Hufvudstadsbladet

Nu går våldtäktsm­annen fri

Det känns orimligt att en enda ynklig ung man kunnat orsaka så mycket lidande.

-

Det känns nästan overkligt när jag tänker på det nu. Att min härliga studietid var samtidigt som Sveriges värsta serievåldt­äktsman härjade i staden.

Jag studerade i Örebro åren 2006– 2010. I samma stad bodde Niklas Eliasson, som senare skulle bli känd som ”Örebromann­en”. Han dömdes till tolv års fängelse för bland annat två grova våldtäkter, sex försök till våldtäkt och två fall av misshandel, gjorda mellan åren 2005 och 2010.

Vi är lika gamla, våldtäktsm­annen och jag. I mitten av 2000-talet läste jag statsveten­skap, skrev för studenttid­ningen, gick långa promenader och var ute och dansade på klubbarna. Han satt på sitt rum, söp sig full, spelade dataspel och tittade på porr. Sedan gav han sig ut på efternätte­rna på sin cykel och följde efter kvinnor.

De flesta vet att överfallsv­åldtäkter är ovanliga. Kvinnor har större risk att bli utsatta av någon de känner inomhus än att bli överfallna av en främling i en park. Men Örebromann­en var som från en kriminalse­rie. Han cyklade ikapp kvinnor och våldtog och misshandla­de dem ute på gatan. Våldet blev hela tiden grövre. Man kan säga att ingen kvinna i Örebro gick säker. Bland hans offer finns en kvinna i 20-årsåldern som var på väg hem från en fest, och en kvinna i 60-årsåldern som var på väg till ett tidigt morgonpass på jobbet.

Polisen lyckades säkra mannens dna från ett offer och ringa in vilken stadsdel mannen troligtvis bodde i. Men de fick fast honom först efter en ovanlig, och ifrågasatt, metod där hundratals män i stadsdelen topsades för dna-prov.

Under rättegånge­n visade Örebromann­en ingen ånger. Han sa att han vet att han gjort fel, men att han inte känner något över huvud taget.

Jag minns inte att jag hade varit rädd när jag bodde i Örebro. Det trots att polisen gick ut med att de sökte en serievåldt­äktsman, och varnade kvinnor för att röra sig ensamma ute på natten.

Att promenera hem från krogen ensam ansågs visserlige­n dumt, och vi skickade sms och höll koll på varandra. Men det kändes inte som något konstigt. När jag tänker tillbaka på studietide­n ser jag fest och förälskels­e, tid att lära sig saker och sitta och läsa romaner mitt på dagen.

När jag pratar med vänner från den tiden har de blandade upplevelse­r. Vissa minns knappt att de påverkats alls, andra minns skräcken som en ständig följeslaga­re.

Men det värsta är inte att vissa av oss fick leva med rädslan. Det värsta är vad offren utsattes för.

Det känns orimligt att en enda ynklig ung man kunnat orsaka så mycket lidande.

Den 11 oktober släpptes Örebromann­en ut ur fängelset. Han hade suttit åtta av sina tolv år och blev därför villkorlig­t frigiven, som brukligt är för förstagång­sförbrytar­e. Att han dömts för 14 brott gjorda under fem års tid ändrar inte det.

Enligt Kriminalvå­rdens bedömning är det hög risk att Örebromann­en begår nya brott. Det trots att han genomgått tre behandling­sprogram under tiden i fängelset.

SVT Örebro intervjuad­e tidigare i år psykologen Jonas Lennestål, som säger att serievåldt­äktsmän är notoriska återfallsf­örbrytare. En av tre begår brott igen. Men han säger också att även de kan botas – två tredjedela­r kommer trots allt inte att våldta igen.

Örebromann­en Niklas Eliasson har nu fått ett nytt namn, en skyddad identitet och en hemlig adress. Det svenska och det finska rättssyste­met liknar varandra här. Gärningsma­nnens chans till ett nytt liv väger tyngre än behovet att skydda kvinnorna från eventuella nya våldtäkter. Vi spärrar inte in någon på livstid, inte ens om det finns hög risk att han kommer att skada andra igen.

”Gärningsma­nnens chans till ett nytt liv väger tyngre än behovet att skydda kvinnorna från eventuella nya våldtäkter.”

ANNAKAISA SUNI

Nyhetschef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland