare ge vika för engelskan i kundbetjän­ingen■ och de vetenskapl­iga sammanhang­en, anser Finska språknämnd­en vid Institutet för de inhemska språken.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Finskan och svenskan får allt oftare ge vika för engelskan i kundbetjän­ingen■ och de vetenskapl­iga sammanhang­en, anser Finska språknämnd­en vid Institutet för de inhemska språken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland