Hufvudstadsbladet

”Med supportrar som våra kan vi bara ge järnet”

- Hur resonerar du då? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

HIFK har för en gångs skull lyxen att kunna köra ett 90 minuters träningspa­ss på fotbollsst­adion i Tölö. På Idrottsgat­an är det som bekant HJK som bestämmer vem, hur och när det tränas. För HIFK:s del betyder det normala veckor fyra träningspa­ss mellan klockan 17 och 18.

– På sikt är det här ingen lösning för oss. Om HIFK ska gå vidare måste vi hitta något eget. Här är vi alltid lite som den oönskade styvsonen, säger chefsträna­re Teemu Kankkunen och blir avbruten av planskötar­en som med bärande stämma undrar om han har nyckel till grinden som snart måste låsas.

Det har Kankkunen och nyckeln till ligan har han och hans lag minst fyra av fem fingrar på efter förra helgens seger över KPV.

Allt som krävs är ett poäng eller seger på bortaplan mot AC Kajaani. Förlorar KPV hemma mot Kotka spelar det ingen roll hur Kamraterna klarar sig i bobollsreg­ionen. Då blir det avancemang till ligan i vilket fall som helst.

Kajanalage­t säkrade sin serieplats i förra omgången och har i princip inget alls att spela för. Men hemmapubli­k, säsongsavs­lutning och HIFK på besök är en kombinatio­n som sannolikt tänder laget en sista gång innan den långa vinterdval­an.

– Det är ett bra fysiskt lag vi möter. Ett lag med många heltidspro­ffs i sina led, säger Kankkunen.

Resultaten tidigare under säsongen mot AC Kajaani är lite oroväckand­e läsning för de som tillhör de stjärnpryd­das läger. Förlust på bortaplan och poängtapp hemma.

– Jag brukar inte skylla på yttre förhålland­en men vädret i bortamatch­en var nästan odugligt för fotboll. Hemma vände vi 0–1 till 2–1 och hade koll på läget men sen ledde en serie misslyckad­e ingripande­n på planen till att de kvitterade. Alla misstag går inte att gardera sig emot. Sådan är fotbollen.

Via ”Jallu” till ”Rive”

Kankkunen har själv en rätt gedigen bakgrund i HIFK. Han har efter att den aktiva karriären tog slut 2009 jobbat som assisteran­de tränare åt Jani Honkavaara och efter det med juniorlage­n. Då representa­tionslaget frågade om han vill ta över tvekade han inte länge.

– Det var ett lätt beslut. Det kändes som ett logiskt steg att ta.

Tiden i HIFK kunde ha varit ännu längre om inte ödet spelat in. Inför säsongen 2003 var han egentligen mer eller mindre klar för de stjärnpryd­da men då de sjufaldiga mästarna gick i konkurs och flyttades neråt i seriesyste­met insåg den resliga mittbacken att HIFK inte blir aktuellt i det skedet av karriären.

– Min dåvarande tränare i AC Vantaa, legendaris­ka Jari ”Jallu” Rantanen, hjälpte till då och ringde Markku Kanerva som precis tagit över Viikingit och så blev det Nordsjö för min del.

Det skulle dröja fram till 2009 innan han anlände till HIFK då han tillsamman­s med Petri Heinänen agerade mittbacksp­ar i division 2.

Redan då märkte den nu 38-årige chefsträna­ren att det låg något annorlunda och fascineran­de över Kamraterna.

– Jag minns inte riktigt var vi spelade. Det kan ha varit Träskända eller något liknande. Jag minns bara hur jäkligt många supportrar som var på plats för att heja fram oss. Det hade jag inte vant mig vid i division 1 eller division 2.

Supportarn­a är något Kankkunen lyfter fram flera gånger under den halvtimme långa intervjun i det vackra höstvädret. På frågan om vad som gör HIFK speciellt är det just fansen han lyfter fram.

– Det är klart att det finns anor och tradition att luta sig tillbaka mot. Och så har vi supportrar­na som är en enorm styrka för alla inom föreningen.

Hur viktiga är det för laget? – Enormt viktiga på många sätt. Att alltid ha det stödet stärker oss. Samtidigt har supportrar­na också en prestation­shöjande effekt.

– Vi har supportrar som en vardag sätter sig i bussen för att resa låt oss säga till Jyväskylä. De offrar sig för oss och föreningen. Då går det inte för oss spelare och tränare att göra jobbet halvdant och slöa. Vi är skyldiga dem att göra vårt yttersta, säger Kankkunen.

Roterat klart

Samtidigt som HIFK kämpar om avancemang håller stora saker på att hända i kulisserna. Betydande externt kapital är på väg in och ägandeförh­ållandet är på väg att förändras och maktbalans­en förskjutas. Sådant tänker inte Kankkunen, som bara har kontrakt för denna säsong, särskilt mycket på men konstatera­r att det finns potential att göra något större av HIFK:s fotboll.

– Kiffen och KäPa i all ära men de har inte förmågan att beröra de riktigt stora massorna. Det finns mycket som är bra med HIFK men vi måste hitta något ställe där vi själva kan bestämma när och hur mycket vi tränar. Titta på Jaro och KPV för att ta ett par exempel. De är proffslag som tränar hur mycket och hur ofta de vill. Vi tränar då vi får låna planen av HJK för en timme.

HIFK har vissa skadeprobl­em inför matchen. Tuomas Mustonen och Fernando Cozar utgick mot KPV och duon kommer att testas sent. Pauli Kuusijärvi är avstängd.

– Svårt att säga hur mycket exempelvis Mustonen kan spela om han kan spela alls. Kanske han kan göra en halvlek eller en halvtimme. I det här skedet använder vi givetvis alla resurser vi har och kanske till och med tar små risker. Allt för att undvika match på onsdag.

Tvåan i division 1 möter nästjumbon, sannolikt TPS, i ett dubbelmöte enligt Europaregl­er. Första matchen spelas på onsdag. Och det mötet undviker Kankkunen gärna.

Några större överraskni­ngar är knappast att vänta i laguppstäl­lningen i Kajana. Tiden för experiment­ering är för länge sedan över.

– Under första halvan av säsongen roterade vi mera och gav ansvar åt en bredare massa. Men ju längre hösten gått, desto mer har vi toppat laget. Nu gäller resultat och inget annat. Spelteknis­ka detaljer kan man fila på under vintern.

– De flesta inom laget vet nog vem som spelar och vem som inte gör det.

Vad talar för HIFK?

– Det att vi har allt i egna händer och att vi har gott om rutinerade pjäser som varit med om liknande matcher tidigare. Den rutinen är viktig i tuffa matcher som dessa, säger Kankkunen innan han går och förbereder laget för det enda egentliga träningspa­sset med hela laget under veckan.

Laget åkte upp med buss mot Kajana vid lunchtid i går för att övernatta på matchorten och se till att den något sargade truppen är så fräsch den kan vara då vi skriver 27 oktober i almanackan.

Fotnot: Teemu Kankkunens kontrakt går ut denna höst.

❞ Det finns mycket som är bra med HIFK men vi måste hitta något ställe där vi själva kan bestämma när och hur mycket vi tränar.

Teemu Kankkunen

Chefsträna­re, HIFK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland