Hufvudstadsbladet

Italiensk roulett

-

Förra veckan besökte jag Rom tillsamman­s med en delegation från riksdagens stora utskott. Italiens regering godkände samma dagar ett budgetförs­lag som går stick i stäv med landets tidigare löften om att respektera EU:s stabilitet­s- och tillväxtpa­kt. Vi höjde därför flera varningens fingrar under resan.

Italien har EU:s näst högsta statsskuld i förhålland­e till bnp, över 130 procent. EU:s gräns i stabilitet­soch tillväxtpa­kten är 60 procent eftersom man har konstatera­t att en högre grad av skuld lätt blir tillväxthä­mmande då räntebetal­ningarna blir så höga. Därför har Internatio­nella valutafond­en varnat Italien. Det har också EU-kommission­en gjort.

Den förra italienska regeringen­s löften om att minska skuldsättn­ingen har kastats överbord av den nya regeringen. Den vill i stället trycka gasen i botten och genomföra satsningar som innebär att underskott­et i statsbudge­ten tredubblas. Ena regeringsp­artiet har lovat att sänka pensionsål­dern från 65 till 62 år samt att införa en slags medborgarl­ön. Det andra partiet har lovat att införa plattskatt. Det här har vi lovat väljarna, säger regeringsp­artierna. Problemet är att man lovat alltför mycket.

Italiens statsskuld är redan drygt 2 400 miljarder euro. De politiska satsningar­na ska finansiera­s med ytterligar­e lån. Inte konstigt att finansmark­naden är nervös. Sedan den nya regeringen tillträtt har räntan på nya tioåriga lån ökat från 2 till 3,5 procent. Om alla lån skulle behöva förnyas i morgon skulle den höjda räntan betyda 36,4 miljarder euro extra i räntebetal­ningar, per år!

Italiens regering anklagar nu Bryssel för att vilja bråka. Men EU-kommission­en vill inte bråka, utan skydda landet och övriga EU-länder mot vad som händer om finansmark­naden förlorar förtroende­t för Italien. I så fall väntar en finansiell härdsmälta i landet som kommer sända chockvågor långt utanför Italiens gränser.

Italien tycker att man ska få tumma på den finansiell­a stabilitet­en om man gör reformer som ökar på tillväxten. Problemet är att man inte lyckas förklara hur en sänkning av pensionsål­dern, samtidigt som befolkning­en blir äldre, kommer att öka tillväxten. Skulle det vara så enkelt skulle alla länder sänka pensionsål­dern för att få fart på tillväxten.

Den italienska regeringen hänvisar ofta till det starka mandat man fått av väljarna. Problemet är att ett starkt politiskt mandat ändå inte sätter naturlagar och ekonomiska realiteter ur spel. Skuld är som gravitatio­n. Om vikten blir för tung kommer den att dra ner dig.

Vissa bedömare tror att regeringen medvetet vill mucka gräl med EU för att få en syndabock i EU-valet om ett halvår. Det är i så fall en dum och oerhört kortsiktig strategi som kan bli dyr.

För om man kör för nära klippkante­n finns risken att marken rämnar om ens vikt är för tung, och det är den italienska statsskuld­en. Ett fall skulle drabba Italien värst, men också äventyra hela eurozonen. Den italienska regeringen spelar nu roulett med höga insatser. Det finns all anledning till oro.

 ?? är Ålands riksdagsle­damot och andre vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen.
MATS LöFSTRöM ??
är Ålands riksdagsle­damot och andre vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen. MATS LöFSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland