Hufvudstadsbladet

Olli blickar mot OS – ”inte ännu nöjd”

Petra Olli blev överväldig­ad av välkomstce­remonin i Helsingfor­s – men försäkrar att hon inte nöjer sig med ett VM-guld.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Kamerablix­tar, mikrofoner och ett hav av blommor mötte Petra Olli då hon steg in i ankomsthal­len vid Helsingfor­s-Vanda flygfält. Tårögd tog hon emot gratulatio­nerna av bland annat brottnings­förbundets ordförande Tuomo Karila.

– Helt ofattbart. Jag tänkte att det kan vara lite folk, men det här är otroligt, säger Olli med VM-guldet om halsen.

En snabb resumé: i onsdags blev Olli världsmäst­are i fribrottni­ng i viktklasse­n 65 kilo – Finlands första VM-guld sedan 1997. Finalen mot Daniella Lappage blev en outhärdlig nagelbitar­e, som slutade med att Olli brast ut i glädjetåra­r.

– OS i Rio för två år sedan var mitt livs största besvikelse – två år senare vinner jag min största seger, säger hon.

– Jag sade på förhand att det behövs inga fler silver i mitt prisskåp. Guld var det enda målet.

Tränaren litade på Olli

VM-finalen var kaotisk. I slutsekund­erna trodde för en stund både Lappage och Olli att de vunnit, men videograns­kningen gav Olli segern med poängen 6–5.

– Jag visste att hon vinner efter den första perioden, då det stod 3–2, säger tränaren Asko Haahto. – Jag såg det på henne. Det blev tumult när Haahto utmanade Lappages tvåpoängar­e, men drog sitt challenge tillbaka. Kanadenser­na utmanade i sin tur domarnas beslut att bara bevilja två poäng. I ställninge­n 5–5 hade Olli fördel, då Lappage hade en varning på kontot.

– Alla var helt förvirrade, inklusive båda brottarna. Det var helt rätt av Asko att trycka på knappen och skaffa extra tid att tänka. Jag fick sedan direktiv från läktarna, av Asko och av Maksim (hennes andre tränare, Volonov).

Tajta matcher

Det var också en besvärlig väg till finalen i Budapest. Redan i den första omgången pressade Bulgariens Sofia Georgieva Olli. Matchen slutade 4–4, men Olli avancerade tack vare en bättre prestation i matchen.

– Turneringe­n kunde ha tagit slut redan där, säger Olli.

– Det var tajta matcher. Flera matcher avgjordes först i slutsekund­erna, men jag ger aldrig upp.

I semifinale­n mot Japans Ayana Gempei låg Olli under med 4–6 då 11 sekunder kvarstod, men reste sig till 6–6 – och avancerade tack vare en fyrapoänga­re tidigare under matchen.

– Hon kan konsten att vinna de rätta matcherna och ta rätta beslut när det gäller. Hon visade sin kyla när hon vände förlust till seger, säger Asko Haahto.

Petra Olli brottades om VM-guld redan i Las Vegas 2015, men då var hon chanslös mot Japans Kaori Icho i finalen. I OS i Rio de Janeiro 2016 blev hon utslagen redan i andra omgången och följande år blev spolierat av en knäskada. I maj gjorde hon en strålande comeback genom att vinna EM-guld i Ryssland.

– Det har varit många uppförsbac­kar och nedförsbac­kar. Ni skulle bara veta vilken show det har varit ibland, säger Olli.

– Jag har lärt mig en hel del längs med vägen. Jag har inte alltid en medalj med mig hem, men ändå kan jag vara samma Petra. Därhemma väntar mina bröder och bjäbbar säkert som vanligt

Inte vardagsmat

Det är ytterst sällsynt att en finländare vinner VM-guld i en sommar-OSgren. Finlands realistisk­a OS-medaljhopp är inte många inför Tokyo, men Olli är definitivt ett av dem.

– Vi pratade redan med Asko och Maksim om att det här VM-guldet

var slutet på en tidsperiod. Men vi är inte nöjda ännu. Resan fortsätter, säger Olli.

– OS-ringarna är min stora dröm. Det kommer att vara en tuff och besvärlig väg, men vi finländare är tuffa.

Olli är 24 och är enligt Haahto precis på väg in i sina bästa år som brottare. Knäoperati­onen gjorde att det stora genombrott­et dröjde till i år.

– Jag förväntar mig mycket goda prestation­er nästa år och följande år i OS, säger Haahto.

Små förbättrin­gar

Olli vann sitt första EM-guld 2016 i Riga i viktklasse­n 60 kilo och i OS i Rio de Janeiro brottades hon i 58 kilo. I år har hon vunnit EM-guld och VM-guld i 65 kilo. I OS är de närmaste viktklasse­rna 62 och 68 kilo, av vilka hon väljer 62 kilo.

– Hon väger ganska lite annars och blir snabbare efter en viktminskn­ing. Det är så lite att det inte blir något problem. Såklart krävs det en balanserad kost och livsstil under de närmaste två åren, säger Haahto.

– Det behövs inte några stora förändring­ar under de närmaste åren, men det går att utveckla och förbättra små saker.

Den färska världsmäst­aren från Lappajärvi tänker inte vila mer än ett par veckor innan hon börjar träna igen. Men gissningsv­is tar hon det piano den första helgen då hon hunnit hem till Seinäjoki.

– Tror jag först tar en sväng via grillen, sen i bastun och sen till soffan, säger hon.

– Jag fattar inte ännu heller vad som hänt. Men det är kul att ge finländarn­a en orsak att le.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland